DomaOdnosi & družinaNov ljubezenski začetek

Nov ljubezenski začetek

»Za večino ljudi je prekinitev partnerske zveze iz kakršnega koli razloga čustveno zahtevna, še posebej v primerih dalj časa trajajoče zveze, v kateri sta si partnerja ustvarila skupno zgodovino,« pravi psihologinja Aleksandra P. Meško. Kako preboleti in živeti naprej? Enostavnega in enotnega recepta ni, se pa v življenju vedno najdejo stvari zaradi katerih je vredno vztrajati.

V stabilni partnerski zvezi se na partnerja navežemo, poznamo njegove šibke in močne strani ter se naučimo z njim živeti. Zato konec zveze predstavlja pomembno izgubo. Sproži se proces žalovanja, ki poleg žalosti vključuje še druga čustva, kot so jeza, nemoč, pogrešanje, zamera in brezsmiselnost. »Pomembne izgube v temeljih pretresejo naš vrednostni sistem in odnos do življenja.

Namen žalovanja je čustvena razveza od človeka, ki smo ga izgubili, postopno prilagajanje na nove življenjske okoliščine in ustvarjanje pogojev za novo čustveno navezanost. V zrelih letih je lahko žalovanje precej zapleteno pri tistih ljudeh, ki so prepričani, da je verjetnost vzpostavitve nove partnerske zveze zelo majhna, še posebno pa pri tistih, ki nimajo pomembnih čustvenih navez z drugimi ljudmi, na primer s prijatelji in sorodniki. Torej precej ogroženi so v zrelih letih ljudje, ki živijo bolj osamljeno ali od družbe odmaknjeno.«

IZRAZITE IN DOŽIVITE ČUSTVA
Da bo čas lahko zacelil vse rane, je treba pustiti doživeti in tudi izraziti čustva, ki se tekom žalovanja pojavijo. Kljub temu, da nihče ne more nadomestiti izgube, je dobro, da sprejmete pomoč in tolažbo svojih bližnjih. »Posameznik, ki je doživel pomembno izgubo, je na nek način primoran iskati alternativne smisle in vrednote v življenju.« Prednost, ki jo človek v zrelih letih ima, je to, da se lahko ozre v preteklost in poišče tisto, kar mu je že pomagalo prebroditi težke trenutke.

Nov začetek

»Zaradi življenjskih izkušenj je v zrelejših letih lahko celo lažje vzpostaviti zadovoljujoč partnerski odnos, saj ljudje v kasnejših letih niso več obremenjeni z zahtevami po brezhibni lepoti, izjemni uspešnosti ali zanimivosti. Poleg tega je njihova finančna eksistenca v večini primerov zagotovljena. Ljudje v zrelejših letih imajo pogosto bolj prizemljene kriterije in pričakovanja v partnerskem odnosu,« razlaga psihologinja Meško. Odprite se za družbo, za klepet ter tiste aktivnosti, ki vključujejo druženje.

»Trajnost zveze je pogosto pogojena tudi s podobnimi vrednostnimi sistemi partnerjev. Ljudje s podobnimi vrednotami in cilji imajo več skupnih aktivnosti in se pogosteje ujamejo v načinu življenja. Seveda pa tudi človeka s podobnimi interesi nista popolnoma enaka in med njima nujno prihaja do konflikta želja ali mnenj, zato je dobro, da se naučimo z razlikami živeti,« svetuje strokovnjakinja. Predvsem pa se iz svojih izkušenj učite. Da pa bi bili bolj pozitivni in dobre volje, je pomembno, da znate izražati neprijetna čustva ter reševati konflikte. Pomembno je, da ne poskušate partnerja spremeniti, ampak je bolje premisliti ali lahko njegove pomanjkljivosti tolerirate, predvsem pa, da uživate v vseh njegovih prijetnih lastnostih.

Aleksandra P. Meško

Specialistka klinične psihologije

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads