DomaVzdrževanje domaIzbira novih kopalniških elementov

Izbira novih kopalniških elementov

Osrednjega pomena naj bo funkcionalnost in izkoristek prostora, tudi v višino. Dimenzije in število elementov vsekakor določa velikost kopalnice. Poskrbite pa, da pri načrtovanju tlorisa in izbiri opreme upoštevate osnovno pravilo – odvodni in dovodni kanali naj bodo čim krajši. Poigrajte se tudi z barvami in elementi, saj svetlejši toni ter kovina, steklo in ogledala optično povečajo prostor. Opremo, kot sta pralni in sušilni stroj ter omarico za čistila pa prenesite v »utility« prostor (gospodinjski prostor) – namensko oblikujete in izkoristite manjši prostor v hiši, ki ga namenite izključno pranju perila ter shranjevanju čistil in košar za perilo.

Ploščice večjih formatov – do 320 cm

Izberite keramiko, ki posnema naravne materiale kot so marmor, granit, konglomerat in beton, večjih formatov, vsaj 60 x 60 cm (že velikost 60 x 60 cm je predstavljala prvi preskok iz ploščic majhnih formatov, ki so bile priljubljene v preteklosti). Zadnji priljubljeni modeli dosegajo dimenzije 240–320 cm. Z izbiro ploščic večjih formatov bo tudi majhna kopalnica zgledala optično večje. S keramiko, ki posnema pravi kamen, dosežete večjo eleganco in brezčasnost. Zmanjša se tudi število fug, ki so šibki člen ‘mokrih’ prostorov. Za popestritev lahko osnovne ploščine kombinirate z mozaiki, različnih velikosti in oblik, uporabnike pa vedno znova očarajo ploščice s 3D potiskom. Poigrajte se z različnimi dizajni in barvami. Izberite en pas ali eno steno v kontrastni barvi oziroma v reliefu ali v drugačnem vzorcu. Pazite na pravo razmerje enih in drugih, da prostor ostane uravnotežen. Izberite tršo in odpornejšo keramiko grenitogres: zmes gline in velikega deleža drobljenega kamna. Tovrsten material je trdnejši in manj vpojen za številne tekočine.

Obstojno pohištvo in oprema

Za pohištvo izberite materiale, ki so odporni na vlago in vodo. To je lahko tehnični ali unikatni kamen, narejen iz naravnih kamnin, največkrat granita ali kremena, ki so zmlete v droben prah. Dodano mu je vezivo, lepilo in barve ter dodatki za raznovrstne efekte. Je izjemno trd, popolnoma nevpojen, odporen na kisline in v nekaterih izvedbah deluje celo antibakterijsko. Na trgu lahko zasledite tudi umetne materiale, ki se jih lahko poljubno oblikuje, npr. mešanica akrilnega polimera in aluminijevega trihidrata. Vendar, ker so malo mehkejši, se po njih ne sme drgniti z ostrimi predmeti.

Pult iz ultrapasa (osnova je večplastna iverka, z dekorativnim laminatnim zunanjim ovojem) je vsestransko uporaben, vendar se na njem ravno tako ne sme rezati oz. drgniti z ostrimi predmeti. Umivalniški pult je lahko tudi iz naravnega kamna. Najbolj je primeren granit, ker je zelo trpežen in trd. Potrebno ga je zaščititi s premazom, odsvetujemo uporabo agresivnih čistilnih sredstev.

Umivalniška omarica je lahko v celoti oblečena v keramiko iz večjih formatov tako, da na njej ni fug ali pa je iz kompaktnejših ultrapasov (laminatni pult), ki so narejeni s pomočjo nano tehnologije. Ima popolnoma mat površino, odporen je na prstne odtise, je antistatičen in antibakterijski ter na dotik mehek material. Spodnji deli omarice so po navadi lakirani v visokem sijaju, ki nudi največjo zaščito pred vlago.

Pri načrtovanju lahko predvidite tudi police, ki so zlite s steno. V steni pustite prostor za odprtino, v katero boste vgradili okvir in police. Okvir lahko prebarvate v barvi stene ali pa ga okrasite z mozaikom in element posebej poudarite. Če nimate prostora v steni, jih lahko prilagodite glede na robove tuš kabine. Za zaščito predmetov na policah pred vodnimi kapljicami, lahko dodate zaveso, steklena vratca ali rolo.

Armature

Če imate stene v črnem, bodo kopalnico naredile zanimivo bakrene pipe. Krom je sijoč in daje videz čistega. Črni mat pa poudari obliko in ustvari dober kontrast. Bele barve so odlične za povezovanje minimalističnih elementov, saj povežejo umivalnik in ostalo dekoracijo. Medeninasta armatura pričara v prostoru toplino. Bodite drzni in pipo vgradite v sredino ogledala ali na stran umivalnika. Vgradnja elementov v opremo ali v steno vam bo prihranila prostor, lažje bo tudi čiščenje. Tako lahko vgradite tipko za WC, pritrdite pipe na steno, tuš pa na strop ali steno kabine.

Dobra osvetlitev, četudi v prostoru ni okna

Poskrbite za osnovno enakomerno porazdeljeno centralno razpršeno osvetlitev, ki ne povzroča močnih senc. Za osvetlitev pri ogledalu je pomembno, da imate dobro osvetljen obraz – izberite svetilo, ki sveti v obraz in ne gor ali dol. Poskrbite, da bo osvetlitev iz leve in desne strani, z razpršeno svetlobo, ki na obrazu ne bo ustvarjala senc.

Za ambientalno svetlobo lahko dodate tudi kakšno indirektno osvetlitev npr. za ogledalom ali indirektno osvetlite del pohištva, npr. kad. Posebej osvetlite kabino za prhanje, kjer je potrebna ustrezna zaščita zaradi vode (IP 55). Pomembna je tudi kvaliteta svetlobe, faktor barvne razpoznavnosti naj bo čim višji (barve bodo vidne pravilno, spremembe na koži pa boste najlažje opazili). Barva svetlobe naj bo topla ali nevtralna bela, ne več kot 4.000 K.

Prijetna toplota v prostoru

Kopalnice so navadno ogrevane s kopalniškim – cevnim radiatorjem, ki z dodatki omogočajo tudi obešanje in sušenje brisač. Za večje udobje in zmanjšanje vlage, lahko dodatno vgradite električno talno gretje s termostatom za optimalno prilagajanje temperature. Če imate po stanovanju že talno gretje, razmislite o dodatnem ‘lojternem’ radiatorju za sušenje brisač in kopalnih plaščev.

Nevpadljiv grelnik vode

O velikosti grelnika vode namenite razmislek že med načrtovanjem. Za dnevne potrebe povprečne štiričlanske družine zadostuje grelnik vode s kapaciteto 80–100 l. Da bo kljub namestitvi grelnika vode vaš ambient še vedno prijeten na pogled, se odločite za vgraditev grelnika v omarico, bodisi pod umivalnikom bodisi v prostostoječo omarico, kamor shranjujete brisače, kopalne plašče in druge pripomočke. Če imate v kopalnici poleg grelnika vode še pralni in sušilni stroj, lahko vse 3 elemente pospravite v eni omari. Ker grelnik vode zavzame manj prostora kot pralni stroj, lahko pred njega v omari namestite še nekaj polic, globine cca. 20 cm, na katerih lahko shranjujete čistila.

Svež zrak v prostoru

Za boljše kroženje zraka odmaknite pohištvo od sten in vsakodnevno redno prezračujte. S tem boste ostranili presežek vlage, ki se kopiči v prostoru. Z mehanskim prezračevanjem (električni prezračevalni sistemi) dosežete boljše odvajanje vlage iz prostora. Vendar morate biti bolj dosledni, da naprava deluje ves čas, sicer se lahko hitro začne nabirati plesen. S tem namenom lahko vgradite tudi časovnik naprave. Tudi konstantno ogrevanje kopalnice v zimskem času, lahko prispeva k preprečevanju nastanka plesni, saj topel zrak suši odvečno vlago.

Načrtujte vgradnjo manjšega ventilatorja, ki bo skrbel za redno menjavanje zraka in uravnavanje vlage. Uporabljajte osvežilce zraka – lahko si jih pripravite sami: zmešajte dve skodelici vode, jedilno žlico sode bikarbone, jedilno žlico alkoholnega kisa in 10–20 kapljic poljubnega eteričnega olja. Vlaženje zraka dobro opravijo tudi rastline, še posebno tiste iz družine praprotnic.

Jesenek Andreja

http://4dizajn.si/

notranja in zunanja oblikovalka 4dizajn

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads