DomaZdravje & vitalnostObnovite telo med spanjem

Obnovite telo med spanjem

Telesna aktivnost in uravnotežena prehrana sta poleg kakovostnega spanca pomembna dejavnika zdravja. Telo se med spanjem obnovi in zdravi. Poskrbite, da se vsako noč naspite, saj se spanje odraža, ne le na fizičnem, ampak tudi duševnem zdravju. V zrelih letih zdravi ljudje spijo v povprečju sedem ur dnevno, s krajšimi fazami globokega spanca in daljšimi fazami plitkega spanca.

Izbira ustrezne vzmetnice

Nakup ležišča je investicija v zdravje. Kakovostna ležišča naj bi se menjala na 12–15 let. V primeru da ležišče nudi oporo vašemu telesu, ga pred tem ni potrebno menjati. Po drugi strani se lahko telo v letih fizično spremeni in morda potrebuje drugačno podporo, kot pred leti. Zato si za kvaliteten spanec priskrbite ležišče, ki bo zagotavljalo primerno podporo telesu. Priporočamo nakup ležišča iz naravnih materialov in brez umetne pene, ker ta lahko v 10 letih izgubi ½ svoje teže tako, da razpada v mikro delce, ki so lahko rakotvorni in jih uporabnik ležišča vdihava vsako noč.

Izbira primernega vzglavnika

Dober vzglavnik zapolni praznino med glavo in vratom ter vzmetnico. Hkrati se vrne v to obliko tudi med menjavo položaja med spanjem.

• Spanje na hrbtu: izberite srednje trd in tanjši vzglavnik, saj s tem omogočite vratu, da se ne napreza. Za dodatno podporo vratu izberite vzglavnik, ki je v 3/3 spodnjega dela dodatno oblazinjen.

• Spanje na trebuhu: izberite mehek in tanek vzglavnik, ki drži vaš vrat v pravilni vodoravni legi.

• Spanje na boku: izberite trši vzglavnik, ki je dovolj oblazinjen, da omogoča podporo predelu med ušesom in vrhom vaše rame.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads