DomaZdravje & vitalnostDentalni turizem - le na prvi pogled ceneje

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine. Stranke privabljajo s privlačno ceno, v njihovi ponudi pa ni veliko govora o celostni skrbi za zdravje zob. Kasneje se pogosto izkaže, da nizke cene podajajo rešitve slabše kakovosti. Popravilo zob je dolgoročna naložba, ki za celovite rešitve zahteva sistematičen načrt obravnave.

Izbira kakovostnega ponudnika

V obzir pri izbiri strokovnjakov, ki jim zaupate zobozdravstvene storitve, vzemite kakovost opravljanja dela. Vaša odločitev naj bo argumentirana. Pomemben je pristop in vodenje skozi postopek, tako jasne ovire kot tiste, ki se pokažejo tekom obravnave. Torej, da pripravijo načrt na podlagi dejstev in ne domnev. Osrednji namen naj bo ustrezna pot do cilja – ustno zdravje.

Pri izbiri strokovnjakov upoštevajte:

 • ali so zasnovali vašemu trenutnemu stanju prilagojen celosten načrt, s premišljenimi koraki od začetka do konca,
 • koliko časa so vam namenili,
 • ali je jamstvo, ki vam ga obljubljajo dolgoročno,
 • ali so vas povprašali o vaši vsakodnevni higieni zob in medzobnih prostorov.

Celostna diagnostika in načrt

Ob prvem obisku zobnega centra, zobozdravnik težko prepozna vse in prave potrebe posameznika. To je eden izmed ključnih izzivov dentalnega turizma. Z enim ali le nekaj obiski zobozdravnik ne utegne ugotavljati, kaj je za vas dejansko najboljše. Vsekakor pa, če ste center obiskali zaradi ene zalivke ali čiščenje zobnega kamna, to še ne bi smel biti izziv.

Pri obsežnejši obravnavi je treba skrbno preučiti 4 področja ustnega zdravja, ki tvorijo celostno zobozdravstvo:

 • obzobna tkiva (biološka),
 • krone in korenine zob (biomehansko),
 • ugriz (funkcionalno) in
 • estetsko področje.

Za kompleksne rešitve je prvi korak diagnostika. Z njo zobozdravnik pridobi vpogled v vse ključne podatke za oskrbo, za kar pa je potreben čas. Diagnostika vključuje:

 • 2D in/ali 3D rentgensko slikanje (CBCT – računalniška tomografija, pri kateri izhajajo žarki v obliki stožčastega snopa),
 • fotografiranje nasmeha in obraza,
 • osnovni pregled ust,
 • poglobljen pregled ust in ugriza z izdelavo študijskih modelov.

Po opravljenih korakih diagnostike, za kar je potrebno več obiskov, v zasebnem zobozdravstvu sledi priprava predračuna.

Iz časovnega vidika je pomemben še en pogled, in sicer izhaja iz biološke zahteve organizma, ki se ne sme porušiti, za kar pa je potreben čas tako za celjenje kot za prilagoditev.

S postopnim pristopom k tretmajem, ki zahteva tudi več kot 20 obiskov, se lahko izognete hitrim rešitvam, ob katerih so pogosto spregledane težave. Nagle rešitve, ki se kasneje izkažejo, da so bile izvedene nekritično, zahtevajo zapletena popravila, kompromise in dolgotrajno oskrbo, kar pa lahko vaš morebitni začetni prihranek popolnoma izniči.

Kakovostnih storitev, ki izpolnjujejo vse standarde in zahteve stroke, ni moč izvesti v kratkem roku in hkrati še poceni. Vprašajte se, od kod izhajajo cenejše cene storitev. Materiali niso cenejši, saj je evropski trg enoten, zato tudi cene na bližnjih tujih trgih ne morejo biti toliko nižje. Vsaka dejavnost ima tudi stroške. Torej nižja cena izhaja iz vidika cene storitve. Na ponujeno nižjo ceno vplivajo manjša vlaganja v izobraževanja, tehnologijo, znanstvene raziskave in tudi plače zaposlenih.

4 dejavniki celostne zobozdravstvene oskrbe

1. Notranje doživljanje: Komu strokovnjak opravlja  poseg – ženske navadno posege bolje prenašajo kot moški. Vsaka oseba ima tudi svoje posebnosti in odzive (psihološko, biološko, fizično). Nekateri ob posegu ne občutijo ničesar, druge lahko enak poseg boli. Nekateri ga lahko preidejo brez lokalne anestezije, drugi ne.

2. Znanje in veščine: Pomembno vlogo imajo znanje, veščine in izkušnje zobozdravnika, kar zmanjšuje verjetnost, da bi prišlo do zapletov (so pa še vedno možni). Na mestu je tudi vprašanje, za katera področja zobozdravstva so posebej usposobljeni (področje zalivk, funkcije, estetike, zdravljenje paradontalne bolezni ali granulomov)? Ekipe, ki združujejo vsa 4 področja celotnega zobozdravstva, imajo prednost, saj so ta področja tako široka, da jih težko obvlada en sam strokovnjak.

3. Materiali in tehnologije: Napredek materialov in znanosti ter tehnologije je v zadnjih desetih letih doživel razcvet tudi na področju zobozdravstva. Veliko je bilo razmisleka za dobro počutje posameznikov med obravnavo, vendar človeško telo še vseeno potrebuje čas za celjenje. Slednjega še tako kakovostni aparati in materiali ne morejo nadomestiti.  

4. Vodenje skozi obravnavo: Zobozdravnik, čeprav ima znanja in veščine, naj bi imel tudi pogled na celostno ustno zdravje. Pomembno je, kako vas vodi skozi morebitne izzive, torej kakšen je njegov pristop k obravnavi. Na primer, da vam pojasni, da je po obravnavi možna bolečina in zakaj, tako ob njenem pojavu ne boste presenečeni.

Navdušena in primerno oskrbljena oseba

Lahko ste sicer zadovoljni s hitro in cenovno ugodno terapijo ali obravnavo.  Vendar je za ustno zdravje ključna tudi obravnava simptomov, ki se morda še ne kažejo takoj po obravnavi ali se še »skrivajo« pod novimi zobmi. Čakalne dobe in pretekle slabe izkušnje z zobozdravniki, ki izhajajo morda še iz vaše mladosti, le naslovite, vendar ne na račun kakovostne obravnave in izvedbe.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.

Urejeni nohti

Stopnja rasti nohtov se pri 25 letih upočasni za približno 0,5 % na leto, kar pomeni, da nohti do 85. leta zrastejo le za 2 milimetra na mesec.
WordPress Ads