DomaVzdrževanje domaFunkcionalen tloris prenovljene kuhinje

Funkcionalen tloris prenovljene kuhinje

Kuhinja mora dobro služiti vašim potrebam. Ob prenovi kuhinje namenite pozornost funkcionalni razporeditvi tlorisa. Z leti se je iz zaprtega prostora vse bolj pomikala v dnevni prostor, ki ga sedaj v večini primerov ločuje samo še jedilna miza. Center druženja so postale predvsem otočne kuhinje.

Razporeditev elementov v kuhinji

V kuhinji imejte vedno vse na dosegu roke, in sicer tako da naredite med delom v kuhinji čim manj korakov. Razmik med štedilnikom in koritom naj bo vsaj 60 cm. Pozicija štedilnika oziroma steklokeramične plošče naj bo od stene ali visokega elementa vsaj 30 cm. V kuhinji se najpogosteje gibljemo med prostorom za shranjevanje živil (hladilnik), pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane (kuhališče). Te elemente povežite skupaj v »delovni trikotnik«.

Če v stanovanju nimate dovolj prostora za shrambo, si v kuhinji omislite  več omaric, s katerimi lahko izkoristite celotno višino prostora. Še vedno so priljubljene izvlečne mreže (košare ali kolone), ki vam bodo omogočale dostop do vsebin na preprost način.

Delovni centri v kuhinji

Kuhinja v nizu

Kuhinja v nizu med vsemi kuhinjskimi sestavi predstavlja najpreprostejšo postavitev. Elementi – hladilnik, večja omara za shranjevanje, odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, štedilnik, odlagalna površina – si praviloma sledijo od leve proti desni ob steni. Kuhinja v nizu lahko sestoji tudi iz dveh zaporednih nizov, vendar pod pogojem, da je minimalna širina prostora 2,1 metra. Prav tako je treba biti pozoren še na kuhinjski trikotnik, kjer se je treba držati, da je kuhališče na eni strani, pomivalno korito pa na drugi strani niza.

Kuhinja v obliki črke U

Kuhinja v obliki U je odlična rešitev tako za manjše kot večje prostore. Višji elementi so postavljeni ob steno in so nanizani eden ob drugim. Zagotoviti je le treba, da je odlagalna površina postavljena neposredno ob hladilniku ter v bližini pečice. Slaba plat U kuhinje so kotni elementi, ki bodo od vas zahtevali izjemno premišljeno postavitev. Posebno pozornost boste morali nameniti še okenskim odprtinam, ki so zelo uporabne ob delovni površini. Kuhinja v obliki U lahko predstavlja popolnoma samostojen prostor, lahko pa se nadaljuje v jedilnico. V večini primerov, kjer je mogoče izvesti kuhinjo v obliki črke U, je mogoče izvesti tudi otočno kuhinjo ali vsaj kuhinjo s polotokom, ki sta veliko boljši rešitvi.

Kuhinja v obliki črke L

Kuhinja v obliki L je najustreznejša za dolge in ozke prostore, kjer se lahko nadaljuje v jedilnico ali dnevni prostor. Če je prostor odprt, vam ponudi tudi možnost za otočno kuhinjo.

Elementi so nanizani drug za drugim v obliki črke L ter postavljeni ob dve sosednji steni v prostoru. Jedilna miza se pri takšni zasnovi praviloma postavi kot nadaljevanje polotoka. Visoki elementi – omara za shranjevanje, hladilnik ter pečica na višini – so postavljeni ob zaključku niza, saj si na takšen način zagotovite neprekinjen delovni pult. Kuhališče in pomivalno korito morata biti vsak ob svoji steni. Ker je pri zasnovi takšne kuhinje eden od vogalov prost, vanj lahko umestite ustrezno jedilno mizo. Lahko pa vam služi kot dodatni kotiček za obedovanje ali kot dodatna površina za pripravo hrane.

Kuhinja z otokom

Kuhinja z otokom je odlična izbira za večje bivalne površine z združenimi dnevnimi prostori. Samostojni element otoka stoji na sredini prostora, višji elementi so nanizani ob steni. Otok mora biti od preostalih elementov oddaljen vsaj 0,9 metra, njegove tlorisne dimenzije pa so lahko poljubne. Na otoku se praviloma nahaja kuhališče ter pomivalno korito; ob steni stojita hladilnik ter pečica. Ker takšna postavitev kuhinje zagotavlja veliko prostora za shranjevanje, je prav tako odlična rešitev za vse z veliko kuhinjske opreme.

Kuhinja s polotokom

Če je kuhinjska kvadratura manjša, je razmislite o postavitvi polotoka; pritrjen na steno lepo zaključuje kuhinjske elemente. Na njem je dovolj prostora za pripravo hrane ali postavitev jedilnega kotička na zunanji strani. Postavitev kuhinje s polotokom ne ovira pretoka v prostoru in dobro deluje tudi z vidika delovnega trikotnika.

 

Jesenek Andreja

http://4dizajn.si/

notranja in zunanja oblikovalka 4dizajn

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Izbira novih kopalniških elementov

Osrednjega pomena naj bo funkcionalnost in izkoristek prostora, tudi v višino. Dimenzije in število elementov vsekakor določa velikost kopalnice. Poskrbite pa, da pri načrtovanju tlorisa in izbiri opreme upoštevate osnovno pravilo – odvodni in dovodni kanali naj bodo čim krajši. Poigrajte se tudi z barvami in elementi, saj svetlejši...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads