DomaArhiv izdajPred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Spoštovani!     

Prvi priročnik ŽIVLJENJE 55+ je izšel leta 2014 in bil tako kot vsi naslednji zelo dobro sprejet, saj je na enem mestu zbranih res veliko koristnih informacij, ki nas zanimajo in jih potrebujemo v življenjskem obdobju, ko vstopamo v zrela leta. Izdajatelju gre zahvala za idejo in realizacijo tega projekta, prav tako pa tudi vsem avtorjem prispevkov, ki nas na zanimiv in strokoven način seznanjajo vsak s svojim področjem. Že pozitivna naslovnica z naslovom, v katerem je vse pozitivno, od besede življenje, in to aktivno, številke 55 do znaka +, vabi k branju.

Vedno kaj novega 

Ob pogledu na vsebino priročnika, ki se vedno posodablja in prinaša tudi kaj novega, lahko ugotovimo, da nas bo celotna vsebina vodila k seznanjanju, osveščanju in motiviranju pri tem, kako ravnati, kaj početi, kam in na koga se obrniti, da bo kakovost ŽIVLJENJA po 55+ čim boljša in bo dosežena številka za znakom + čim višja.

Starost 55 let je še tako nizka, predstavlja še tako »mladost«, da se vrata za vstop v novo obdobje, v nov, to je upokojenski staž, le počasi odpirajo. Zaradi sprememb zakonodaje bo večina izpolnila pogoje za tako želeni upokojenski status šele pri 60+. No, pa saj ni treba, da se takoj, ko so izpolnjeni pogoji za upokojenski status, tja tudi prestopi ali pa vsaj ne v celoti.

Korak k dostojnejšim pokojninam 

V zadnjih dveh letih smo soočeni s kar šestimi spremembami ZPIZ-2, ki je bil uveljavljen 1. 1. 2013 in je pomenil že tretjo reformo sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v treh desetletjih samostojne države Slovenije. Prva reforma je bila z ZPIZ/92 s 1. 4. 1992, druga pa z ZPIZ-1 s 1. 1. 2000. V vsem tem obdobju smo bili deležni večjih ali manjših sprememb in dopolnitev reformnih zakonov, največ zadnjega ZPIZ-2, saj smo že pri sprejetem ZPIZ-2M, v proceduri pa sta še dva. Teh parcialnih sprememb je v zadnjem obdobju že preveč in so nesistemske. Potrebno bi bilo pristopiti k celoviti reformi, ki se nam lahko obeta čez nekaj let.

V letu 2021 je bil sprejet ZPIZ-2I, ki med drugim skrajšuje prehodno obdobje dviga odmernega odstotka za moške, ki se bo sedaj končalo že leta 2023, ko bosta odmerna odstotka za ženske in moške izenačena. Za moške za 40 let pokojninske dobe znaša odmerni odstotek 61,5 v letu 2022 in 63,5 v letu 2023. Pri odločanju, kdaj v pokoj za tiste, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, tudi to ni zanemarljivo.

Z ZPIZ-2I pa je bil uveljavljen tudi višji znesek najnižje pokojnine, zagotovljene pokojnine in uveden nov, višji znesek invalidske pokojnine. S to spremembo so se socialni korektivi v sistemu še povečali, kar pomeni odstopanje od načela, da je pokojnina odraz višine plačanih prispevkov in dolžine obdobja plačevanja. Vse preveč pobud in predlogov je, da bi se tistim, ki so plačevali najmanj, povečevali pokojninski prejemki in na ta način se socialnovarstvena politika meša s sistemom pokojninskega in invalidskega zavarovanja, kar seveda nikakor ni sprejemljivo, saj se s tem ruši temelje sistema.  

Z ZPIZ-2J je bila v sistem ponovno vključena možnost pridobitve pravice do invalidnine za telesno okvaro, tudi če je vzrok nastanka poškodba izven dela ali bolezen.

Z ZPIZ-2M je vpeljana ugodnost za moške, da lahko s soglasjem žensk, če le te še niso uveljavile pravico do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, pridobijo odmerni odstotek za otroke, čeprav niso prejemali nadomestila iz naslova starševstva.

Dostop do ključnih informacij

Pri pripravi oziroma odločanju za upokojitev in kako je po upokojitvi zelo pomembno, da ima vsak posameznik dostop do celovitih informacij, bo doprinesel tudi ta priročnik. 

Omeniti je potrebno tudi lansko novo pridobitev zavoda, to je osebni informativni pokojninski kalkulator, ki ga priporočam, saj je izračun narejen na podlagi vaših podatkov, ki so zbrani v matični evidenci zavarovancev.

Zavod pa zadnja leta razvija čedalje več e-storitev in s tem je omogočeno vlaganje vlog, prejemanje odločb in pridobivanje potrebnih informacij na več načinov. Posebej priporočam storitev eVloge za VSE, ker strankam omogoča oddajo elektronskih vlog brez digitalnega potrdila.

Odgovornost in solidarnost 

Po upokojitvi je pomembno, da so upokojenci seznanjeni z možnostmi, ki se ponujajo, da lahko čim bolj aktivno izkoristijo svoj čas. Vsekakor je dobro vedeti čim več, da se potem lahko vsak odloči glede na svoje želje in interese. Vsi vemo, ne glede na leta življenja 55+ ali 55–, da je zdravje najpomembnejše, a večinoma premalo naredimo zanj. Temu področju je v vseh izdajah priročnika namenjeno kar precej prostora z zanimivimi in koristnimi vsebinami, vrednimi branja in upoštevanja v vsakdanjem življenju.

Po pridobitvi staža upokojenca, lahko že prej, vam priporočam revijo Vzajemnost, ki vas bo z bogato vsebino mesečno seznanjala in razveseljevala z najrazličnejšimi prispevki.

Vsem, ki boste brali ta zanimiv in koristen priročnik, in upam, da vas bo veliko, želim, da boste s pridom uporabljali informacije, ki vam jih prinaša, in jih ne boste zadržali le zase, ampak z veseljem delili tudi z drugimi.

Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

Marijan Papež

https://www.zpiz.si/

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno...

Telesni in duševni wellness

Mnogi sanjajo, da bo prehod v zrelejša leta, kot pri dobrem vinu. Za izpolnitev...
WordPress Ads