DomaZdravje & vitalnost8 nasvetov za večjo motivacijo za gibanje

8 nasvetov za večjo motivacijo za gibanje

Prva nas preveva z občutkom sposobnosti in obvladanja, zaradi česar v aktivnosti začnemo uživati. Zunanja motivacija pa se rodi iz želje po nagradi, najsi bo to zdravje, dobro počutje ali prožno telo.

Ni vam treba gledati stopnic. Samo stopite na prvo. (M. L. King)

Dejan Bizjak svetuje, naj vas motivira misel, da boste s športno aktivnostjo zmanjšali možnost bolečin v sklepih, ki so v zrelih letih posledica nerazgibanosti telesa in upada mišičnega tonusa. Vadba v tretjem življenjskem obdobju povečuje gibljivost mišic in vezi v sklepih, zvišuje mišični tonus in izboljšuje telesno držo, omogoča boljše počutje in daje več energije za vsakdanja opravila, kasnejšo utrujenost ter izboljšano krvno sliko. Do odločitve, da boste začeli s kakršnokoli fizično aktivnostjo, pa vas bo privedlo pozitivno razmišljanje o vadbi in gibanju.

Nasveti

1) Za telesno aktivnost boste veliko bolj motivirani, če se boste zavedali njenih koristi, in sicer:

– S pomočjo redne aktivnosti boste okrepili zdravje, ohranili moč in z več energije se boste lahko posvečali stvarem, ki jih imate radi. Globoko v pozna leta boste ohranili neodvisnost in oster um.

– Celice se regenerirajo in telo ima zato boljšo prekrvavitev.

– Vadba preprečuje kopičenje maščobnega tkiva in izginjanje mišične mase, obenem pa znižuje izgubo kostne gostote in zmanjšuje možnosti za padce.

– Zmerna telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za diabetes, izboljša ravnotežje ter zdravje sklepov in mišic.

– Z redno aktivnostjo in prehrano boste uravnali krvni tlak, ki je eden pogostejših dejavnikov za oslabitev srca, ožilja in ledvic. Normalen krvni tlak v zrelejših letih je 130−139/85−89.

– Hoja in vaje za moč pri ljudeh, ki imajo kolenski osteoartritis, pomagata zmanjšati bolečino in ohranjati življenjsko moč.

Izboljša razpoloženje in daje občutek samozadostnosti.

– Pomaga vam lažje zaspati, spanec je globlji, kvalitetnejši in daljši.

2) Skupinska vadba je odličen motivator, saj zaradi socialne atmosfere v skupini in že naprej domenjenim terminom vadeči običajno vztrajajo dlje.

3) Velik pomen imajo tudi prijateljstva, ki se stkejo pri skupinskih vadbah. S prijatelji, ki vadijo z vami v skupini, boste drug drugemu nudili potrebno podporo.

4) Na pametnem telefonu si lahko nastavite aplikacijo, ki bo štela vaše korake, merila srčni utrip ipd.

5) Podelite svoje strahove glede vadbe s trenerjem. Raziskava je pokazala, da se 60–78-letniki odrečejo telesni vadbi zaradi lastnih zdravstvenih izzivov in možnosti poškodb. Skrbi jih bolečina. Tudi prekomerna telesna masa je za mnoge ovira. Nekateri niti ne vedo, kako začeti, ker so do sedaj vzdrževali sedeči življenjski slog.

6) V primeru posebnih zdravstvenih omejitev se najprej posvetujte z zdravnikom o tem, katera vadba bi bila za vas najprimernejša.

7) Izberite športno aktivnost, ki se vam zdi zanimiva.

8) Osredotočite se nase, na svoj napredek in se med vadbo ne primerjajte z drugimi. Začnite počasi in postopoma nadgrajujte vadbo.

Motivacija za vztrajanje pri vadbi

Trener svetuje, da ko se enkrat prepustite vadbi, pazite predvsem na intenzivnost vadbe in upoštevajte rek »manj je več«. Z nizko intenzivnostjo se da doseči ogromno, če pa želite rezultat doseči prehitro, pa lahko pride do nasprotnega neželenega učinka. Srčnega utripa ne dvigujete prehitro, predvsem ne z visoko intenzivnimi intervalnimi treningi.

Pridobljene zdrave gibalne navade je treba ves čas vzdrževati. Z gibanjem ni priporočljivo prenehati, saj v zrelem obdobju mišični tonus zelo hitro upade. Najbolje se je držati ustaljenega ritma, priporoča se vadba vsaj 3-krat tedensko.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads