DomaŠiritev obzorij3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Z nekaj pustolovskega duha, preživite dni jeseni življenja napolnjene z odkrivanjem skrivnih kotičkov, spoznavanjem kultur in navezovanju stikov z ljudmi iz novih okolij. Ideja preživljanja tretjega življenjskega obdobja v tujini ima prav posebno privlačnost. Naj bo zaradi menjave okolja, po letih življenja v istem kraju, isti državi, bodisi bi sledili otrokom in vnukom bližje, ali pa zaradi drugačnega življenjskega standarda.

Seznami držav najboljših za preživljanje zrele dobe, vključujejo vsako leto države Jugovzhodne Azije in Južne Amerike ter kar nekaj Evropskih držav. Države so na seznam uvrščene zaradi dostopnosti zdravstvene oskrbe, nizkih življenjskih stroškov, vključitve v življenjski slog, prijaznosti ljudi in kako hitro se lahko priseljenci vključijo v življenje, življenjskega sloga, varnosti in tudi ugodnosti klimatskega podnebja ter privlačnih izletniških točk.

Najprivlačnejše evropske države

Sicer je finančna skupina Blacktower v svoji analizi najboljših destinacij za osebe v zrelih letih tudi Sloveniji pripisala tretje mesto. Predvsem zaradi visoke varnosti in nizke stopnje kriminala v državi. Na prvem in drugem mestu pa sta Finska in Španija, sledijo Nizozemska, Italija, Danska in Portugalska. Slovenija je tudi v raziskavi Go Banking Rates, ki seznam pripravi glede na življenjske stroške (stroški najema, hrane, nakupovalni indeks in indeks stroškov življenja) in glede na kakovost življenja (zdravstvene storitve, varnost, podnebje), na visokem petem mestu, prav tako zaradi varnosti in podnebja.

Portugalska je na sedmem mestu tudi v raziskavi revije International Living, ki seznam pripravlja že 22 let. Medtem ko je v Go Banking Rates, celo na drugem mestu. Visoka mesta zaseda zaradi prijaznosti in topline prebivalcev ter tudi zdravstvenega sistema in varnosti. Če želite živeti brez avtomobila, sta Porto in Lizbona odlično povezani z avtobusnim in železniškem prometom na dolge razdalje. Z javnim prometom so dosegljive čudovite peščene plaže in druga barvita mesteca in zeleno hribovje. Prav tako se boste predvsem na obalnih mestih in v mestnih središčih odlično znašli samo z znanjem angleškega jezika.

Med evropskimi državami se je visoko uvrstila tudi Malta, zaradi privlačnega mediteranskega podnebja, visokega standarda kakovostne lokalno in sveže pridelane hrane in modernim zdravstvenim sistemom, dostopnosti do bližnjih držav (Italija, Tunizija, Grčija) ter vsesplošnega razumevanja angleškega jezika na ozemlju. Po drugi strani so sicer cene stanovanj oz. najemnine v mestu in ob morju višje.

Zaradi bogatih zgodovinskih znamenitosti, kulinarike in obalnih lokacij s prečudovitimi peščenimi plažami sta visoko uvrščeni še Španija in Finska. na teh lokacijah je moč preživeti z dokaj nizkimi življenjskimi stroški. Zaradi političnih sporov pa jim je v zadnjih letih za nekaj točk padel indeks miroljubnosti. Finska zaseda visoko mesto zaradi varnosti ter čudovite narave z dih jemajočimi razgledi, jezeri, prostranimi gozdovi in čudovitimi mesti. Po drugi strani podnebje ni tako prijetno, saj  dolga zima povišuje življenjske stroške. V prid Finski predvsem govori sproščeno vzdušje in prijetni ljudje.

Najmikavnejše Azijske države

Vietnam, Malezija, Tajska in Filipini so v vrhu najugodnejših držav za začetek novega življenjskega obdobja zaradi toplega podnebja, privlačnih in hitro dostopnih obmorskih kotičkov ter nizkih življenjskih stroškov. Medtem ko v Maleziji in Filipinih še ne boste naleteli na jezikovne prepreke, saj dobro govorijo angleško, je v Vietnamu in v nekaterih predelih Tajske to lahko izziv. Na Filipinih lahko za okvirno 20.000 evrov pridobite upokojensko vizo. Tajsko mesto Chang Mai je za razliko od burnejšega Bangkoka, mirno in s tradicijo prepleteno mesto. Trenutno gradijo stanovanjske soseske za upokojence, ki so v bližini zdravstvenih ustanov, kulturnih ustanov in trgovin. Sicer lahko v azijskih državah pričakujete nekoliko višje cene, saj radi turistom zaračunajo več. Vse je odvisno od tega, kako dobro se znajdete in priučite njihovega sloga pogajanj. Dogovorite se, da boste njihova stalna stranka, kar vam prinese ugodnejšo ceno. V državah Jugovzhodne Azije pogosto priseljenci najamejo pomočnike za hišna opravila, ki za dostopno ceno (nekaj deset evrov na mesec) urejajo vaše stanovanje. Gre za oazo bogatega kulturnega okolja, s številnimi organizacijami, v katere se lahko vključite kot prostovoljci v lokalnih skupnostih.

Najvznemirljivejše Južno-Ameriške države

Priljubljene destinacije Južne Amerike so Ekvador, Mehika, Panama, Nikaragva in Kostarika. Države s sončnimi plažami, gorskimi vasmi in zgodovinskimi mesti. Tropsko podnebje bo privabilo slehernega navdušenca nad toplimi temperaturami. Stroški živil in najemnine so precej nižje od evropskih. Na primer hišo ali stanovanje, tudi ob obali, lahko najamete že za nekaj sto evrov. Za cene se lahko, tako kot v Aziji, pogajate. Panama je priljubljena izbira zaradi svetovnega programa, ki spodbuja priseljevanje in lahko stalno prebivališče dobite v preprostih korakih. Življenjski stroški so nižji, kot v zahodnih državah Evrope, privoščite si lahko najem čistilke in redna dnevna kosila v restavracijah. Kostarika je država neokrnjene narave, čudovitih sončnih zahodov in peščenih plaž. Sodi med varne in cenovno ugodnejše dežele. Na Nikaragvi, ki privablja priseljence iz vseh kocev sveta, so v zadnjih letih investirali v prenovo kolonialnih stavb, v katerih so odprli najrazličnejše točke za tujce (hoteli, trgovine, restavracije).

Prejemanje pokojnine, ko živite v tujini

Stalno izseljenim državljanom Republike Slovenije se pokojnina izplačuje v tujino. Vsako koledarsko leto posredujete ZPIZ-u uradno potrdilo o prebivanju v tujini s strani pristojnega državnega organa za bivanje ali tujega pokojninskega zavoda. Izplačevanje pokojnine je mogoče v državo, v kateri imate prijavljeno stalno prebivališče. Ta pogoj pa ne velja, če se preselite v države Evropske unije. Če želite prejemati izplačilo znotraj EU na bančni račun v drugi državi EU, pa morate to prijaviti finančnemu uradu v Sloveniji.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno...
WordPress Ads