DomaZrela leta10 najpomembnejših področij življenja vsakega seniorja

10 najpomembnejših področij življenja vsakega seniorja

Prenova ali preureditev življenjskega sloga bo prispevala k lažjemu prehodu v udobnejše in prijetno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Načrt za aktiven prehod v zrela leta in zadovoljno življenje v tretjem življenjskem obdobju si pripravite s pomočjo priročnika Življenje 55+.

Namenite pozornost 10 področjem življenja

Prišli ste do vrhunca svoje moči, napolnjeni z energijo in pričakovanjem novega življenjskega obdobja, ga le še aktivno izkoristite. Na kaj najprej pomislite, ko slišite besedo vitalnost? Ali je vitalnost za vas obilica energije, premagovanje omejitev, aktiven življenjski slog, telesna in duševna moč? Vitalnost ohranjajte z aktivnim odkrivanjem novih strasti in izkušenj, ki vas silijo iz cone udobja.

Vpeljite v vaše življenje nove vire, ki vas bodo ohranili napolnjene z energijo (uravnotežena prehrana, hidracija, skrb za imunski sistem in prebavo) in močjo (vadbe za ohranjanje vitalnosti in gibljivosti sklepov ter mišic – nordijska hoja, plavanje, tai chi; pravilna drža; joga) ter se poponoma predajte vsem užitkom, ki jih ponuja življenje (povezanost in komunikacija, partnerstvo, intimnost). Vzdrževanje zdravja naj postane vaša prednostna naloga. Poskrbite tudi, da sprejmete povabilo na preventivne preglede.

Skrivnost redne rekreacije tiči v notranji in zunanji motivaciji. Preplet obeh vas lahko pripelje do dolgoročnega uspeha. Notranja motivacija napaja z občutkom sposobnosti in obvladanja, kar vodi v uživanje v telesnih aktivnostih. Na drugi strani zunanja motivacija razvije željo po nagradi – zdravje, dobro počutje in prožno telo.

Ni se vam treba preseliti v »modre cone«, le posvojite lahko njihove metode v vaš življenjski stil. »Modre cone« so geografske regije (grški otok Ikarija, pokrajina Ogliastra na Sardiniji, otok Okinawa na Japonskem, polotok Nicoya v Kostariki in mesto Loma Linda v Kaliforniji), kjer življenjski slog domačinov prispeva, k njihovi vitalnosti, zdravju in dolgemu življenju. Skrivnost njihovega življenja naj bi tičala v prehrani, saj uživajo predvsem polnovredna rastlinska živila. Njihova prehrana je bogata z zelenjavo (odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov), stročnicami (bogate z vlakninami in proteini) ter polnozrnatimi žiti in semeni, ki so prav tako bogata z vlakninami. Telesna aktivnost je del njihovega vsakdana, vendar ne hodijo v fitnes centre, ampak le to opravijo z naravnimi gibi, med vsakodnevnimi aktivnostmi. Po drugi strani poskrbijo, da ne uživajo prevelikih količin alkohola, da dobijo dovolj spanca, poskrbijo za svoje duševno zdravje in ostanejo povezani z bližnjimi.

Poleg telesne aktivnosti, poskrbite za »mentalno telovadbo« in ohranjanje umske moči. Možgani rastejo iz izkušenj, zato je pomembno, da jim zagotovite stimulativno okolje. Pridobite tudi nova znanja. Ste si vedno želeli, da bi se naučili uporabe računalnika ali bolje spoznali trike najnovejše tehnologije, ali da bi se naučili plesati, slikati, fotografirati … Zdaj imate dovolj časa, da z udeležbo na najrazličnejših delavnicah in izobraževanjih, izživite svoje sanje in si popestrite tretje življenjsko obdobje.

Vaši otroci so odrasli, si ustvarili svojo družino in se odselili od doma. Čeprav ta sprememba in odnosi s »tamladimi« kličejo po prilagoditvi, to lahko dodobra izkoristite. Z otroki in vnuki se lotite novih skupnih hobijev in aktivnosti, preživljajte čas skupaj, tako da skupaj proslavljate življenjske prelomnice (s skupnimi večerjami, ali družinskimi potovanji). Pozornost namenite tudi prilagoditvi komunikacije in vzdrževanju ter razvoju vzpostavljenih odnosov.

Po drugi strani poskrbite tudi za vaše starše, ki prav tako vstopajo v novo poglavje življenja. Čeprav so pogovori o delitvi premoženja in dolgotrajni oskrbi lahko čustveno zahtevni, se jim tudi ne morete izogniti. Pozanimajte se o možnostih varstva za vaše starše ali preureditve doma, da bo še mnoga leta ustrezal njihovim potrebam. Hkrati obnovite tudi osnove prve pomoči in ozavestite sorodnike, sosede in prijatelje o osnovah nudenja prve pomoči.

Dovolite si, da popolnoma izkoristite vaš novi življenjski slog. Naj to pomeni selitev v novo državo, kraj ali stanovanje, ali obnovo vašega doma. Na trgu se pojavljajo številne nove tehnologije in naprave ter metode, s katerimi lahko izboljšate kakovost življenja in udobja v vašem domu.

S sledenjem smernicam za varčevanje in investiranje v zrelem obdobju, lahko poskrbite, da boste kljub spremembi prilivov in odlivov, še naprej živeli v izobilju. Za življenje v izobilju in pregledom nad financami, si sestavite osebni finančni načrt, ki naj odseva vaš novi aktivni življenjski stil. Ob tem ne pozabite, da lahko ustvarite tudi pasiven zaslužek ali raziščite dodatne vire zaslužka, kjer lahko z deljenjem znanj in izkušenj, z osebnim dopolnilnim delom, začasnim in občasnim delom ali delom preko avtorske ali podjemne pogodbe, prispevate k vašemu mesečnemu proračunu. Ne pozabite izkoristiti številnih ugodnosti za seniorje, ki jih ponujajo ponudniki storitev (potovalne agencije, športno-rekreacijske organizacije, zabavno-izobraževalne organizacije, kulturne ustanove, trgovine).

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

Dodatek za pomoč in postrežbo

Kdo lahko prejme dodatek za pomoč in postrežbo? Uživalci starostne, predčasne, invalidske, vdovske ali...

Izplačevanje pokojnine, dela pokojnine in letnega dodatka

Začetek izplačevanja pokojnine - pokojnina se uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja.

Digitalne storitve ZPIZ

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije si prizadevajo za sodobne, učinkovite ter strankam in okolju prijazne storitve.
WordPress Ads