DomaŠiritev obzorij8 nasvetov za varen vsak dan

8 nasvetov za varen vsak dan

1 Drzne tatvine: storilci poskušajo na različne načine vzeti denar. Med najpogostejšimi načini na ulici je menjava denarja, prerokovanje iz različnih predmetov ipd. Kazniva dejanja storijo spretne osebe in imajo praviloma ob sebi pomagače. Njihova spretnost se kaže tudi v tem, da boste verjetno šele s časovnim zamikom opazili, da ste bili oškodovani.

2 Na javnih mestih, predvsem kjer je gneča (avtobus, vlak, trgovina, prireditve), pazljivo ravnajte z denarjem, denarnico ali torbico, saj žeparji lahko izkoristijo vašo nepazljivost. V denarnici imejte čim manj gotovine, denarnico pa nosite v notranjem žepu z zadrgo. Denarnice naj ne bodo na vidnem mestu nakupovalnih torb.

3 Torbice z osebnimi predmeti ne odlagajte brez nadzora, saj so lahek plen. V njej nosite najnujnejše dokumente in predmete. Denarnico in pomembnejše dokumente nosite v zaprtih notranjih žepih. Vedno naj bo zaprta z zapiralom ali zadrgo in obrnjena tako, da jo vidite. Torbice in denarnice v nakupovalnih vozičkih naj bodo ves čas pod nadzorom, saj storilci potrebujejo le trenutek vaše nepazljivosti.

4 Dvigovanje na bankomatih: uporabljajte bankomate, ki so v zaprtih prostorih, in ne tistih, ki so na samotnih krajih. Ko odtipkate vašo osebno geslo (PIN kodo), z roko pokrijte tipkovnico, denar pa po opravljenem dvigu takoj spravite v denarnico. Zahtevajte »območje zasebnosti«. Osebna gesla in kartice ne sodijo skupaj, pač pa si je geslo treba zapomniti.

5 Lažna elektronska pošta: pisma, kjer vas želijo napadalci prepričati v sodelovanje ali posredovanje zaupnih informacij (številke kreditnih kartic, številke računov, PIN kode ipd.) so lažna. Take pošte ne odpirajte in nanjo ne odgovarjajte. V sporočilih so lahko tudi povezave do »lažnih« spletnih strani, ki od uporabnika »zahtevajo« vpis osebnih podatkov. Na računalnik namestite program za filtriranje sumljive pošte. Tudi identiteti pošiljatelja elektronske pošte ne zaupajte vedno, saj je lahko lažna, kljub temu, da je poslana od znanih pošiljateljev. Ignorirajte elektronska sporočila, da ste dobitnik nagrade igre na srečo, v kateri sploh niste sodelovali.

6 Varnost na cesti: upoštevajte vaše telesne in duševne sposobnosti ter ohranjajte vozniško kondicijo (vsaj 4.000 prevoženih kilometrov na leto), obnavljajte znanje na osvežitvenih predavanjih ter redno opravljajte zdravniški pregled. Vozite s prilagojeno hitrostjo in se vedno pripnite z varnostnim pasom.

7 Sprehodi: hodite po pločniku, kjer ga ni, pa po levi strani ceste. Tako lahko pravočasno zagledate vozilo, ki prihaja nasproti. V mraku in ponoči uporabljajte kresničko ali drugo odsevno telo oz. vir svetlobe, da vas bodo vozniki prej opazili.

8 Nasilje v družini: nasilje v družini ni samo fizično ali psihično nasilje med partnerjema, lahko je tudi nasilje nad starši, starimi starši, nad skrbniki, posvojitelji ipd. Če doživljate nasilje ali veste za nasilje v družini, o tem obvestite pristojno službo.

V primeru nujnega dogodka pokličite 113. Če pa želite policijo obvestiti o kakršnem koli dogodku in ostati anonimni, lahko pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 00.

Vsebina: Nika Gruden, sodeluje: MNZ, Policija

Vir: MNZ RS, Policija (brošuri Varni na internetu in Ne pozabite na varnost)

Zivljenje 55+

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

Tekočina je vir življenja

Vedno naj bo na voljo polna steklenica z vodo ali manj sladkanim čajem, da se naučite pitja vode podobno kot skrbi za osebno higieno.

DRUGE ZANIMIVOSTI

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno...

Telesni in duševni wellness

Mnogi sanjajo, da bo prehod v zrelejša leta, kot pri dobrem vinu. Za izpolnitev...
WordPress Ads