DomaZdravje & vitalnostDosledno pri osebni higieni

Dosledno pri osebni higieni

Za ohranjanje ustrezne vlažnosti kože pijte dovolj vode, izogibajte se močnemu soncu, v zimskem času pa uporabljajte vlažilec zraka. Izogibajte se vročim in suhim prostorom, npr. savnam. Ne uporabljajte antiperspirantov in parfumov. Poskusite z uporabo losjona, vlažilnih krem in olj po umivanju. To vam bo pomagalo tudi pri suhi koži na petah. Redno uporabljajte sončno kremo z zaščitnim faktorjem 15-30 in oblecite zaščitna oblačila, da preprečite pigmentna znamenja. Znamenja na koži redno pregledujte in morebitne spremembe pokažite zdravniku. Med opravljanjem vrtnih opravil in pomivanjem stanovanja nosite zaščitne rokavice.

Redno umivajte svoje telo in preprečite suho kožo

Bodite dosledni pri umivanju rok: pred vsakim čistim in po vsakem umazanem delu.

Opravilo
Predhranjenje, nega telesa, obisk bolnika, pestovanje dojenčka, obisk bolniščnice
Pouporaba stranišča, kašljanje, kihanje, kadar so vidno umazane, stik z živaljo, obisk bolnika, obisk bolnišnice, prihod domov, dotikanje čevljev ali copat

Umivati se je treba zato, da se odstrani organsko umazanijo, npr. mikrobe in fizikalne ostanke, ki so za telo strupeni. Na ta način odstranite tudi soli, kisline in strupe, ki se izločijo z znojem. Tako ohranite prosta izvodila žlez znojnic in lojnic in odpornost kože. Tuširajte se 1x dnevno. Uporabljajte nežno milo. Vsakodnevno namilite vrat, gubi za ušesi, hrbtišča dlani in zapestja, pazduhe, noge od gležnjev navzdol (posebej medprstni prostori) in spolovilo. Ostale dele telesa le sperite s toplo vodo oziroma namilite po potrebi. Obraza in ušes ne milite. Kopajte se na 7 dni ali redkeje. Izogibajte se vroči kopeli.

Ustna higiena

Izberite mehko zobno ščetko. Redno jo menjajte na približno 3 mesece, saj se ščetine obrabijo. Zobe si umivajte najmanj pa 2x na dan: zjutraj in zvečer. Umivajte vsaj 3 min. »Pri umivanju bodite natančni in sistematični, vzpostavite vsakodnevno rutino,« svetujejo strokovnjaki zobozdravstvenega centra BABIT. Očistite vse zobne površine: ob licu, nebno stran in grizno površino – ne pozabite medzobnih prostorov. Ščetkajte z nežnimi krožnimi gibi pod kotom 45 stopinj. Z zobno nitko ali interdentalno ščetko očistite medzobne prostore. »Iz strani pojdite nežno v medzobni prostor in ven z enim potegom. Če je potrebno, nitko vmes sperite z vodo. Kjer zakrvavi je znak, da je dlesen vneta in potrebujete obisk pri zobozdravniku, da se ugotovi ali je vneta le dlesen ali tudi parodontalna tkiva,« pravi Tina Rant. Pazite, da ne poškodujete dlesni. S plastičnim strgalom očistite jezik. Uporabljajte zobno pasto za občutljive zobe, ki vsebuje fluoride. Dodatno lahko uporabljate ustno vodo, da omilite skelenje. »Vendar ta ne nadomesti čiščenja,« opozarjajo strokovnjaki BABIT. Redno uživajte sadje in zelenjavo, saj boste z intenzivnim žvečenjem okrepili dlesni. Prenehajte kaditi. Izogibajte se alkoholu, ker dehidrira telo, pač pa spijte več vode. Žvečite žvečilne gumije brez sladkorja. Če imate v ustih protetični nadomestek (npr. mostiček) uporabljajte interdentalno ščetko ali odebeljeno zobno nitko.

Nega stopal in nohtov

Odstranite umazanijo ob, pod in za nohti. Nohte na rokah strizite polkrožno, na nogah pa ravno. Nohtnih kotov na nogah ne pilite. Stopala redno pregledujte zaradi morebitnih kurjih očes, otiščancev, bradavic in glivičnih okužb. Posebno pozorni bodite sladkorni bolniki. Obutev naj bo prave velikosti. Pri krhkih in lomljivih nohtih si pomagajte z losjonom. Uporabljajte lake brez formldehida njihove odstranjevalce brez acetona. Pri začetnih stopnjah glivičnih okužb nohta si lahko pomagate z lokalnimi sredstvi proti glivicam, pri naprednejših stopnjah pa vam bo zdravnik predpisal zdravila.

Tina Rant, dr. dent. med.

Zobna ordinacija Stomados

BABIT

Strokovnjaki zobozdravstvenega centra BABIT

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads