DomaZdravje & vitalnostLimfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase. Poleg uravnavanja telesnih tekočin ima limfa tudi drugo ključno funkcijo – varovanje telesa pred zunanjimi grožnjami, ki bi lahko ogrozile njegovo celovitost. Osnovna naloga limfnega sistema je prenašanje limfne tekočine po celem telesu, kar je naraven proces, s katerim telo skrbi za izločanje odpadnih snovi v telesu. 

Pomen limfnega sistema za telesno zdravje

V našem telesu obstaja razvejano omrežje limfnih poti, ki se ukvarjajo z absorpcijo tkivne tekočine in jo usmerjajo nazaj v krvni obtok. Med potovanjem po teh limfnih poteh tkivna tekočina, imenovana limfa, prehaja skozi bezgavke, kjer jo temeljito filtrirajo in očiščeno vračajo v krvni obtok.

Ročna limfna drenaža po metodi dr. Vodderja je terapevtska tehnika, pri kateri se uporabljajo posebni ročni gibi za odvajanje tekočine in odpadnih snovi iz tkiv. Z ročno limfno drenažo dosežejo: odvajanje tekočine, uravnavanje avtonomnega živčnega sistema, vpliv na imunski sistem ter zmanjšanje občutkov bolečine. Kadar pride do poškodb, prekinitev ali ovir v limfnih žilah, lahko pride do zadrževanja limfe (tkivne tekočine) v telesu. To lahko bistveno vpliva na zdravje in splošno počutje posameznika.

Pozorni bodite na sledeče potencialne spremembe: zatekanje gležnjev oz. nog, okorelost sklepov, povečan maščobni delež v telesu, povečana utrujenost (večja, pojavi novih simptomov npr. kožni ekcemi, slabša prebava oz. zaprtost (blato je treba odvajati vsak dan), boleče bezgavke, jutranja okorelost, natečenost obraza, zadah, povečanje varikoznih in pajčevinastih ven, večja dovzetnost za okužbe, megla v možganih, težave z jetri, povečane težave s pritiskom, glavoboli, bolj mrzle roke in noge, povišan holesterol.

Vsakodnevni nasveti za boljše gibanje limfe

Vsakodnevno spodbujanje delovanja limfnega obtoka oz. limfe je priporočljivo za optimalno delovanje telesa.

 • Vsako popoldne ali zvečer (po sprehodu) noge namakajte v topli slani vodi.
 • Pri počitku (tudi ponoči) imejte noge nekoliko privzdignjene – približno 30 cm nad nivojem srca (npr. pod noge namestite blazino).
 • Zjutraj na tešče spijte dva kozarca vode z limono, čez dan (stalno) pijte požirke mlačne, rahlo slane vode.
 • Delajte dihalne vaje s trebušno prepono.
 • Pojdite na sprehod vsak dan s poskočno hojo.
 • Masirajte si trebuh v smeri urinega kazalca.
 • Umivajte obraz z mrzlo vodo ali uporabljajte mrzel tuš, se knaipajte.
 • Jejte rdečo in vijolično hrano, pomaranče z ostanki ‘belega’ od lupine, pijte zeliščne čaje.
 • Solna terapija ali bodite v bližini morja in sonca.
 • Suho ščetkanje, poskakovanje in otresanje udov.  
 • Nošenje kompresijskih nogavic in izbira oblačil, ki ne omejujejo gibanja.

Kdaj obiskati strokovnjaka

Strokovnjakaobiščite takrat, ko vidite očitno otekanje udov. Še posebej takrat, če v tkivu ostane prstni odtis. Takrat poiščemo pomoč bodisi pri osebnem zdravniku, ki nam lahko izda napotnico za limfno drenažo, ali sami izberemo certificiranega limfnega terapevta, ki dela ročno limfno terapijo. Otekanje nog je lahko povezano tudi s srčnimi težavami (npr. popuščanje), zato obisk zdravnika ne bo odveč. Ročna limfna drenaža je nežna tehnika, a terapevt vedno presodi primernost izvajanja, saj se izvajanje pri določenih zdravstvenih stanjih odsvetuje. 

Kako terapevti izvajajo ročno limfno drenažo 

Terapevt pri ročni limfni drenaži izvaja počasne, ritmične premike, pri tem pa skrbi, da upošteva pravilno pot limfnih poti. Usmerja limfo proti najbližjim globokim bezgavkam, ki se nahajajo v specifičnih območjih, kot so komolčne, pazdušne, podkolenske in dimeljske regije ter trebušna votlina. Z nežnimi in nebolečimi gibi spodbuja pretok limfe, zmanjšuje prisotno oteklino, izboljšuje delovanje limfnega sistema. Z limfno drenažo lahko sistemsko spodbuja celotno telo ali ciljano deluje le na določenem delu telesa, pri čemer kombinira limfno drenažo z drugimi terapevtskimi tehnikami glede na potrebe posameznika.

Viri: https://www.vadbenaklinika.si/, https://www.zd-lj.si/, https://www.avogel.si/, https://hisa-osteopatije.si/.

Alja Malis

Alja Malis

Ustanoviteljica Vadbene klinike

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.

Urejeni nohti

Stopnja rasti nohtov se pri 25 letih upočasni za približno 0,5 % na leto, kar pomeni, da nohti do 85. leta zrastejo le za 2 milimetra na mesec.
WordPress Ads