DomaŠiritev obzorijBrezskrbno v prometu

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu 

Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni –  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi.

Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu kot pešci in kolesarji. Pogosto pa tudi kot vozniki in potniki v vozilih.

Med letoma 2011-2013 je bilo največ udeleženih oseb v prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi telesnimi poškodbami, v starosti med 55 in 65 let. Največ nesreč, kar 2/3, se zgodi v temnem delu dneva, predvsem v jesensko-zimskem času.

Javna agencija za varnost prometa zato poudarja pomembnost poznavanja novejših cestno-prometnih predpisov, pozornost na druge udeležence v prometu (pogosta vožnja v nasprotni smeri po avtocesti pri starejših voznikih, spregledanje vozila ali osebe …). Ključni dejavniki tveganja v prometu pri starejših so zato upadanje psihofizičnih sposobnosti, upadanje sposobnosti vida in sluha, hitrega reagiranja, razne  funkcionalne oviranost (hoja, okretnost) ter upad spominskih funkcij.

Poglejte nase 

Pomembno je, da se zavedate morebitnega upada sposobnosti za varno udeležbo v prometu, zato morate biti še dodatno previdni. Za volanom in v prometu morate popolnoma zaupati vase, da ne boste ogrožali drugih. Posvetujte se z zdravnikom glede vaših sposobnosti (reakcijski čas, vid, sluh …) ter vplivanja različnih zdravil, ki vam lahko zmanjšujejo sposobnosti. V primeru, da opažate nesigurnost lahko prilagodite svoje ravnanje:

npr. ne vozite ponoči ali v mraku, po avtocesti, v večjih mestih ali času prometnih konic z veliko gostoto prometa, vedno se raje dvakrat prepričajte. Če je tako, naj vas raje pelje kdo drug. Če potrebujete spremstvo, se za to tudi odločite.

AVP_AlfaVerzija

Osvežite svoje znanje in spretnosti 

Svetujemo vam tudi, da osvežite svoje znanje in spretnosti glede nekaterih cestno-prometnih predpisov, predvsem vožnji v krožiščih, vključevanju in vožnjo po avtocesti, poznavanju nekaterih novejših prometnih znakov itd. Odločite se lahko tudi za kakšno svetovalno uro vožnje v šolah vožnje.

Tudi kot pešci in kolesarji poskrbite za svojo varnost. Vedno kot pešci uporabljajte odsevne trakove, da boste bolje in prej opazni pri voznikih. Ko se odpravljate na sprehod si vnaprej izberite manj prometne poti, ko ni prometne konice in na cestah ni toliko oseb ter se odločite za poti, ki so zelo dobro osvetljene. Cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce, izven vas vozniki ne pričakujejo, zato pogosto pride do nesreče. Hoja ali druga zmerna telesna aktivnost pozitivno vpliva na vaše telo, zato je prav, da veliko hodite, s tem pa bo vaše telo vzdrževalo telesno in duševno kondicijo. Na kolesu preverite svoje spretnosti vzdrževanja ravnotežja, vedno si nadenite tudi zaščitno kolesarsko čelado.

Vir: www.avp-rs.si

Zivljenje 55+

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

Tekočina je vir življenja

Vedno naj bo na voljo polna steklenica z vodo ali manj sladkanim čajem, da se naučite pitja vode podobno kot skrbi za osebno higieno.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.
WordPress Ads