DomaZdravje & vitalnostKaj pomenijo podatki v krvni sliki

Kaj pomenijo podatki v krvni sliki

Interpretacija krvne slike

Krvno sliko boste težko interpretirali sami, saj je pri interpretaciji treba upoštevati tudi klinično sliko, vitalne funkcije, morebitna sočasna obolenja, uživanje zdravil ipd. Za razlago je usposobljen zdravnik. Referenčne vrednosti veljajo za celotno odraslo populacijo.

Odstopanja dajejo informacije o možnih bolezenskih vzrokih. V večini primerov so spremembe vrednosti krvne slike nepomembne in ne pomenijo hujših težav. Vzroki za blage spremembe so predvsem različna vnetja, kronične bolezni, pomanjkanje železa ali vitamina B12, zelo redka pa so obolenja krvi. Na majhna prehodna odstopanja v krvni sliki lahko vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so hidriranost, vnos hrane, napor ali povišana telesna temperatura.

Eritrociti – rdeča krvna slika

Znižano število eritrocitov, slabokrvnost ali anemija, je posledica:

 • pomanjkanja železa zaradi prikrite krvavitve (najpogosteje prebavil ali rodil),
 • pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline,
 • prekomernega razpada eritrocitov,
 • kronične rakave ali revmatske bolezni.

Povišano število eritrocitov (eritrocitoza) je lahko:

 • fiziološko (v gorah, kjer je v zraku manj kisika),
 • lažno (pri dehidraciji) ali
 • patološko (pri pravi policitemiji, rakavi bolezni kostnega mozga, kjer pri nezdravljeni lahko pride do pojava krvnih strdkov ali krvavitev).

Levkociti – bela krvna slika

Naloga levkocitov je obramba pred mikroorganizmi (bakterije, glive, virusi). Povišano število levkocitov, levkocitoza, je:

 • posledica vnetja, običajno bakterijskega ali glivičnega,
 • fiziološko (pri kadilcih) ali
 • posledica bolezni (kronična limfocitna ali kronična mieloična levkemija) ali jemanja zdravil (steroidov).

Znižana vrednost levkocitov, levkopenija, nastane ob:

 • nekaterih virusnih okužbah (HIV),
 • kemoterapiji ali zdravljenju z biološkimi zdravili proti raku in
 • revmatoloških boleznih.

Trombociti – krvne ploščice

Trombociti opravljajo funkcijo strjevanja krvi. Znižana vrednost strjevalcev krvi, trombocitopenija, je lahko posledica:

 • vnetij, jetrnih bolezni,
 • jemanja določenih zdravil in
 • revmatskih ali avtoimunskih boleznih.

Včasih je trombocitopenija lahko lažna in posledica uporabe sredstva proti strjevanju EDTA. Povišano število trombocitov, trombocitoza, je lahko posledica:

 • prikritih krvavitev ali vnetij in
 • bolezni kostnega mozga, pri kateri se lahko pojavijo strdki ali krvavitve (esencialna trombocitoza).

Pregled pri zdravniku

Razlika med sedimentacijo in CRP

Sedimentacija pomeni hitrost posedanja rdečih krvnih telesc in je povišana pri bakterijskih okužbah, avtoimunskih, rakavih in revmatoloških obolenjih. Ker naraste šele po enem ali dveh dneh od nastanka vnetja je primerna za preverjanje pri kroničnih bolnikih. Gre za podporno (nediagnostično) metodo, s katero se ne ugotavlja bolezni. Ob sumu na akutno bolezen se preveri raven C-reaktivnega proteina (CRP), ki naraste v nekaj urah od začetka vnetja.

Vpliv življenjskega sloga na krvno sliko

Na krvno sliko in s tem na dobro počutje vplivamo z ustreznim življenjskim slogom, kamor sodi tudi prehranjevanje. Priporoča se uživanje mešane hrane (meso in zelenjava). Pri osebah, ki se držijo določenih diet (presnojedci, vegetarijanci) in po 50. letu starosti je priporočljivo občasno opravljati kontrole krvne slike pri osebnem zdravniku, da se ugotovi morebitno pomanjkanje železa. V zrelem življenjskem obdobju ni dovolj, da zdravnik  pri pomanjkanju železa predpiše pripravek železa, marveč je treba ugotoviti tudi vzrok pomanjkanja.

Izboljšajte krvno sliko s pravo hrano

Železo je pomembno za normalno delovanje celic v telesu. Njegovo pomanjkanje vpliva tudi na kognitivne sposobnosti, telesno pripravljenost, razpoloženje, počutje, tek in prebavo. Viri železa so rdeče meso, perutnina, ribe, pesa, temna listnata zelenjava, kot so špinača, zelena, brokoli, ohrovt, zelje, repa, cvetača, borovnice, suhe slive, suhe marelice, fige, rozine, fižol, leča, kvinoja.

Vitamin C: Železo, zlasti iz rastlinskih virov, se bolje vsrka, če ga uživamo skupaj z vitaminom C, ki je prisoten v citrusih, špinači, brstičnem ohrovtu, papriki, paradižniku. Železo se slabo vsrkava, če ga uživamo skupaj z mlekom in mlečnimi izdelki, pravim čajem ali kavo.

Folna kislina pomaga telesu, da ustvari nove rdeče krvne celice. Nahaja se v žitaricah, temni listnati zelenjavi, grahu in oreščkih.

Vitamin B12 sodeluje pri ustvarjanju rdečih krvnih celic v kostnem mozgu. Najdemo ga v govedini, ribah, tofuju, rdečem mesu, stročnicah, jajcih, kvasu in krompirju.

Vitamin A skrbi za boljši izkoristek železa v krvi. Nahaja se v rdeči in temno zeleni zelenjavi, rumenjaku, jetrih, mleku.

Vitamin E ščiti rdeče krvničke in se nahaja v arašidih, sončničnih semenih, mandljih, stročnicah, polnovrednih žitih, špinači, brokoliju.

 

Marjana Glaser

prim. izr. prof. dr. Marjana Glaser, dr. med.

specialistka interne medicine in hematologije, UKC Maribor

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Sprejmite povabilo na preventivni pregled

Odzovite se vabilu na preventivne preglede in sodelujte v preventivnih programih: Državni program ZORA je namenjen odkrivanju predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. Ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk na tak način pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno obliko raka materničnega vratu.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads