DomaVzdrževanje domaMajhne spremembe doma z lesenimi detajli

Majhne spremembe doma z lesenimi detajli

Vaš dom naj odzvanja odo naravi. Z majhnimi spremembami in minimalistično opremo prostorov, lahko vanje vnesete lahkotnost, svežino in sporočite, da je tudi vaš dom prestopil skozi prag novega življenjskega obdobja.

Navadno deli vašega doma, kot so oboki ali stopnišča, ter tudi talne obloge, potrebujejo le lažja popravila in osvežitev, in ne celotne zamenjave.

Prenova lesenega stopnišča

Razkošna in masivna lesena stopnišča so že del preteklosti. Nakazovala so na ugled ter moč lastnika, bila so tudi toga in včasih celo potemnila prostor. Niso več namenjena zgolj funkcionalni uporabi, ampak postajajo vse bolj tudi estetski in povezovalni element, saj lahko z izbiro oblike, stila in materiala bistveno spremenijo podobo prostora. Moderna stopnišča so iz svetlega lesa, z detajli iz stekla ali kovine. Prenova celotnega stopnišča je včasih zahtevnejši poseg v strukturo, lahko pa z elementi, kot so steklene plošče ali zamenjava lesenih stebrov s kovinskimi palicami, ali s svetlejšim barvnim premazom, pričarate vtis modernosti in sproščenosti.

Osvežite staro pohištvo

Skrivnost obnove pohištva, ki vam že leta zvesto služi, je lahko v majhnih detajlih. Ustvarjalnost, racionalnost in varčnost so 3 osrednje točke obnovitve starega pohištva. Osvežite omare, mize, stole, nočne omarice ali noge stolov z barvami iz naravnih materialov, kot so laneno olje za les, vosek in apnene barve. Nov izgled lahko vnesete v klubsko mizico, če nanjo namestite noge iz kroma ali nočni omarici, če ji zamenjate barvo ter dodate kromirane noge ali kljuke, ali kljuke iz lesa, ki jih pobarvate z vpadajočo živo barvo.


Glavna značilnost naravnih barv je, da ne škodujejo zdravju, so preizkušene na tradicionalnih, že stoletja uporabljenih recepturah. 

Večina jih v obliki prahu, ki se ga zmeša z vodo. Trenutno so še vedno dražje, vendar je to v primerjavi z ostalimi stroški pri prenovi ali gradnji zanemarljiv strošek. Cena naravnih barv se giblje od 1,2 do 2,5 €/m2. Naravne barve vsebujejo apno, glino, kazein (mlečna beljakovina) in marmorni prah. Z dodajanjem zemeljskih in mineralnih pigmentov se ustvarja različne odtenke.

Obnova talnih oblog

Del celostne podobe interiera so tudi tla v stanovanju, ki ključno vplivajo na kvaliteto bivalnih prostorov. Ob odločitvi, da boste tla zamenjali ali uredili v lastni režiji, je enostavnejše kot polaganje parketa, polaganje laminata. Lahko ga položite kar čez staro talno oblogo in tako prihranite veliko časa. Najprej boste morali na talno oblogo položiti izolacijsko folijo in nanjo polagati laminat, ki ga ne smete položiti tik ob steni, saj se lahko napne. Laminatne plošče se ne lepijo, ampak jih le tesno položite in zaključite z zaključnimi letvami za lepši videz. Pri polaganju parketa je nekoliko več dela, saj zahteva izravnavo podlage, lepljenje deščic in čakanje, da se posušijo. Lahko se odločite za nakup že gotovega parketa in s tem prihranite zadnji dve opravili. Če imate doma zdrav parket, je vsekakor boljša rešitev, da ga zgolj pobrusite in polakirate, saj je montaža novega parketa v primerjavi z laminatom dražja, kljub vsemu pa je parket še vedno kvalitetnejši.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads