DomaŠiritev obzorijNa zaslužen oddih se pripravite

Na zaslužen oddih se pripravite

Priporočeno je, da pred potovanjem obiščete ambulanto za potnike, po potrebi tudi svojega zdravnika ter uredite zdravstveno zavarovanje za tujino. Ambulante za potnike se nahajajo na zavodih za zdravstveno varstvo Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor, Ravne, Murska Sobota, Nova Gorica, Koper in Novo mesto. Posvet je plačljiv. Zdravnik vam bo svetoval glede splošnih in posebnih tveganj, povezanih z vašim zdravjem in morebitnimi kroničnimi boleznimi ter priporočal potrebna cepljenja. Če boste potovali v kraje, kjer lahko zbolite za malarijo, vam bodo morda svetovali predhodno zaščito z zdravili (kemoprofilaksa). Pred daljšimi potovanji je vredno obiskati tudi zobozdravnika. 

S seboj imejte potovalno lekarno

 • razkužilo za čiščenje ran, obvezilni pribor, škarje,
 • termometer,
 • prašek za rehidracijo,
 • antibiotik za lajšanje potovalne driske,
 • sredstva proti potovalni slabosti, alergijam, za zniževanje telesne temperature,
 • repelenti za preprečevanje pike insektov,
 • kremo za sončenje z visokim faktorjem,
 • zdravila, ki jih redno jemljete (zagotovite si dovolj veliko zalogo – vsaj za teden dni več, kot traja potovanje, saj zdravila v tujini niso vedno na voljo); zdravila imejte tako v vaši ročni prtljagi (za primer, da se vaša »check in« prtljaga izgubi) in tudi v »check-in« prtljagi.

Seznam potrebnih dokumentov

Na spletni strani Zdravi na pot + nazaj še priporočajo, da s seboj vzamete naslednje dokumente:

 • potni list, vizo,
 • dodatne fotografije (takšne kot v potnem listu),
 • potrdila o zdravstvenem stanju,
 • zdravstveno zavarovanje za tujino,
 • spremno zdravnikovo pismo (tudi v angleškem jeziku) v primeru jemanja zdravil, kroničnih bolezni, alergij,
 • mednarodno potrdilo o cepljenju (če potujete v države z endemičnim pojavljanjem rumene mrzlice),
 • nekatere države za vstop zahtevajo potrdilo o testiranju HIV1/HIV2,
 • v nekaterih državah je morate imeti mednarodno vozniško dovoljenje,
 • kopije prve strani dokumentov (za lažjo identifikacijo ob izgubi ali kraji dokumentov),
 • dokumente, ki ste jih dobili v turistični agenciji (vaucher, plačan račun ipd.).

Previdnost ni odveč

 1. Obvestite domače o vaših načrtih in aktivnostih na potovanju. Delite z njimi vaš urnik na potovanju, informacije o hotelu, vaši lokaciji v času aktivnosti in o morebitnih spremembah.
 2. Udobno se oblecite in obujte. Poskrbite, da vam bo udobno, kljub udeležbi na celodnevnih aktivnostih. Hkrati bodite pripravljeni na hitre spremembe vremena, s primernimi rezervnimi čevlji oziroma dodatnim puloverjem ali nepremočljivo jakno s kapuco.
 3. Naučite se, kako se izognete tatovom: Bodite neopazni; ne glejte zemljevidov, vodičev ali štejte denarja sredi ulice; zaprite torbico in nahrbtnik in izbirajte oblačila z zadrgami; nosite torbice čez telo; uporabljajte bankomat, ko ste v skupini ali vsaj na varnih lokacijah (npr. pred banko); ne shranjujte vsega denarja in kreditnih kartic na enem mestu; če med potovanjem na vlaku ali avtobusu zaspite, postavite vašo torbico ali nahrbtnik med noge; obvestite banko, da boste potovali, da vam slučajno ne blokirajo kartice, zaradi nenavadnih nakupov …
 4. Poskrbite za počitek, pijte zadostne količine vode in pazite na prehrano: Še posebno, če se odpravljate v toplo in vlažno podnebje, poskrbite, da zaužijete zadostne količine tekočine. Seveda preizkusite lokalne specialitete. A vseeno bodite pozorni, da jeste vročo in kuhano hrano ter da sadje in zelenjavo operete z ustekleničeno vodo in jo zaužijte olupljeno. Zavedajte se, da so nekatere začimbe izjemno pekoče, še posebno za Evropejce, ki nismo navajeni pekoče hrane. Poznajte svoje meje. Privoščite si počitek in čas za oddih, ne le po aktivnostih, ampak tudi čas za navajanje na nov časovni pas, vreme …
 5. Ne oglašujte svoje odsotnosti: Dogovorite se s prijatelji ali sorodniki, da v času vaše odsotnosti poberejo vašo pošto in se sprehodijo po vašem stanovanju ter preverijo, ali so vsa okna in vrata zaprta. Po drugi strani ne opozarjajte na svojo odsotnost tudi med potovanjem – ne pustite, da znak za čiščenje hotelske sobe, visi na vaših vratih ves dan. Raje pokličite na recepcijo in prosite, da pridejo počistit vašo sobo. Hotelu sporočite vašo željo, da bi imeli sobo blizu dvigala (skupine ljudi odvrnejo tatove) in izogibajte se sobam v prvem nadstropju, kjer je mogoč vstop skozi okno.
 6. Pred odhodom raziščite destinacijo: Pozanimajte se o aktualnih zadevah v deželi in poslušajte morebitna opozorila pristojnih institucij (npr. Inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje ipd.) Zapišite si številke in naslove, kjer vam lahko nudijo prvo pomoč. Oglejte si vse dostopne možnosti prevozov (iz in na letališče ter na lokacije aktivnosti). Pripravite si tudi seznam aktivnosti, ki se jih želite udeležiti, in okvirni urnik.

Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana priporoča, da naredite potovalni načrt in razmislite: koliko časa bo potovanje trajalo, kam boste potovali, kakšne so tam razmere, kakšne težave lahko pričakujete zaradi drugačnih pogojev kot so klimatske spremembe, časovni pas, kulturne navade, prehrana ter večji fizični napori (hoja, dolga vožnja ipd.).

 • Pakirajte preudarno: Odpotujte le z najnujnejšim in lahko prtljago. Najpomembnejše spravite v ročno prtljago (zdravila, dokumente, vrednejše predmete …). Prtljago, ki jo imate s seboj bodite zmožni sami lahkotno premikati. V ospredje postavite udobje. Potovalna podporna blazina za vrat ni nujna, je pa pomemben luksuzni pripomoček. Pustite v prtljagi tudi nekaj prostora za darila in spominke.

Pred potovanjem se je pametno pozanimati tudi za pomembne številke in naslove zdravstvenih ustanov in slovenske ambasade v destinaciji, kamor potujete. S seboj imejte telefonsko številko svojega zdravnika.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.
WordPress Ads