DomaOdnosi & družinaJe spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

“Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot, zato je slednja lahko napačno razumljena in zlasti pri starejših spregledana.”

Karmen Petek, študentka 3.letnika dr. študijskega programa Socialna gerontologija na AMEU Maribor vas prosi, da izpolnite anketo za raziskavo USPEŠNO STARANJE SPOLNO AKTIVNIH STAREJŠIH ODRASLIH NAD PETINPETDESET LET V SLOVENIJI.

Anketa je dostopna na povezavi in je namenjena starejšim odraslim nad 55. let.

Povzetek članka:

Spolnost je pomemben element človekovega življenja in čeprav je osnovna človekova potreba, je o njej še vedno grešno razpravljati. Ko gre za vprašanje spolnosti starejših odraslih (65+) je ta zanemarjena, starejši so izpostavljeni predsodkom, da zaradi starosti ne zmorejo več, da jim spolnost v starosti ne pripada, zato le ti pogosto bežijo iz odnosov ali pa svojo spolnost, zaradi ageizma celo zanikajo. Je družba torej tista, ki je namesto starejših sklenila, da jim spolno življenje ne pripada?

Pogled na spolnost si ponavadi oblikujemo že v mladosti in le ta vpliva tudi na življenje v kasnejšem obdobju, zato bi morala tako država kot tudi družba z dostopom do informacij glede spolnosti starejših odraslih (65+), krepiti zdrav in razumen odnos do spolnosti starejših.

Ob tem se pojavlja vprašanje kakšen naj bo razvoj smernic za kakovostno promocijo spolnega zdravja starejših odraslih (65+)?  Zagotovo takšen, ki starejšim odraslim omogoča, da kljub starostnim spremembam ne bežijo od lasne spolnosti temveč, da z njo osmislijo vsakdanje življenje, mladim pa, da se starostnih sprememb ne bodo bali, še preden se z njimi soočijo.

Za več informacij lahko pišete na uredništvo portala asistent@mladinskimediji.si in vas povežemo s Karmen.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

Vid kot v rosnih letih – operacija sive mrene

Operacija sive mrene je v razvitem svetu eden najpogosteje izvajanih operativnih posegov v oftalmologiji in medicini nasploh.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Digitalne storitve ZPIZ

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije si prizadevajo za sodobne, učinkovite ter strankam in okolju prijazne storitve.

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads