DomaZdravje & vitalnostPoznate vsa makrohranila?

Poznate vsa makrohranila?

Makrohranila so vir energije, ki jih potrebujemo za rast, razvoj in dejavnosti. Če dosežemo potrebe po makrohranilih z uravnoteženo, raznoliko in minimalno predelano hrano, bomo (zelo verjetno) zaužili tudi vsa mikrohranila – vitamine in minerale. Izjema so lahko določena stanja ali situacije povišanih potreb (stres, bolezen, telesna aktivnost ipd.), ko z uravnoteženo prehrano ne dobimo dovolj mikrohranil za optimalno zdravje.

Beljakovine

Če so beljakovine nenadomestljivo ogrodje telesa, so maščobe in ogljikovi hidrati gorivo zanj. Šele ko imamo dovolj beljakovin, dodajmo »gorivo« – maščobe in/ali ogljikove hidrate glede na kalorične potrebe.

Maščobe

Maščobe naj predstavljajo najmanj 20 odstotkov celotnega kaloričnega vnosa (npr. za žlico oljčnega olja pri vsakem obroku ali mala pest oreščkov, pol avokada, tri cela  jajca ipd.). Najboljši viri maščob so: jajčni rumenjak, oljčno olje in olje makadamije, oreščki, semena, avokado, olive, kokosova maščoba, maslo (ghee), svinjska mast Dobro je, da je maščoba naravna, ne da je industrijsko pridelana (npr. margarina).

Ogljikovi hidrati

Med ogljikovimi hidrati Mario Sambolec svetuje izbor zelenjave in sadja, ki naj bosta po možnosti sezonska in lokalna. Dober vir ogljikovih hidratov so tudi gomolji (buče, krompir, pesa, sladki krompir …) in primerno pripravljene stročnice, ki so dober vir škroba, ter žita, kot so riž, kvinoja, ovseni kosmiči ipd.

Voda

Tudi vnos tekočin naj pogojuje zdrav razum – ni se treba nalivati, če ne čutimo pretirane potrebe (vročina, sopara, telesna aktivnost, ki povzroča potenje idr.). Splošna smernica je liter na 25 kg telesne teže (npr. gospa, stara 60 let in težka 60 kg, mora popiti 2 litra dnevno). Mario Sambolec svetuje nekalorične pijače, kot so voda, nesladkan čaj, limonada brez sladkorja ali mineralna voda.

Različne spojine v hrani – vitamini, minerali, koencimi, prekurzorji, različni rastlinski fenoli ter maščobne kisline – delujejo na nas kot protiutež oksidantom, ki nastajajo kot stranski produkti presnove ali ob izpostavljenosti stresu, škodljivcem, kemikalijam … Oksidante in antioksidante potrebujemo za ravnotežje, ne dominanco enih ali drugih. Po 40. letu starosti se spremenijo potrebe po hranilih.

Mario Sambolec

Dr. Feelgood, trener in predavatelj FZS (Fitnes zveza Slovenije), PN1, CSCS

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Tabela koristnih hranil

Kakšne koristi nam prinašajo različna živila in hranila in kje jih najdemo.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads