DomaOsebne financeČustveni odmik od financ v zreli dobi

Čustveni odmik od financ v zreli dobi

Po končani delovni dobi boste namesto plače prejemali pokojninski dohodek, ki je v večini primerov manjši od plače. S tega vidika, se je po priporočilu strokovnjakov dobro pripraviti vnaprej in o tem razmišljati že pred upokojitvijo.

“Nov prihodek”

Ko boste prenehali z delom in boste začeli prejemati nov prihodek, prilagodite navade, želje in potrebe. Navade lahko organizirate s skrbnim načrtovanjem življenjskih potrebščin, stroškov in aktivnosti ter potovanj. Nakupovanja, predvsem prehrambnih izdelkov se ne lotevajte čustveno in impulzivno, saj takrat nakupimo več izdelkov, kot jih dejansko potrebujemo. To storite tako, da v trgovino hodite z nakupovalnim seznamom in po obedu. Prihranite lahko, če upoštevate popuste in kupujete v času znižanj in akcij. Vendar bodite previdni, preračunajte, ali so paketi izdelkov dva za enega, ali tri za ceno dveh, resnično ugodnejši, ali je ceneje, če kupite samostojen izdelek.

Nove finančne zmožnosti – novi občutki

Vsaka sprememba v psihološkem smislu sproži različne občutke. Če lahko spremembo predvidevamo, se že vnaprej nanjo pripravimo in šok ni tako velik. Življenjski slog je smiselno prilagoditi, če se vam dohodki spremenijo, v nasprotnem primeru ustvarjate izgubo, dolgove. Če se dohodki znižajo, se po navadi tudi kupujejo cenejše stvari, privoščijo cenejše počitnice, cenejša oblačila. Kar je na začetku lahko zelo težko, saj smo navajeni na določen standard. Še pred vstopom v pokoj lahko nekaj mesecev poskusite živeti z vsoto, ki jo boste prejeli po končani delovni dobi. Če pa ste sami ravno na prehodu in vašemu partnerju še manjka nekaj let, pa lahko preizkus naredite z bodočima dohodkoma obeh. Tako boste najlažje pridobili izkušnjo in uvideli, za koliko časa vam bi nov znesek zadostoval  in čemu se lahko odrečete, kaj lahko pogrešite in česa ne.

Smiselno je predvidevati, kaj vse se bo spremenilo in kaj lahko naredite, da boste s spremembo še vseeno živeli polno življenje. Prilagodite življenjski slog in ugotovite, kaj lahko pogrešite in vseeno kakovostno živite. Slednje je sicer subjektivna ocena posameznika v skladu z njegovim sistemom vrednot, ki so vam v življenju pomembnejše.

V zreli dobi naj se ne bi ukvarjali z varčevanjem

To je obdobje, ko ste že dosegli vrhove v karieri, ko ste preskrbeli otroke in ko naj bi imeli ponovno čas zase, za partnerja, za skupne hobije, potovanja. Finančna situacija v Sloveniji je takšna, da je vseeno treba tudi v tretjem življenjskem obdobju nameniti pozornost denarju in varčevanju, o čemer bi bilo sicer smiselno razmišljati že v času polne delovne vneme, v obdobju do 50 let. Vsekakor lahko že sedaj k temu spodbujate vaše otroke. Najenostavnejše je s pomočjo finančnega svetovalca oblikovati vizijo za prihodnost in se lotiti premišljenega varčevanja (preko direktne bremenitve).

Finančno varnost naj bi za posameznika predstavljala privarčevana vsota denarja, ki bi ob popolni izgubi prihodkov zadostovala za obdobje 6 mesecev brez, da bi ob tem spremenili življenjske navade.

Z varčevanjem naj tudi vaši otroci začnejo čim prej, da varčujejo dolgo obdobje, 30 ali več let. Obrestno obrestni račun namreč na dolgo dobo dela čudeže in le na dolgo dobo lahko z nizkimi zneski ustvarite lepo premoženje za zrela leta. V nasprotnem primeru so nekateri, da lahko živijo željeni življenjski standard, a z minimalnimi dohodki, primorani delati tudi poupokojitvi.

Kako nadomestiti zmanjšan prihodek

Kadar je možno vnaprej predvideti, da se bo prihodek zmanjšal, se je s tem bistveno lažje soočiti kot pa, če se nam prihodek zmanjša v trenutku. V tem primeru lahko (vnaprej) iščete načine, kako bi zmanjšan prihodek nadomestili. Na primer s priložnostnimi deli, si dodaten zaslužek pridobite iz hobijev, lahko zaprosite za različne oblike pomoči (izredna denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo, dobite lahko subvencijo za najemnino, oprostitev plačila RTV-naročnine).

Dolgove poravnajte pred upokojitvijo

V primeru, da ste se v času delovne dobe dodatno zadolževali, preračunajte, kdaj se obdobje odplačevanja posojila izteče. Dolgove skušajte odplačati pred upokojitvijo. Če se upokojite z dolgovi, rezervirajte del financ tako, da boste v prvi vrsti vsak mesec odplačali del dolga, nato pa denar razporejali na ostale potrebe. To bo vsekakor težje, saj bodo mesečni dohodki lahko celo za polovico ali več nižji (v povprečju so pokojnine od neto plače nižje od 40 do 50 %). Pri odplačevanju dolgov se ne zanašajte na svoje  otroke. Otroci imajo svoj proračun za vzdrževanje svoje družine.

Finančna pismenost v zreli dobi

Prevetrite svoje znanje o financah. Tudi v tretjem življenjskem obdobju lahko poglobite vašo finančno pismenost. Osnova je razlikovanje med potrebami in željami. Naučite se je lahko sami, z branjem, opazovanjem, ali se udeležite izobraževalnih delavnic. Razmislite, koliko prihodka boste potrebovali za vašo oskrbo čez 20–30 let. 

Spremljanje osebnih financ je sedaj še pomembnejše. Nad svojimi prihodki in odhodki imejte reden mesečni pregled in vsako trimesečje ali polletje raziščite, kako bi lahko izboljšali vaše nakupovalne navade. Mesečno vnaprej pripravite finančni načrt, v katerem razdelite prihodek ter opredelite porabo prihodkov za življenjske stroške (hrana, stroški) in višino (manjšega) odstotka, ki bi ga lahko prihranili. Finančni načrt zastavite skupaj z vašim partnerjem. Če imata različne poglede na razporeditev, lahko finance dodatno razdelita  po področjih, vendar naj vsak doda svoj prispevek k srbi za skupno gospodinjstvo.

Zastavite si jasne finančne cilje:

1.) Vzpostavitev varnostne rezerve za nepričakovane stroške, ki naj vsebuje vsaj 6 mesecev vaših rednih življenjskih stroškov.

2.) Načrtovani večji nakupi, kot so zamenjava avtomobila, gospodinjskih aparatov, prenove ter preračunajte, glede na vaše nove zmožnosti, koliko bi morali privarčevati za te večje nakupe (če zanje še nimate privarčevanih sredstev).

3.) Lotite se optimizacije stroškov. Preverite različne ponudnike in jih zamenjajte, če odkrijete ugodnejše ponudbe, preverjajte konkurenčnost in vaše obstoječe naročnine (ali jih vedno potrebujete, katero ja in katero ne) ali jih prestrukturirajte z upokojenskim popustom.

mag. Karmen Darvaš Fister

Finančna hiša d.o.o.

dr. Maja Kus Ambrož

Psihovital, psihoterapija, svetovanje in izobraževanje

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ni prepozno, da se podate v podjetniške vode

REGISTRACIJA S. P. poteka v 3. korakih. Opravite jo lahko fizično na točkah VEM ali elektronsko.

Delitev premoženja za čas življenja

Posameznik se lahko že za čas življenja, odloči za delitev in razpolaganje s svojim premoženjem...

Smernice za varčevanje in investiranje v zrelem obdobju

Ob prehodu v novo življenjsko obdobje, se bodo vaši prilivi in odlivi nekoliko spremenili....
WordPress Ads