DomaOdnosi & družinaNovo življenjsko obdobje vaših staršev

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Starši ostanejo starši za vse življenje, le vloge v odnosih se spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi. Enako pomembna ostaja potreba po socialnih stikih in bližini. Soočanje z vašim življenjskim obdobjem, vam omogoča tudi lažje sprejemanje prehoda vaših staršev v novo življenjsko obdobje.

Načrtovan in umirjen  potek dneva

Vsaka sprememba pomeni večje prilagajanje – obisk zdravnika, frizerja ali prireditve vzame več časa, kot desetletje nazaj. Pomoč potrebujejo pri vsakodnevnih opravilih, kot so priprava hrane (ne morejo ali ne želijo pripraviti sami), osebna higiena (prhanje, pranje perila), redno in pravilno jemanje zdravil. Težje se je soočiti s spremembami, ki lahko nastanejo zaradi bolezni (kot npr. demenca), ko nastopijo lahko tudi osebnostne spremembe, pozabljanje imen in vlog, neprijetni očitki, sčasoma vse večja odvisnost od vaše pomoči ter zamenjane vloge, ko otrok postane tisti, ki skrbi za starše.

Poslušajte želje staršev

Eno izmed ključnih vprašanj, ki se pojavlja v zrelih letih je, kako bomo psihično in fizično skrbeli za svoje starše. Zato se že prej veliko pogovarjajte in naredite konkretni načrt. Nesoglasij ne boste mogli v celoti zaobiti, ste pa lahko nanje vsaj delno v vnaprej pripravljeni. Pri pogovorih in sprejemanju odločitev naj sodeluje celotna družina, tudi vaše sestre in bratje, ki morda ne živijo z vami ali v bližini. Odkrito spregovorite tudi o finančnih sredstvih. Prav je, da v čim večji meri upoštevate želje vaših staršev.

  • Ali je potrebno prilagoditi stanovanje?
  • Ali bodo starši bivali pri vas?
  • Kako organizirati dan, ko bo potrebno nuditi več pomoči? Npr. ali bo takrat pomoč družine zadoščala, ali se strinjajo starši z obiski pomoči na domu? Katera bodo tista opravila, ki jih pri skrbi za starša opravljate vi in katera porazdeliti drugim?
  • Kdo bo vam v pomoč, če bo skrb prenaporna?
  • Pogovorite se, kakšno podporo pričakujete od bližnjih – bratov, sester in nenazadnje vašega partnerja, otrok. Bo to predvsem čustvena podpora, ali tudi podpora pri izvajanju opravil?
  • Kakšno mnenje imajo o bivanju v domu za starejše ali oskrbovanem stanovanju?
  • Kje bi si želeli preživeti zadnje mesece življenja glede na različne možnosti zdravstvenega stanja?

Če se takšnim pogovorom izogibate, ker vas je strah ali ker mislite, da lahko neizbežnost starosti in smrti tako preženete, vas potem preseneti. Četudi vas ne bi smelo. Dokler je posameznik lahko samostojen, se sicer zaveda, da fizična moč peša. Karakter pa se ne spreminja, oseba sicer lahko postaja mehkejša, ali pa se samovoljnost in trdoglavost nadaljuje.

Četudi si v zrelem obdobju ne želijo priznati, pomoč vsekakor potrebujejo. Razdelajte vpeljevanje sprememb po korakih. Pri tem pa naj ne prevaga skrb za osnovna vsakodnevna opravila, napram kakovostnemu druženju ob zabavnih aktivnostih. Če sami ne zmorete opraviti vseh opravil zanje, in hkrati skrbeti za svoje obveznosti in interese, odnose s partnerjem, vašimi otroci, se pogovorite o dodatni pomoči. Starši jo lahko pozitivno sprejmejo, ali pa jo odvračajo, češ da ne želijo tujcev v stanovanju. Pojasnite jim, da sami potrebujete pomoč in da boste tačas tudi vi prišli in se družili z njimi, tako pa boste imeli več od skupnega druženja, medtem ko bo nekdo drug počistil stanovanje ali pripravil obrok. Morda ta čas izkoristite, da odidete skupaj po opravkih in pustite pomočnika samega, da počisti. Dajte jim priložnosti, da se spoznajo z novostmi, novimi osebami v njihovem življenju. Postopoma se bodo s njim spoznali in odprli. Enako velja za pripomočke, ki bi jih potrebovali, kot so pripomočki za hojo, sluh, vid, nošenje sos gumba ali prilagoditev stanovanjskih pogojev.

Šteje čas, ki ga preživljate skupaj

Veliko lahko naredite, če pomagate preurediti kopalnico, spalnico, kuhinjo – da so stvari na dosegu roke. Na drugi strani pa novi visoko pomembnost preživljanje skupnega časa (sprehodi po parkih, spodbujanje k aktivnostim – tako fizičnim aktivnostim, kot kognitivnim treningom (igranje šaha, reševanje križank, branje ipd.), izrednega pomena je tudi druženje oz. socialni stiki z drugimi, tudi njihovimi vrstniki, vnuki in pravnuki.

Vsak pri sebi preseže predsodke

Cilji in optimizem so, če so odnosi v družini harmonični, če zdravstveno stanje omogoča samostojnost. Vendar tudi, če ga ne, lahko s toplino ustvarjamo še naprej vsak dan kot darilo. Življenje v zrelem obdobju pogosto zrcali način življenja, kot smo ga imeli prej. Kar pomeni, da če smo znali že prej pogumno in z optimizmom zreti v nov dan,  bomo tudi sedaj.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.

Vloga staršev v zrelih letih

Velikokrat se zgodi, da imajo odrasli otroci različno mišljenje, drugačne navade kot njihovi starši....
WordPress Ads