DomaVzdrževanje domaIzbira novih vhodnih in garažnih vrat

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o možnih velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže. Standardne velikosti vhodnih in garažnih vrat so navadno cenejše kot vrata izven standardnih velikosti. Nova vhodna in garažna vrata lahko ponudniki pogosto prilagodijo zahtevam že pripravljenih odprtin, to je pomembno predvsem pri prenovi, ko že imate »pripravljeno« odprtino garažnih vrat.

Vhodna vrata

Izbira in dejavniki, ki vplivajo na ceno

Vhodna vrata so deležna bistveno večjih obremenitev kot drugo stavbno pohištvo. Pri izbiri imejte v mislih poleg izgleda in varnosti tudi energijsko učinkovitost in kakovostne materiale, ki predstavljajo jamstvo za dolgoletno kakovostno odpiranje in zapiranje. Razmislite in naslovite tudi, kateri so dejavniki, ki so vplivali na obrabo vaših trenutnih vrat. Za zanesljivejšo varnost upoštevajte pri izbiri – debelino in sestavo profila, nasadila z varnostnimi elementi, debelino stekla, cilinder in ključavnico, ki naj bo večkontaktna.

Na odločitev in posledično ceno, vplivajo poleg barvnih odtenkov in dimenzij tudi okrasni elementi iz različnih okrasnih stekel ter dodatki, kot so avtomatska ključavnica na prstni odtis. Pri ceni ponudnika, bodite pozorni in se dogovorite, da ponudba vključuje tudi demontažo in odvoz starih vrat ter montažo novih vrat.

Elementi, ki vplivajo na podobo

Izbirate med dodatki, kot so odkapna letev, varnostni vložek, ročaji in stekleni elementi, s slednjimi dodate obsvetlobo ob levi ali desni strani, ali nadsvetlobo. Predvsem na izgled zunanje strani vhodnih vrat vplivajo ročaji in kljuke. Bolj kot kljuke so priljubljeni ročaji oz. držala, ki zaokrožijo slog vašega vhoda. Ročaji ponujajo večjo varnost, saj so vrata lahko zaprta, čeprav so odklenjena. Obstajajo različne oblike ročajev, ki dodajo piko na i izgledu vhodnih vrat (kvadratni, okrogli, polkrožni, rustikalni, vgradni ročaji – vgrajeni v vratno krilo, ročaji posebnih oblik).

Čitalniki prstnih odtisov ali vnos številčne kode postajajo vse bolj zanesljivi, vgrajeni pa so lahko v sam ročaj, v vhodna vrata ali ob vratih, npr. na steni ali priročno skriti ob drog na bližnji ograji.

Garažna vrata

Izbira

Ponudniki vam pogosto ponudijo brezplačno svetovanje pri optimalni izbiri, da naslovijo vse vaše potrebe in želje. Poleg različnih vzorcev in široke palete različnih barv, strukture površine in dizajna pri izbiri ne pozabite tudi na toplotno izolacijo vrat in motorni pogon. Poseben videz garažnih vrat lahko ustvarijo tudi z izbiro zasteklitve v lamelah ali z različnimi oblikovnimi elementi.

Dejavniki, ki vplivajo na ceno

V osnovi na ceno vplivata izbrani tip vrat (ali gre  za sekcijska, enokrilna dvižna ali rolo vrata) in njihova velikost. Drugi dejavniki pa so izbira površine garažnih vrat, barve, motiva in izbira motornega pogona ter dodatna oprema.

Elementi in dodatna oprema

Izbirate lahko tudi med različnimi dodatki, kot sta kodno tipkalo (šifrator) ali čitalec prstnega odtisa, ki omogočata odpiranje garažnih vrat, in rešitve, ki omogočajo upravljanje z garažnimi vrati na daljavo.

Če garaža nima direktnega vhoda v hišo, razmislite o garažnih vratih z vgrajenimi vrati za osebni prehod. Tako vam garažnih vrat ni treba vsakokrat v celoti odpreti, če potrebujete na primer kolo. Za zmanjšanje nevarnosti spotikanja izberite vrata, ki imajo osebni prehod opremljen z minimalnim pragom.

Dodatna oprema je tudi izvedba funkcije zračenja oz. kroženje zraka. Pri tem ne odprete garažnih vrat, temveč prezračevanje poteka z nagibom zgornje lamele, medtem ko spodnja lamela vrat ostane na tleh, zaprta. Poleg učinkovitega zračenja prostora s tem sistemom preprečite, da bi listje, umazanija ali živali prišle v notranjost garaže.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.

6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste skupaj pripravili projekt prenove.
WordPress Ads