DomaVzdrževanje doma6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste skupaj pripravili projekt prenove. Ne bodite prehitri in dobro premislite, kaj potrebujete in kakšne so vaše želje. Zaobidite 6 najpogostejših zmotnih prepričanj, ki prispevajo k višjim investicijam, času izvedbe in prilagajanju.

Načrt je izjemnega pomena

 »Risanje s palico po pesku ali prstom po zraku« med pogovorom z izvajalcem je garancija za slabo izvedbo. Ne pozabite, da je na gradbišču veliko različnih izvajalcev, ki se morajo držati enotnega načrta. Vse drugo vodi v improvizacijo, nenehno prilagajanje narejenemu, potenciranju napak in nepotrebno dražji prenovi. 

Vključite energetskega svetovalca in arhitekta

Pri vsaki prenovi družinske hiše zanima celota le tri ljudi. Prvi je lastnik, ki ima velik interes, navadno pa nima vsega znanja. Potem sta tu še dva strokovnjaka, ki imata interes in znanje. Prvi je energetski svetovalec, ki bo vse želje in potrebe družine preslikal v projektno nalogo. Pomagal vam bo razčistiti kaj res potrebujete. S projektno nalogo, ki se opredeli do vseh elementov obnove, greste k arhitektu, ki bo vaše želje zrisal, povezal programe in funkcije v hiši ter jim dal tudi estetsko podobo.

Osnova je projektna naloga

Projektna naloga je ključno začetno sporočilo za arhitekta. V njem poveste skupna usklajena stališča do (so)uporabe različnih prostorov, njihove velikosti, opremljenosti, (ne)dostopnosti, načina ogrevanja. Strokovnjak pa bo opozoril na tanko linijo med preveč podrobno, ko boste podajali potankosti. 

Na primer pri kopalnici je dovolj, da zapišete veliko svetlobe, dva (ali en) umivalnik, tuš (ali kad ali oboje), stranišče in bide ter cevni radiator za sušenje brisač. Ne spuščate se še na barve, višino ploščic, talno oblogo, razsvetljavo. O tem boste razpravljali z arhitektom po prvem osnutku. Tako opišete vsak prostor. Poveste kakšno ogrevalno napravo si želite, kakšna ogrevala, koliko pametnih inštalacij. Bodo obstoječe funkcije ostale, želite določene stvari premakniti ali dodati, kje bo voda, elektrika, Wi-Fi povezave, kompost, parkirni prostori, okrasni in utilitarni vrt. Krajinski arhitekt vedno doda, da je smiselno v projektni nalogi obdelati tudi parcelo.

Sklenite pogodbo

Osebno poznavanje izvajalca ni dovolj, saj boste z njim sodelovali poslovno. Med poslovnimi partnerji so pogodbe običaj in potreba. Ne uporabljajte pogodbenih predlog iz spleta, ampak pogodbo prilagodite vašim potrebam. Pogodba ni nič drugega, kot na papirju zapisan dogovor. Namenjena je temu, da veste, kaj ste se dogovorili glede vseh elementov sodelovanja. Vključeni naj bodo vsi roki, kvaliteta dela, plačila, reklamacije, penali, nadzor ter način merjenja kvalitete opravljenega dela.

Postavite se v čevlje izvajalca. Tako kot vi, se tudi on dogovarja z različnimi strankami, recimo, da jih je 10 na teden. Z vsakim so dogovori drugačni in ni ga človeka, ki bi se lahko spomnil, kaj vse je bilo dogovorjeno. Če pride do tega, da  izvajalec ne želi podpisati pogodbe, poiščite drugega.

Izvajalci poznajo svoj posel

Rek pravi, »zaupanje je dobra stvar, kontrola je še boljša«. Izvajalci sicer res poznajo svoj posel generalno, jim pa lahko zmanjka znanja pri podrobnostih. Tako se monterji oken ne ukvarjajo z detajli izdelave fasade (in potencialnimi toplotnimi mostovi na špaletah) niti z izborom in montažo okenske police ali senčila. Fasaderji ne bodo sami predlagali, da se toplotno izolira podzemni del temeljev, kar je le v zemljo podaljšana fasada. Zaradi navedenih »nedokončanosti« bodo na ovoju nastali toplotni mostovi, v stanovanju pa plesen. Predelne montažne stene bodo sicer lepe, a zvočno popolnoma neustrezne. Podobni izzivi so pogosti pri tlakih, saj je zvočne mostove težko sanirati. Strešno okno se bo lahko lepo zapiralo, tudi spodnjo in gornjo špaleto izvajalci naredijo pravilno. Veliko pa jih ponavlja napako in strešno okno vgradijo med dva špirovca. Vendar pogosto brez parne ovire, vsekakor pa brez toplotne izolacije, zato se bo na oknih zadrževala vlaga. Sklepali boste, da okno slabo tesni, dejansko pa bo to kondenzna vlaga, ki je nastala zaradi toplotnih mostov okrog okna. Tudi parna ovira pri izdelavi podstrešnega stanovanja je kritična, saj izvajalci pogosto ne namenijo pozornosti zrakotesnosti folije, lepljenju stikov in tudi pravilni celostni vgradnji.

Izberite nadzornika

Nadzor je potreben in nujen, nadzornik je lahko zunanji ali to vlogo prevzame nekdo iz družine. Ta bo vso obnovo razumel v kontekstu celote, kar se nauči v procesu energetskega svetovanja in med izdelavo načrta za prenovo. Tako pripravljen investitor bo najboljši možni nadzornik, saj bo nadzoroval prenovo s srcem, poznavanjem in denarjem.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads