DomaVzdrževanje domaUdobna prenovljena kopalnica

Udobna prenovljena kopalnica

Kopalnice so postale vse več kot le funkcionalen prostor, spreminjajo se v prave sproščujoče oaze. Ob prenovi ustvarite svetel, udoben in prijeten ambient, ki vam bo še leta udobno služil. Hkrati pa se boste v njem lahko zapeljali v trenutke sporočanja.

Navdih, načrt in proračun

V začetnem obdobju so prepleteni 3 koraki – navdih, načrt in proračun. Pri iskanju navdiha imejte v mislih vaš osebni stil ter udobje in dolgoletno funkcionalnost kopalnice ter njenih elementov. Premislite, kaj vam je pomembnejše in zakaj se odločate za prenovo kopalnice? Da kopalnico spremenite v prijetno in sproščujočo oazo, ali opravite temeljito prenovo inštalacij, ali želite povečati funkcionalnost razporeditve elementov v kopalnici?

V salon kopalniške opreme se odpravite opremljeni s seznamom želja. Svetovalce bo zanimalo kateri so osnovni elementi, ki jih želite (kad ali prha ali oboje, pult z dvema umivalnikoma, osvetlitev, sanitarna keramika, omarice za shranjevanje, ogrevanje, prezračevanje). Zanimal jih bo tudi stil v katerem želite opremiti kopalnico (minimalističen stil, industrijski stil, rustikalen, veliko naravnih materialov – lesa in kamna) in barve (odtenki bele in svetlo sive, ki nakazujejo na minimalizem; zemeljski toni rjave barve – barve kave; ali izpostavljena stena z močnejšim in temnejšim odtenkom barve – smaragdno zelena, kraljevsko modra, vijolična ali morda izstopajoč motiv).

Pogosto vas bodo strokovnjaki povprašali, kaj želite, da predstavlja središče prostora?

Tako kot vsi prostori, je tudi v kopalnici smiselno izbrati osrednjo točko prostora. Čeprav je v kopalnici najpogosteje uporabljen umivalnik, so v modernih kopalnicah kot osrednji element prostora vse bolj izpostavljene tuš kabine in kopalne kadi. S premišljeno zasnovo tlorisa lahko v kopalnico, tudi v tiste manjše, vključite vse ključne elemente, tako funkcionalne, kot tudi elemente za sprostitev – masažna tuš kabina, kopalna kad, bide, omarice za shranjevanje, morda dodate celo manjšo savno. Iz kopalniških prostorov se v t. i. gospodinjske sobe (utility) premikajo pralni in sušilni stroj.

Obiščite več salonov; k vsakemu se odpravite z enakim načrtom, a prilagojenim proračunom – preverite, ali vam lahko za manjši proračun ponudijo več.

Ko boste zastavili okvirni proračun, se vprašajte ali  lahko opravite nekatere aktivnosti sami – na primer demontaža obstoječih elementov, odstranitev ploščic, beljenje, morebitni zaključki ali montaža novih elementov. S postavitvijo proračuna stojte trdno na realnih tleh. Radi pravimo, da če že prenavljamo, bomo prenovili kar vse. To pa ni vedno izvedljivo glede na vaš finančni položaj. Razmislite, kaj morate nujno prenoviti – le zamenjati kopalniške elemente ali modra ploščice, ali je treba zamenjati tudi staro inštalacijo? Na trgu obstajajo različne rešitve. Če bi morda želeli le osvežiti stil ploščic, lahko izberete nove tanke ploščice, ki jih enostavno položite na obstoječe. Stare, lepo ohranjene, omarice lahko ponovno uporabite in jim zamenjate barvo glavnih front ter izberete drugačno obliko kljuk, tako bo kopalnica ponovno zasijala..

Usklajeni in organizirani izvajalci

Pri temeljiti prenovi kopalnice, vključno z inštalacijami, se kot najboljša rešitev običajno izkaže, da  izberete izvajalca, ki nudi celotno prenovo. Navadno se s tem izognete šumu v komunikaciji med izvajalci v različnih podjetjih, napakam in s tem dodatnim stroškom. Pri zbiranju ponudb bodite pozorni, da predvidena dela vključujejo: demontažo ploščic, odvoz materiala, električna, vodovodna in zidarska dela, priprava tal in sten za polaganje ploščic, polaganje in fugiranje ploščic, beljenje kjer ploščic ni, zaključna montažna dela. Pri popisu materiala: gradbeni in vodovodni material, lepila, beton, fugirna masa, vodovodne cevi, armature, držala za brisače, luči.

Dogovor z izvajalcem sklenite 2 – 3 mesece prej. Omogočite mu, da pregleda vaš načrt prenove in si ogleda kopalnico v vašem domu.  Povprašajte ga o morebitnih težavah, ki bi se lahko pojavile, da jih boste naslovili že pred začetkom projektna. Pri načrtovanju časovnega okvira prenove ne pozabite na dobavne roke. Priporočljivo je zalogo materialov in elementov zbrati že pred začetkom del, tako bodo dela. nemoteno potekala, izvajalci del pa se bodo lažje držali predvidenega časovnega načrta. Med izvedbo del izvajalce nadzorujte in se sproti pogovorite o napakah in vaših pomislekih glede kopalničnih rešitev in izvedbe, saj je naknadne spremembe težje in dražje vpeljati v času zaključnih del.  

 

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads