DomaZdravje & vitalnostOhranjanje zdrave ustne votline in zob

Ohranjanje zdrave ustne votline in zob

S kombinacijo rednih obiskov zobozdravnika in ustnega higienika lahko celostno poskrbite za zdravje vaših zob in obzobnih tkiv. Celostna obravnava ustne votline predstavlja ustrezno ustno higieno, oceno stanja in načrt obravnave ter sanacijo. Po ustrezni zaključeni sanaciji zob in obzobnih tkiv poskrbite za redne preglede in s preventivnimi ukrepi ohranjajte ustno zdravje.

Pozorno izberite pripomočke

Izberite ustrezne oralno higienske pripomočke, s katerimi boste lahko odstranili zobne obloge (bakterijski biofilm) z vseh zobnih površin. Vzpostavite vsakodnevno rutino mehanskega čiščenja in kombinacijo higienskih pripomočkov (priporočeno zobno ščetko za zobne površine, in kombinacijo zobne nitke in medzobne ščetke za medzobne površine ter posebne zobne nitke za protetične nadomestke – prevleke, mostičke, implantate – zobne vsadke, delne proteze). Zobe in zobne nadomestke temeljito poščetkamo in očistimo ne prej kot 20 minut po obroku. Temeljita vsakodnevna ustna higiena se izvede zvečer. Uporaba zobne prhe ne nadomesti mehanskega čiščenja medzobnih prostorov. Za odstranjevanje zobnih oblog z jezika so primerna strgala za jezik. Poskrbite tudi za starejše družinske člane, ki naj zobne proteze ne čistijo z zobnimi kremami, ampak s tekočim milom in posebno ščetko za zobne proteze.

Zobna krema je kozmetični izdelek, ki je ob odsotnosti mehanskega odstranjevanja zobnih oblog skoraj neučinkovita.

Pri izbiri zobne kreme je najpomembnejše, da je v varna za uporabo. Bodite pozorni, saj lahko na trgu še vedno zasledite izdelke, ki vsebujejo konzervanse, stabilizatorje, umetne arome, barvila in sladila, antibakterijska sredstva, vlažilna, belilna in abraziva sredstva ter tudi mikroplastične delce. Ustrezna uporaba primernih zobnih krem prispeva k zdravi ustni sluznici, zdravim dlesnim, ohranja nepoškodovane zobe in ravnovesje ustne flore. Z uporabo varnih in ustrezno certificiranih zobnih krem organizma sistemsko ne obremenjujete.

Žvrkljanje olj

Vse bolj je uveljavljeno tudi žvrkljanje olj ali ustreznega pripravka z dodatki eteričnih olj, ki odstranjujejo neprijeten okus, zadah in predstavljajo blagodejen način čiščenja ustne votline. Z jutranjim žvrkljanjem na tešče v veliki meri odstranite bakterijske izločke (toksine), ki so se ob zakisanosti organizma čez noč odložili v ustni votlini. Vsekakor žvrkljanje ne sme nadomestiti osnovnih tehnik ustne higiene, ki vam jo svetuje strokovnjak.

Okrepite zobe z življenjskim slogom

Zdravje zob je med drugim odvisno od vnosa kvalitetne in raznolike hrane. Tako sta zadostna hidracija in uravnotežena prehrana iz polnovrednih živil iz ekološke pridelave ter živil, ki imajo bazični učinek, pomembna tudi za zdravje zob. Zmanjšajte vnos rdečega mesa, sladkorjev in sestavljenih ogljikovih hidratov, pasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, alkohola (občasno si lahko še vedno privoščite kozarec rdečega vina) in prenehajte s kajenjem.

Uživajte predvsem živila, ki jih je treba krepko gristi, ki vsebujejo dovolj varnih beljakovin in vitaminov ter surovo zelenjavo in sadje. S sekljanjem hrane namreč sporočamo telesu, da je hrana pripravljena na nadaljnje presnavljanje. Za preprečevanje zobne gnilobe je pomemben zadosten vnos skupine vitaminov A, D, E, K, omega 3 in omega 6 maščobnih kislin.

Zaustavite kopičenje toksinov

Kozarec tople vode zjutraj, po negi zob in ustne votline z žvrkljanjem olj, spodbuja razstrupljanje, dobro hidracijo, preprečuje zaprtje, izboljšuje prebavo in krvni obtok in prispeva k ohranjanju vitalnosti. Topla voda je idealna za obnovo celic in elastičnosti kože. Zjutraj spijte po požirkih, 3dl rahlo ogrete (lahko kar precej tople) vode. Nato vsaj 30 minut ne zaužijte ničesar. Telo očistite toksinov tudi čez dan in mu pomagajte pri prebavi, tako da pred jedjo (vsaj 30 min prej) spijete kozarec tople ali vroče vode, ki ji dodate nekaj kapljic sveže limone. Poleg limone lahko dodate tudi svežo meto, ingver, kumaro. Medtem ko pitje hladne vode lahko upočasni prebavo, saj strdi olja in maščobe, ki jih zaužijete s hrano. Na obzobna tkiva in celotno telo blagodejno deluje pitje slane vode, ki jo pripravite tako, da topli vodi dodate kameno sol, ki je bogata z minerali. V ta namen lahko uporabite tudi razne alge.

Ne pozabite na redne preglede pri strokovnjakih

V Sloveniji v primerjavi s skandinavskimi državami, še vedno zaostajamo v razmerju med številom zobozdravnikov in ustnih higienikov. Celostna obravnava ustne votline se začne pri zdravih obzobnih tkivih, ki so osrednji pogoj za vse nadaljnje zobozdravstvene storitve. Poskrbite za pregled obzobnih tkiv pri ustnem higieniku, ki vas bo vodil do izboljšanja obzobnih tkiv in vam svetoval o izvedbi oralno-higienskih faz, vsakih 3–6 mesecev. Pogosto smo prepričani, da so naša obzobna tkiva zdrava že, če nam zobozdravnik očisti zobni kamen, vendar temu ni vedno tako. Ustni higienik ima osrednjo vlogo pri odkrivanju in preprečevanju nastanka zobnega kariesa in odkrivanju paradontalne bolezni (vneta obzobna tkiva), do katere lahko pride zelo počasi in brez bolečin. Na zelo pomembne znake vnetja, kot so manjše krvavitve, pa se največkrat niti ne odzivamo. Parodontalna bolezen v napredovanih oblikah vpliva tudi na druge organe in organske sisteme v telesu. Poleg stanja obzobnih tkiv je potrebno nameniti pozornost odkrivanju drugih žarišč v ustni votlini, ki lahko postanejo preveliko breme za imunski sistem: mrtvi zobje, stare amalgamske zalivke in druge kovine v ustih, kot so zlato, srebro, nikelj, titan in nekatere zlitine, ki so deli mostičkov ali protez, saj so lahko vir nevarnih galvanskih mikrotokov v ustih.

Ustavite zahrbtne nevarnosti

Z ustrezno ustno higieno, opustitvijo kajenja in zmanjševanjem stresa v vsakdanjem življenju lahko pomembno zmanjšamo dejavnike tveganja za razvoj vnetja obzobnih tkiv. Do vnetja obzobnih tkiv lahko pride zelo počasi in brez bolečin. V procesu razvoja vnetih obzobnih tkiv, lahko poleg izgube zob, mikroorganizmi in njihovi metabolni produkti neposredno preko krvnožilnega sistema vplivajo na druge organe in organske sisteme v telesu (možganska kap, miokardni infarkt, pljučnica, kronična obstruktivna pljučna bolezen, ateroskleroza, pojav revmatizma). Hkrati pa metabolni produkti iz vnetih obzobnih tkiv povzročajo zaplete pri nekaterih kroničnih boleznih kot npr. pri sladkorni bolezni.

Zagotovite si celostno obravnavo

Obisk pri ustnem higieniku pri vas krepi zavedanje o pomenu zdrave ustne votline (ustrezna higiena, hidracija, prehranjevanje, razvade) in pomenu preventivnih ukrepov. Predvsem je pomembno, da se ne odločate za morebitne poceni in hitre rešitve ter gašenje požarov, ampak se odločite za celovito holistično obravnavo. Ta spoštuje naraven odziv telesa na posege, kar mu ponuja na razpolago dovolj časa za celjenje in regeneracijo poškodovanih tkiv.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads