DomaOdnosi & družinaNova prijateljstva v zreli dobi

Nova prijateljstva v zreli dobi

Kako vzpostaviti pozitiven odnos s sovrstniki

»Postopoma boste začeli opuščati materialne vrednote in hitenje od ene obveznosti k drugi. Namesto tega se morate posvetiti sebi in odnosom v svojem življenju. Poskrbeti morate, da postanejo kvalitetnejši. To pomeni, da si vzamete čas najprej zase in za dejavnosti, ki jih iskreno radi počnete. Ob tem se bodo prebudila vaša pozitivna čustva (veselje, odprtost, navdušenje, radodarnost, hvaležnost, sočutje itd.), za katera vemo, da ugodno vplivajo na počutje in na vaše zdravje. Tako razpoloženi se boste želeli družiti tudi z drugimi ljudmi in jih vključevati v svoje življenje,« nam pojasni dr. Romana Kress. Boštjan Topovšek pa razlaga, da boste v primeru, da ste polni sovraštva, zamere, agresije, tesnobe, ljubosumnosti in strahov, v odnos vedno pritegnili osebo, ki vam bo še povečala te slabe občutke. Glavna razlika med ljudmi se kaže v pozitivnem oz. negativnem namenu nekega dejanja (in ne v dejanju samem) in (ne)sposobnosti sprejeti ter socializirati ”temni” del sebe. Iluzija je torej iskati samo idealno. Veliko bolje je postati odprt in otroško radoveden, kaj prinaša sleherni odnos. Zelo pomembno je, da se naučite pristno, konstruktivno in s popolno odgovornostjo uporabljati besede NE, DA, NOČEM, HOČEM, OPROSTI, PROSIM, POTREBUJEM POMOČ in HVALA.

Dinamika prijateljskega odnosa

»Zrelo odraslo obdobje vam nudi čas, v katerem evalvirate svoje življenje in pričakovanja do sedaj in se zaveste, da ne smete več odlašati ali prepuščati vaših odločitev drugim. Sedaj je čas, da se posvetite aktivnostim in druženju z ljudmi, ki dobro vplivajo na vas in jih izberete sami. Iskanje novih prijateljstev (ali utrjevanje starih) je aktiven proces, kjer se morate zavedati ”dam – prejmem” dinamike odraslih odnosov in skrbeti, da je ta v optimalnem ravnovesju. To pomeni, da če ste osebnost, ki raje prejema kot daje, se morate zavestno potruditi z dajanjem in obratno:  z nasmehom in zahvalo sprejeti darove, ki so vam  ponujeni. Tako boste na različnih področjih in z različnimi ljudmi gradili kvalitetne prijateljske odnose,« svetuje dr. Kressova. Topovšek predlaga, da ne čakate, da se prijatelji spomnijo na vaš rojstni dan, raje sami organizirajte prijetno druženje. Namesto, da čakate, da vas prijatelj pokliče, pokličite vi njega. Namesto, da se jezite zaradi občutka, da sami v odnosu dajete več kot prijatelj, to jasno in glasno izrazite, saj nikoli ne veste zagotovo, kaj razmišlja prijatelj in tudi on ne ve, kaj razmišljate vi. Namesto, da zahtevate, da se najprej spremenijo drugi, raje pomislite, kako s svojim delovanjem (pasivnost, idealiziranje, kontrola, čustva …) sami vplivate na odnos. »Pomembno področje zrelega odraslega obdobja je poslušanje ljudi, s katerimi želite imeti prijateljski odnos,« je še izpostavila Kressova, »te morate poslušati z ušesi in s srcem ter se naučiti slišati vsebine in pomen njihovih zgodb.«

Kako gojiti prijateljstvo z mlajšimi

Normalno je, da imajo mladi drugačne poglede na svet, pravi Topovšek in predlaga, da tudi v primeru nestrinjanja, mlajšega še vedno poslušate, spoštujete in sprejemate. Zelo dobro je, da podate svoje mnenje, vaše izkušnje so namreč neprecenljive, ampak na primeren in nevsiljiv način. Vprašanje: »Ali želiš slišati tudi moje mnenje?« je vsekakor na mestu. Zelo pomemben del odraščanja je učenje na svojih napakah. Včasih je modro reči samo: »Ne vem, vendar verjamem vate.« Tisto, kar mlajši v teh časih nujno potrebujejo so PODPORA, ZAUPANJE in ZGLED, kako graditi mostove prijateljstva in medsebojnega spoštovanja.

dr. Romana Kress, dr. scient. pth., univ. dipl. psih.

akreditirana transpersonalna psihoterapevtka (EUROTAS, EAP), Center za osebnostno rast in psihoterapijo, Ljubljana

Boštjan Topovšek

Mojster nevrolingvističnega programiranja

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads