DomaVzdrževanje domaIzbor in vračilna doba ogrevalne naprave

Izbor in vračilna doba ogrevalne naprave

Naložba v ogrevalni sistem zahteva premislek o različnih dejavnikih – poleg lastnostih stavbe še dostopnost energentov, geografska lega, kakovost izolacije, navade uporabnikov.

Ob načrtovanju zamenjave sistema ogrevanja ali zgolj ogrevalne naprave je ključno, da premislite ali nameravate ali boste izvedli še druge prenove, kot so toplotna sanacija  ovoja stavbe ali vgradnja energijsko varčnega stavbnega pohištva. 

Izračun vračilne dobe

Univerzalnega najboljšega sistema ogrevanja ni. Pri izbiri pravega načina ogrevanja za vaš dom, upoštevajte strošek investicije, vzdrževanja, energenta ali energije ter tudi  trajnostni vidik (uporaba obnovljivih virov), čas za upravljanje naprave, možnost koriščenja lastnega gozda in amortizacijsko dobo (upoštevajte, kdaj bo treba kurilno napravo zamenjati).

Ključni podatki, ki jih je treba vedeti, ko izbirate med različnimi viri energije in ogrevalnimi napravami, so razpoložljivost energentov in morebitne predpisane omejitve za lokacijo, kot je obveznost priklopa na toplovod. Takšni pogoji lahko hitro zožijo nabor rešitev. Če pa imate možnost izbire, izberite ogrevalno napravo, ki odgovarja vašemu slogu življenja (npr. če ste veliko zdoma izberite napravo, ki lahko deluje dlje časa brez dodatne manipulacije in vam bo ogrela dom na ustrezno temperaturo pred prihodom). Pri izračunu vračilne dobe upoštevajte vse prednosti in slabosti naprav – na primer toplotne črpalke vam navkljub višji začetni investiciji, lahko omogočijo tudi hlajenje prostorov medtem ko morate pri drugih sistemih, v primeru potrebe po hlajenju, upoštevati še uporabo klimatskih naprav.

Hiše, ki so dobro izolirane in imajo vgrajen tudi učinkovit prezračevalni sistem (z rekuperacijo), potrebujejo malo energije za ogrevanje. V takšni hiši ima izbor vira za ogrevanje manjšo težo na letni strošek za energijo.  Tako ima pri izboru načina ogrevanja, to večjo pomembnost  drugi vidiki, kot so začetna investicija, vaš življenjski stil oz. udobje.

Delna ali celovita sanacija ogrevanja 

Najpogostejši razlog za zamenjavo ogrevalnih naprav je njegova dotrajanost. Povprečna življenjska doba ogrevalnih naprav je od 12 do 20 let, odvisno od vrste naprave in njene kakovosti. Tudi odpoved drugih elementov v sistemu ogrevanja kot je dotrajan dimnik, puščanje rezervoarja ipd., so lahko razlog za delno ali celovito sanacijo sistema ogrevanja.

Za zamenjavo vidno dotrajane ogrevalne naprave se odločite pravočasno. S pravočasnim ukrepanjem lahko mirno izberete rešitev, ki vam najbolj ustreza. Najhuje je, če nas v neugodno situacijo spravi (nepričakovana) popolna odpoved ogrevanja sredi najhujše zime ali med prazniki. V takem primeru je potrebno ukrepati hitro in za analizo vseh alternativ ni časa. In take rešitve niso začasne ampak morate z njimi živeti naslednjih 15 do 20 let.

V starejših stavbah, kjer se izvajajo večji posegi, se najprej vprašajte – ali v celoti obnoviti sistem ogrevanja, od generatorja toplote vse od ogrevalnih teles ali se odločiti za manj korenito sanacijo. Pri slednji je prvi in najpogostejši ukrep za izboljšanje energetske učinkovitosti zamenjava ogrevalne naprave.

Pri določanju vrstnega reda ukrepov pri sanaciji stavbe, naj imajo prednost ukrepi, ki ustvarjajo največje prihranke obratovalnih stroškov in rabe energije. Pravilneje je, da najprej sanirate toplotni ovoj stavbe. A včasih je iz takšnih ali drugačnih razlogov treba najprej zamenjati ogrevalno napravo in nato izvesti sanacijo ovoja stavbe. V večini primerov s premišljeno izbiro ob zmanjšani porabi (do zmanjšane porabe bi na primer prišlo, če bi naknadno zamenjali toplotni ovoj stavbe) učinkovitost naprave ne pade, saj novejši generatorji toplote enostavneje prilagajajo moč spremenljivi (manjši) porabi.

Celovita storitev izvajalca 

Pri izbiri podjetja za prenovo ogrevalnega sistema, se prepričajte, da je za to usposobljeno in ima ustrezne reference. Prednost naj imajo izvajalci, ki vam nudijo celovito storitev. V nekaterih primerih tudi velikost podjetja, kateremu boste zaupali sanacijo in njihovo delovanje (mnenja uporabnikov, stabilnost podjetja na trgu), lahko pomeni določeno garancijo. Zaradi pestrosti izbire ogrevalnih naprav si vzemite dovolj časa za razmislek.

Ogrevalne naprave, katere vgrajujejo pri celovitih energetskih sanacijah stavb, so po tehničnih lastnostih zelo podobne tistim, ki se jih uporablja pri sodobnih novogradnjah. Na drugi strani, ko govorimo o zamenjavi centralne ogrevalne naprave v stavbi, ki ima visoko rabo energije in potrebuje v radiatorjih temperaturo vode nad 60 ⁰C, vsekakor ne razmišljamo o vgradnji toplotne črpalka zrak-voda. Pri vseh načrtovanjih novih sistemov je smiselno preveriti vse možnosti, ki so na razpolago.

Pri izboru ogrevalne naprave je nujno, da ste seznanjeni s čim več podatki življenjske dobe ogrevalne naprave, torej o stroških, porabi časa za namestitev, upravljanju in vzdrževanju.

Poleg pridobljenih informacij s strani projektantov, ponudnikov opreme, monterjev in sosedov, poiščite možnosti koriščenja brezplačnega energetskega svetovanja mreže ENSVET. Strokovnjaki vam bodo lahko z nasveti pomagali pri določitvi o najboljši ogrevalni napravi za vaš dom in življenjski stil ter vam tudi svetovali glede možnosti pridobitve subvencij.

Pri izbiri ogrevalnega sistema:

– raziščite, kateri energenti so vam najlažje dosegljivi in na razpolago;

– s strani projektanta pridobite izračun potrebne moči ogrevanja in izračun toplotnih izgub;

razmislite o vašem življenjskem stilu in udobju, ki ga želite – ste pripravljeni se s sistemom ogrevanja ukvarjati večkrat na teden, enkrat tedensko oziroma enkrat mesečno ali le enkrat letno s pritiskom na gumb, imate na razpolago prostor za shranjevanje sekancev ali peletov);

preglejte kazalnike energetske učinkovitosti ogrevalne naprave;

– pozanimajte se o zahtevnosti vgradnje ter o načinu upravljanja in vzdrževanja naprave;

odločite se, ali želite isto napravo uporabljati tudi za hlajenje prostorov, ali boste hlajenje naslovili z drugo rešitvijo.

Izbira energenta iz obnovljivih virov 

Prehod na ogrevanje s toplotno črpalko

Na splošno je toplotna črpalka po ročnosti dobra alternativa kotlom na kurilno olje. Tehnologija toplotnih črpalk omogoča izkoriščanje obnovljivega vira energije (zrak, voda ali zemlja) v večji meri, a je celoten vidik uporabe odvisen od tega, na kakšen način se proizvaja električno energijo s katero se poganja toplotno črpalko. Je naprava, ki vam ne omogoča le ogrevanja stavbe in vode za sanitarno uporabo, ampak jo lahko v poletnih mesecih uporabljate tudi za ohlajanje doma.

Poznamo tudi toplotne črpalke, ki se uporabljajo izključno za pripravo tople sanitarne vode. Videz teh toplotnih črpalk je običajno podoben večjemu električnemu grelniku vode, t. i. bojlerju.

Sodobno ogrevanje na lesno biomaso

Lesena biomasa (drva, sekanci ali peleti) je obnovljiv vir energije, z uporabo katerega lahko prispevate k trajnostnemu razvoju lokalnega območja ter zmanjševanju emisij CO2. Ogrevalni sistemi na biomaso predstavljajo eno boljših trajnostnih alternativ za ogrevanje domov, kjer so stroški za samo začetno investicijo v visoko učinkovito tehnologijo relativno nizki. Če upoštevate še možnost pridobitve subvencije, je kočna investicija še toliko nižja. Ponudba na trgu je po vrsti in moči teh ogrevalnih naprav zelo pestra.

Uporaba sončnih kolektorjev

Možen obnovljiv vir energije kot vir za ogrevanje je lahko sončna energija, ki je primerna za ogrevanje tople sanitarne vode in dogrevanje prostorov. Ključni elementi tega sistema so  sprejemniki sončne energije (kolektorji), transportni sistem in zalogovnik tople sanitarne vode. Začetna investicija v tovrsten sisteme je višja, so pa kasnejši stroški delovanja sistema v življenjski dobi, glede na pridobljeno energijo, zelo nizki.

Patricjo Božič

energetski svetovalec mreže ENSVET

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads