DomaVzdrževanje domaOgrevanje s plinom in lokalno dogrevanje na drva

Ogrevanje s plinom in lokalno dogrevanje na drva

Pri sanacijah stavb pogosto pride do primera, da je objekt tik ob plinski instalaciji, ali je celo že priklopljen na zemeljski plin. V takih primerih se največkrat pomisli na toplotne črpalke, vendar so na voljo tudi druge ugodne rešitve, na primer izbira zemeljskega plina. 

Izbrati toplotno črpalko ali plinsko napravo

Toplotne črpalke so praviloma dražje od plinske naprave in imajo zunanjo enoto, ki je vir težav predvsem v urbanih okoljih. Namreč te zunanje enote pogosto niso samo neestetske, ampak povzročajo tudi hrup, ki zagotovo koga moti, največkrat sesede. Pa tudi vam samim zvok ventilatorjev toplotne črpalke ne bo vedno prijeten.

Pri celostnih prenovah gre za izjemno veliko zmanjšanje porabe energije za ogrevanje in hlajenje. Zato je vprašanje vira energije pogosto cenovno skoraj nepomembno. Bolj je pomembna praktičnost, višina celotne investicije in vračilna doba ter zanesljivost.

Plinska naprava je lahko v veliki prednosti pred toplotnimi črpalkami, ki trošijo električno energijo in imajo pozimi morda ponekod slabši toplotni izkoristek. Tudi za plinske naprave višje kakovosti lahko pridobite subvencijo Eko sklada. Za lastnike objektov, ki so ob napeljavi zemeljskega plina je vredno, da razmislijo o vezavi na ta vir energije.

Dogrevanje z uporabo drv

Investitorji se vse številčnejše odločajo tudi za kamine na drva v dnevni sobi. Delno zaradi uživanja ob gledanju ognja v zimskih dolgih nočeh, delno zaradi varnosti, saj če pozimi zmanjka elektrike, noben še tako moderen ogrevalni sistem ne bo deloval dovolj primerno.

Ob izbiri kamina na drva je pazite na dvoje. Najprej na moč naprave. Ta naj bo čim manjša, kajti dobro toplotno izolirana hiša s sistemom rekuperacije porabi izredno malo toplotne energije in kamin na drva ne more delovati na manjši moči, ogenj mora dobro goreti, da je izkoristek kuriva velik, da ni saj in temnega stekla. Če pravilno kurite, torej s popolnoma odprtim dovodom zraka, potem mora steklo na vratih kamina ostati popolnoma čisto.

Vsak kamin na drva, bodisi da gre za kaminski vložek v obložen kamin, bodisi za kovinski samostoječi kamin, mora imeti lasten dovod zunanjega zraka. Nikakor ne smete vgrajevati kaminov, ki jemljejo zrak za gorenje iz bivalnih prostorov – takšni kamini so lahko krivi za tragične zgodbe! Zrak v bivalnih prostorih je namenjen izključno ljudem za dihanje, nikakor kurilni napravi.

Bojko Jerman

u.d.i.a., E-NETSI d.o.o.

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads