DomaZdravje & vitalnostDragocene in vsestranske začimbe

Dragocene in vsestranske začimbe

Začimbe izpopolnijo okus jedi in predstavljajo nepogrešljivo sestavino naših jedilnikov. Najpogosteje kot začimbe uporabljamo liste in semena rastlin, ter tudi plodove, korenine in lubje. Opojen vonj začimbe dobijo večinoma iz hlapnih organskih spojin, med katere sodijo tudi eterična olja, ki ob kontaktu z zrakom oksidirajo ali evaporirajo. Zmlete začimbe hitreje izgubijo vonj in okus, saj se med mletjem poveča stična površina med rastlinskim materialom in zrakom. 

Namesto soli posezite po začimbah

Sol je generično ime za spojino, sestavljeno iz natrija in klora. Elementa sta ključnega pomena za živa bitja, vendar se soli med seboj razlikujejo. Kar nekaj milijonov let so naši predniki uživali hrano z manj kot 0,25 g soli dnevno, zato smo ljudje genetsko »programirani« na zelo majhne količine zaužite soli. Ker pa danes dnevno zaužijmo kar do 25-krat več soli kot naši predniki, se naše telo ni moglo tako hitro prilagoditi in začeti izločati tolikšne količine natrija v urin. Kot posledica so se pojavile bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak, ki je dejavnik tveganja za možgansko kap, tveganje za izgubljanje mineralov v kosteh. Prekomeren vnos soli vpliva tudi na poslabšanje nekaterih drugih stanj: astme, ledvičnih kamnov, sladkorne bolezni, želodčnega raka in debelosti.

Sol, kot katerokoli drugo hrano, je treba uživati zmerno. Izziv pravzaprav predstavlja njena vsebnost natrija. Odrasli ljudje potrebujemo le pol grama natrija dnevno, kar je 1,4 g soli. Če pojemo do 5 gramov soli dnevno, to še ne predstavlja tveganja za zdravje, vendar pa podatki kažejo, da Slovenci zaužijemo kar 11–14 gramov soli na dan.

V izogib prekomerni porabi soli med kuhanjem uporabite aromatične začimba, in z njimi popestrite jedi. Zeliščni nadomestek soli lahko pripravite iz: zelene, šalotke, česna, čilja, ingverja, kurkume in sladke paprike ter origana, peteršilja, majarona, timijana in lovorja. Uporabite pa lahko še poper, koriander, kumino, koromač, meto in janež.

Zlato pravilo pri količini začinjanja jedi

V jedi začimb ne natrosite vsepovprek, ampak ohranite načelo zmernosti. Prav tako bodite previdni pri kombiniranju. V kolikor niste povsem prepričani koliko začimbe dodati, dodajte najprej ¼ čajne žličke, in nato dodajajte po potrebi.

3 zapovedi gojenja in shranjevanja začimb v kuhinji

Organizirajte svoje začimbe, zagotovo ne potrebujete eksotičnih začimb, po katerih nikoli ne posežete, ste pa jih kupili ko ste preizkušali nov recept. Mlete začimbe imajo kratek rok uporabe 2–3 leta, če so primerno shranjene. Medtem ko posušene začimbe lahko še manj, od 1–3.

  • Lokacija: Naj ne bodo v bližini grelnih teles (radiatorji, pečica). Postavite jih na mesto z obilico naravne svetlobe in sonca. Bolje tudi uspevajo ob višji zračni vlažnosti.
  • Zalivanje: Skrbno izberite posodo v kateri jih gojite, poskrbite za drenažo in jih ne zalivajte prepogosto. Prav rumenenje listov lahko nakazuje na pomanjkljivo drenažo in preobilno zalivanje. Sredozemske začimbnice (bazilika, origano, timijan, majaron, rožmarin, lovor) zalijte, ko je prst že popolnoma suha.
  • Shranjevanje: Začimbe naj vam bodo na dosegu roke, vendar da ohranijo svojo dragocenost jih hranite stran od vlage in naj ne bodo izpostavljene sončni svetlobi. Pretresite jih v posodice in ne shranjujte v vrečkah, v katerih ste jih kupili, saj po odprtju začnejo izgubljati koristne lastnosti. Najprimernejše za shranjevanje so posodice iz stekla, lesa in keramike, v pločevinastih posodicah pa hranite tiste, ki so še posebej občutljive na sončno svetlobo.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads