DomaOsebne financeNi prepozno, da se podate v podjetniške vode

Ni prepozno, da se podate v podjetniške vode

REGISTRACIJA S. P.

Poteka v 3. korakih. Opravite jo lahko fizično na točkah VEM (seznam VEM točk najdete na evem.gov.si, ena od točk je tudi Data d. o. o.) ali elektronsko. Registracija je brezplačna. Elektronsko lahko podjetje registrirate neposredno prek državnega portala e-VEM z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, npr. SIGEN-CA – pridobite ga na upravni enoti brezplačno.

Ko imate kvalificirano digitalno potrdilo, se lahko prijavite v portal e-VEM in opravite vse tri korake: prijavo v AJPES, prijavo na FURS in na ZZZS. Če niste lastniki ali solastniki nepremičnine, potrebujete tudi overjeno izjavo lastnika, da soglaša s poslovnim naslovom vašega s. p. na tem naslovu. Za poslovanje potrebujete še računovodjo.


Delo, ki ga opravljate preko s.p. mora potekati najmanj 10 ur, za obseg tega dela tudi prijavite zavarovanje in plačate prispevke za socialno zavarovanje. ZPIZ vam ob registraciji podjetja odmeri novo odločbo o pokojnini; izplačajo 75 %, preostanek zamrznejo.

REGISTRACIJA D. O. O.

Prav tako jo lahko opravite fizično na VEM točkah ali po korakih na portalu e-VEM z uporabo kvalificiranega potrdila. Za odprtje d. o. o. potrebujete ustanovni kapital 7.500 €. V tem primeru ste lahko družbenik d. o. o.-ju ali njen prokurist, a ne smete opravljati poslovodne funkcije. Tako ste še vedno upravičeni do celotne pokojnine, v nasprotnem primeru se vam pokojnina ne izplačuje.

Vse spremembe, ki vplivajo na izplačilo pokojnine (opravljanje samostojne ali druge dovoljene dejavnosti, ustanovitev gospodarske družbe, v kateri bi bili hkrati poslovodna oseba), morate sporočiti ZPIZ-u, ki bo odločal o vključitvi v obvezno zavarovanje in o sorazmernem izplačilu pokojnine.
VRSTA DELA s. p. s.p. normirani »upokojenski« s. p. 2h/ dan d.o.o.
Bruto znesek pogodbe (v €) 1.000,00 1.000,00 1.000,00  
Vsi prispevki iz bruta 372,91 372,91 97,52      
Akontacija dohodnine (v €) 40,00  
Neto dohodek (v €) 627,09 587,09 902,48  
Strošek delodajalca (v €) 1.000,00 1.000,00 1.000,00  
Prejemanje pokojnine (da/ne) Ne Ne Da, delna pokojnina  

Viri: data.si, uradni-list.si, fu.gov.si, evem.gov.si, mddsz.gov.si, zpiz.si.

Jure Filip

Računovodski svetovalec, DATA, d. o .o.

Bogdana Rejc

Podjetniška svetovalka iz DATA, d. o .o., poslovne storitve

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Čustveni odmik od financ v zreli dobi

Finance: Kadar je možno vnaprej predvideti, da se bo prihodek zmanjšal, se je s tem lažje soočiti.

Delitev premoženja za čas življenja

Posameznik se lahko že za čas življenja, odloči za delitev in razpolaganje s svojim premoženjem...

Smernice za varčevanje in investiranje v zrelem obdobju

Ob prehodu v novo življenjsko obdobje, se bodo vaši prilivi in odlivi nekoliko spremenili....

Kako vzdrževati pregled nad svojimi financami

V zrelem obdobju so se prilivi in odlivi nekoliko spremenili, zato je redno spremljanje...
WordPress Ads