DomaOdnosi & družinaMeje med vami in odraslimi otroci

Meje med vami in odraslimi otroci

Kljub temu da so vaši otroci odrasli poskrbite, da razvijate vaš odnos z njimi in vzdržujte z njimi in njihovimi družinami redne stike. Korak pristopa je tudi na vaši strani. Že na začetku postavite meje in dovolite mladim, da sprejmejo odločitve za življenje po svoje. Hkrati pa jim dajte vedeti, da se na vas lahko vedno zanesejo.

Mlajši so drugačni

Mlajša generacija se razlikuje od starejše, saj se spreminja okolje v katerem odraščajo. Prihaja nova tehnologija, navade in življenjski stil. Pozornost naj bo usmerjena v iskanje rešitev in zavedanje, da se izzive lahko reši ter da hitra, celo včasih prenagljena pot in rešitve niso vedno odgovor. Zrelejša generacija težje spreminja poglede, ki so jim služili celo življenje.

Vaši otroci vidijo svet drugače in od njih je odvisno ali bodo vaše dobro namerne nasvete sprejeli ali ne. Hkrati pa je to odvisno tudi od vašega načina komunikacije, če jim boste vaš nasvet predstavili na »prijazen« način, čeprav se morda z njim ne bodo strinjali, jim bo morda odzvanjal v ušesih in se ga bodo spomnili ob kakšnem drugem trenutku. Vrednote se tekom življenja spreminjajo. Vedite, da verjetno ne bodo enako razmišljali celo življenje. Ne vsiljujte svojega pogleda na svet in gradite na zaupanju ter občutku sprejetosti.

Svetujte, kadar to želijo

Zavedajte se, da vaši otroci ne počno nečesa zato, ker vas želijo jeziti. Če menite, da nečesa ne delajo prav, jim to povejte na spoštljiv način. Za zdrav odnos je spoštovanje najpomembnejše. Sprejmite jih takšne kot so, četudi menite, da nimajo prav. Nudite jim majhne izkaze spoštovanja in ljubezni, po katerih hrepenijo, čeprav so odrasli in tega morda ne bodo nikoli več naglas priznali. Povejte jim, da jih imate radi,da spoštujete njihovo mnenje in odločitve ali pa jih vprašajte po počutju oziroma kako jim lahko pomagate. Svoje izkušnje lahko spoštljivo delite, če vas otroci vprašajo za nasvet. Vzpostavite in ohranjajte občutek varnosti, ki ga v družini gradite že ves čas odraščanja otrok. Dom v katerem živite, naj vašim otrokom še vedno predstavlja varen pristan, kamor se lahko zatečejo ob viharnih  življenjskih preizkušnjah.

Družina – večna gradnja odnosov

Trudite se za dobre odnose, ki se v družini nenehno spreminjajo. Pri komunikaciji izbirajte prave besede (izogibajte se kletvicam in žaljivkam) in skušajte govoriti s prijaznim tonom, da bodo otroci ves čas imeli občutek čustvene povezanosti. Odrasli otroci se bodo tako vedno znova vračali po psihično podporo, kadar jo bodo rabili. Lahko bodo tudi spontano čutili, da lahko ljubezen izkažejo tudi s kvalitetno preživetim skupnim časom. Iščite skupne kompromise in s spoštljivo komunikacijo postavljajte meje. Če vas otrok prosi, da vnuku omejite količino sladkarij, se skušajte tega dosledno držati. Tako boste vzbudili občutke zavedanja, sreče in spoštovanja v očeh vašega otroka.

Četudi se ne strinjate z otroki, ne dokazujete svoj prav in ne vsiljujte svojih navad mladim. Spoštujte odločitve otrok in vzajemno pričakujte, da bodo oni sprejeli vaše. Tudi vi imate pravico živeti svoje življenje tako, kot vam odgovarja.

Čas za vnuke

Bodite na voljo, da kdaj pa kdaj popazite na vnuke, vendar poskrbite, da vas mladi ne bodo začeli izkoriščati. Že tu lahko postavite pomembno mejo, če vnaprej poste, kdaj vse bi imeli čas in koliko časa bi lahko nudili varstvo. Vnuke naučite vrednot, kot so ljubezen, poštenost, sočutje, pomen komunikacije, predvsem pa jim pokažite, da so lahko odkriti in da imajo tudi pri vas varen pristan. Posvetite jim svoj čas in bodite vzgled dobre osebe. Učite jih pozabljenih modrosti – ročnih spretnosti, spoznajte jih z zelišči in začimbami in bodite njihova inspiracija. Poskrbite pa da postavite drugo pomembno mejo, in sicer da vaši vnuki ločijo med tem, da se zatekajo k vam po nasvete in oporo, ter ne drugo privoljenje, če so njegovi starši jim nekaj odklonili.  


Starši so tisti, ki imajo največjo odgovornost pri vodenju otroka v odraslo življenje. Stari starši pa ste tam kot ljubeča opora, ki se lahko z igrivo sproščenostjo prepustite druženju z vnuki. V takšnem vzdušju se vloge čutijo in jih ni potrebno posebej razlagati.

Vaša zasebnost in zasebnost mlade družine

Kadar je gospodinjstvo ločeno oziroma živite mladi in zrelejši vsak v svojem domu, so lahko odnosi manj napeti. Zato tudi če živite v skupnem gospodinjstvu poskrbite, da ima vsaka družina svoj del stanovanja, v katerem se počuti zares sproščeno. Določite dolžino in pogostost obiskov, ki vam ustreza. V znak spoštovanja se drug drugemu prej najavite. Nenapovedani obiski so vedno vdor v zasebnost, kar vzbudi nesproščenost ter napetost v odnosih. Če živite v bolj oddaljenih krajih, obiske maksimalno izkoristite, da se povežete.

Kaj pa če se ne razumete z otrokovim partnerjem?
Bodite spoštljivi in četudi vam oseba ni všeč, jo obravnavajte kot nekoga v službi. Tako kot z vašim otrokom, tudi z njegovim sopotnikom poskrbite, da vzpostavite in vzdržujete spoštljivo komunikacijo. Spreminjate lahko samo sebe, drugih ne morete. In ko to enkrat sprejmete, postane življenje mnogo lažje.

Saša Golob

zakonska in družinska terapevtka in Petra Kmetec, specializantka transakcijske analize, Life coach, NLP praktik, ambasadorka meditiranja in odklepanja življenja

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.
WordPress Ads