DomaOsebna rastDolgoročno ohranjanje odnosov

Dolgoročno ohranjanje odnosov

Dolgoročno ohranjanje odnosov 

V vzdrževanje odnosov je treba vnašati zavestno hotenje in določen napor. Nihče od nas se ni rodil v idealno skupnost in ni imel idealne vzgoje. Namesto, da čakamo, da nas prijatelj pokliče, pokličimo mi njega. Namesto, da čakamo, da se prijatelji spomnijo na naš rojstni dan, lahko sami organiziramo prijetno druženje. Namesto, da zahtevamo, da se najprej spremenijo drugi, raje pomislimo, kako s svojim delovanjem (pasivnost, idealiziranje, kontrola, čustva …) sami vplivamo na odnos. Namesto, da se jezimo zaradi občutka, da sami v odnosu dajemo več kot prijatelj, to jasno in glasno izrazimo, in zavzeto poslušamo tudi drugo stran. Morda je naš občutek pravi, morda tudi ni – vsekakor imamo v tem primeru več možnosti, da se odnos izboljša. Nikoli ne vemo 100 %, kaj razmišlja prijatelj, prav tako ne smemo pričakovati, da bo prijatelj 100 % vedel, kaj razmišljamo mi.

ODNOS JE SESTAVLJEN IZ FAZ
Prva faza je faza »uglaševanja na isto frekvenco«, kjer se začutimo ali enostavno ne. Potem pride na vrsto faza, kjer začnemo do oseb(e), ki sestavlja odnos, postajati kritični. Če pride do tretje faze, se postavijo norme, vrednote in meje odnosa ter v primeru, da tudi to prestanemo brez večjih »poškodb«, se zgodi četrta faza, kjer lahko rečemo, »lahko ti zaupam, lahko se zanesem nate«. Seveda pa kljub stabilni četrti fazi prihaja do sprememb, saj se vsi ljudje zaradi različnih okoliščin (staranje, bolezen, izkušnje …) spreminjamo. Vsaka večja sprememba zaniha odnos in ponovno se zavrtijo vse 4 faze. Globlji kot je odnos, večja nihanja lahko pričakujemo.

Vzpostavljanje novih odnosov 

V primeru, da smo polni sovraštva, zamere, agresije, tesnobe, ljubosumnosti in strahov, bomo v odnos vedno pritegnili osebo, ki nam bo še povečala te slabe občutke. Glavna razlika med ljudmi se kaže v pozitivnem oz. negativnem namenu nekega dejanja (in ne v dejanju samem) in (ne)sposobnosti sprejeti ter socializirati »temni« del sebe. Iluzija je torej iskati samo idealno. Nove odnose in nove prijatelje najlažje najdete preko različnih interesnih skupin. Razmislite, katere aktivnosti vas zanimajo: petje, ples, potovanja, politika, osebna in duhovna rast, šport, potapljanje, pohodništvo, dobrodelnost itd. Pomembno je, da najprej spoznate dinamiko skupine, se »stopite s celoto«, in šele nato skušate uveljaviti svoje ideje (če se vam zdi to še vedno smiselno). Ostanite odprti in otroško radovedni, kaj prinaša sleherni odnos. Zelo pomembno je tudi, da se naučite pristno, konstruktivno in s popolno odgovornostjo uporabljati besede ne, da, nočem, hočem, oprosti, prosim, potrebujem pomoč in hvala.

Komuniciranje z mladimi 

Normalno je, da imajo mladi drugačne poglede na svet. Tisto, kar mlajši v teh časih nujno potrebujejo je podpora, zaupanje in zgled, kako graditi mostove prijateljstva in medsebojnega spoštovanja. To pa še ne pomeni, da jih ne morete poslušati, sprejemati, podati svojega mnenja in dovoliti, da se to mnenje upošteva ali pa tudi ne. Zelo pomemben del odraščanja je učenje na svojih napakah. Včasih je modro reči samo: »Ne vem, vendar verjamem vate.« V primeru, da se z nekom ne strinjate, ga lahko še vedno spoštujete in sprejemate.

Boštjan Topovšek

Mojster nevrolingvističnega programiranja

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Nova prijateljstva v zreli dobi

Kako vzpostaviti pozitiven odnos s sovrstniki »Postopoma boste začeli opuščati materialne vrednote in hitenje od ene obveznosti k drugi. Namesto tega se morate posvetiti sebi in odnosom v svojem življenju. Poskrbeti morate, da postanejo kvalitetnejši. To pomeni, da si vzamete čas najprej zase in za dejavnosti, ki jih iskreno radi...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Učenje je del življenjskega stila

  Učimo se skozi vsa življenjska obdobja. O samem konceptu vseživljenjskega učenja se morda res...

Priložnost za osebnostno rast in dejavno vključenost v družbo

Življenje s cilji je polno življenje. Človek ima v sebi vgrajeno močno željo in...

Z meditacijo do pozitivnega uma za dobro počutje

Z redno dnevno meditacijo se sprostite, trenirate svoj um ter mentalno usposobljenost in prisotnost...

Skrivnosti bistrega uma

Čeprav možgani polno število celic dosežejo že pred rojstvom, se strukturni razvoj nadaljuje vse življenje....
WordPress Ads