DomaUncategorizedE-storitve za seniorje v Sloveniji

E-storitve za seniorje v Sloveniji

Dokumente, prijave in zanimanja za področja zdravstva, vprašanj v obdobju po zaključku delovnega statusa, izobraževanja in različnih prostočasnih dejavnosti lahko seniorji uredite kar preko spleta. Bodite napredni, zvedavi in poklikajte na spletu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije – ZZZS zagotavlja vrsto e-storitev, https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/e_storitve_zzzs/status_zavarovanja:

• naročanje evropske in slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja,

• urejenost osebnega obveznega zdravstvenega zavarovanja,

• vpogled v osebne podatke o izdatkih za zdravstvene storitve,

• zdravila in medicinske pripomočke,

• dostopnost do vseh zdravil v breme zdravstvenega zavarovanja z informacijo o zdravilih brez doplačila (Marjan.Suselj@ZZZS.si).

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje – ZPIZ zagotavlja e-storitve eZPIZ, www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=312, ki omogoča oddajo elektronske vloge, ali drugih opravkov v udobju svojega doma, dostop do e-dokumentov, ki jih zavod namesto na papirju po pošti lahko hitreje vroči v varen e-predal. Te storitve uporablja več kot 67 tisoč uporabnikov (Edmond.Pajk@ZPIZ.si).

Na ZPIZu je bilo 12. septembra 2018 posvetovanje o izkušnjah ponudnikov e-storitev za starejše. Na spletni strani http://eregion.eu/12-9-2018-eservices-provision-elderly-55-consultation-ljubljana sta objavljena program s prispevki 20 referentov in seznam 90 udeležencev (Gricar@FOV.Uni- Mb.si).

Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ zagotavlja v okviru projekta eZdravje več rešitev: eRecept, eNaročanje, ki omogoča uporabo e-napotnice in e-naročanje, Register podatkov o pacientih za izmenjavo dokumentov in podatkov. Za dostop se uporablja zVEM, (zvem.ezdrav.si) (Ziva.Rant@NIJZ.si).

Zveza ljudskih univerz Slovenije združuje 21 ljudskih univerz, ki izobražujejo odrasle. Nudijo programe računalniškega opismenjevanja, učenje v središčih za samostojno učenje ob podpori mentorja ter izvajajo številne projekte za dvig digitalnih spretnosti seniorjev. (Eva.Mermolja@LU-Ajdovscina.si).

Mestna knjižnica Ljubljana, www.mklj.si ima spletno podstran za seniorje in omogoča dostop do številnih portalov preko Infotočke e-gradiv javnih oblasti. Tistim, ki ne morejo do knjižnice, je na voljo storitev Knjiga na dom. Računalniško opismenjevanje podpirajo v Središču za samostojno učenje, Borzi znanja, Borzi dela in na Točkah vseživljenjskega učenja (Mateja.Lesar@MKLj.si).

Telekom Slovenije s storitvijo E-oskrba (www.telekom.si/zasebni-uporabniki/ponudba/e-oskrba) zagotavlja daljše, varnejše in samostojnejše bivanje na domu, svojcem pa podporo pri skrbi zanje. Gre za rešitev oskrbe na daljavo, ki se na enostaven način prilagaja potrebam uporabnika in mu 24 ur na dan omogoča enostaven in hiter klic na pomoč v primeru padca ali nenadne slabosti ter organizacijo pomoči (Peter.Pustaticnik@Telekom.si).

prof. Jože Gričar

Univerza v Mariboru

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

Dodatek za pomoč in postrežbo

Kdo lahko prejme dodatek za pomoč in postrežbo? Uživalci starostne, predčasne, invalidske, vdovske ali...

Izplačevanje pokojnine, dela pokojnine in letnega dodatka

Začetek izplačevanja pokojnine - pokojnina se uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja.

Digitalne storitve ZPIZ

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije si prizadevajo za sodobne, učinkovite ter strankam in okolju prijazne storitve.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."
WordPress Ads