DomaVzdrževanje domaKopalnica za zrela leta

Kopalnica za zrela leta

V jeseni življenja se naše potrebe spremenijo. Kopalnica je prostor, ki ga konstantno uporabljamo, glede na naše življenjsko obdobje pa potrebuje tudi prilagoditve. Tudi za starejše ostajajo kriteriji pri izbiri opreme privlačen videz in kakovost materialov, dodatno pa so še pomembnejši varnost, funkcionalnost in udobje.

»Kam se lahko primem, če mi spodrsne v kopalnici? In kako naj si prilagodim prostor, če težko sedem in vstanem?« Nič ni narobe, če si postavljate taka vprašanja. Že mlajšim se včasih pripeti neželena nezgoda v kopalnici, v obdobju po petdesetem letu pa je prav, da poskrbimo za varnost.

Brezskrbna uporaba kopalnice ne pomeni, da bomo prostor povsem spremenili. Kopalnica bo še vedno prijetna in udobna. Že nekaj premišljenih prilagoditev je namreč dovolj, da se bomo v njej počutili še prijetneje in hkrati varneje.

Tu je 5 nasvetov za udobje v kopalnici v zrelih letih.

1. Poskrbimo za varnost z držali. Kopalnico opremimo s kakovostnimi držali (poskrbimo, da je površina grobo polirana in zagotavlja dober oprijem). Tako na primer vstajanje, sedanje ali tuširanje ne bodo težava, tudi če naš korak v poznejših letih ne bo več tako varen. Če tega še nismo uredili, poskrbimo nujno tudi za primerne, nedrseče talne obloge.

2. Prilagodimo višino. Že nekaj centimetrov naredi razliko. Nekoliko dvignjena straniščna školjka (višina 45 cm) nam omogoči lažjo uporabo. Brez skrbi, na voljo so modeli, ki so po videzu enako privlačni kot klasični elementi, kakršnih smo bili vajeni prej.

3. Zagotovimo si varno kopanje. Vstop v kad, počepanje, odpiranje pip … so lahko v jeseni življenja izziv. Namesto kadi lahko v kopalnico postavimo protidrsno tuš kad, poravnano s tlemi.

4. Namestimo sedež za prhanje. Tuširanje sede bo lažje in udobnejše. Dodamo lahko tudi nove armature: prha z glavo, ki ima več nastavitev, omogoča, da bomo pri tuširanju še vedno uživali kot prej. Ne pozabimo tudi za namestitev nosilcev na primerno mesto in višino, zato da imamo lahko po potrebi tudi med sedenjem prosti obe roki.

5. Izberemo primerno kopalniško pohištvo in dodatke. Kopalniška omarica z umivalnikom, pod katerim je dovolj prostora za shranjevanje, je v jeseni življenja še koristnejša. Manj je predmetov, razpostavljenih po odprtih policah, manj je nevarnosti, da nas ti ovirajo ali padajo po tleh, od koder jih bomo težje pobirali. Tudi čiščenje kopalnice je preprosto in manj zamudno.

Vse predstavljene rešitve iz kolekcije SILVER proizvajalca RAK Ceramics je mogoče naročiti v salonih keramike TOPDOM.

Oglasno sporočilo

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads