DomaZdravje & vitalnostOstanite vitalni z rekreacijo

Ostanite vitalni z rekreacijo

Preden se lotite kakršnekoli vadbe, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo znal najbolje svetovati, katera je primerna za vas in vaše zdravstveno stanje. Najprimernejša telesna aktivnost je strokovno vodena vadba, nekaj idej pa spodaj:

  • Nordijska hoja: koristna za srce in ožilje ter krepitev mišic, varna rekreacija, primerna za druženje;
  • Plavanje: je predvsem koristno v primeru različnih poškodb, saj ni tresljaje, skokov in se ne obremenjuje sklepov, vezi in kosti;
  • Vadba v vodi: znižuje krvni tlak, pomaga pri uravnavanju telesne teže, krepi imunski sistem, izboljša počutje in zmanjšuje tveganje za nastanek in razvoj številnih kroničnih bolezni;
  • Joga: vključuje tudi blagodejne tehnike sproščanja, dihalne tehnike in meditacijo, ki vpliva na srce in ožilje, presnovo, telesno moč in gibljivost, pa tudi na psihično počutje;
  • Vadba za vitalno hrbtenico in močne kosti: je namenjena izboljšanju drže, odpravljanju bolečin, izboljšanju gibljivosti sklepov in krepitvi kosti;
  • Funkcionalna telovadba za starejše: aktivira se vse telo in temelji na gibanju v vsakdanjem življenju. Izboljšuje gibljivost, krepi moč, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo.
DRUŽBENI VIDIK VADBE
Rekreacija, predvsem skupinske vadbe, so pomembne tudi zaradi druženja ob vadbi, ki jim ponavadi sledi klepet ob pijači, pojasnjuje Katja Zupan, prof. športne vzgoje, medicinska sestra, vodja FITPRO izobraževanj. Vendar ni dovolj le gibanje, temveč tudi način vadbe. Zavedati pa se morate, da je vadba nekaj drugega kot hoja, delo na vrtu ali igra z vnuki.

VAJE, KI JIH LAHKO IZVAJATE DOMA

  • Začetni položaj – STOJA

Stopite v širino bokov, pri stopalih je treba paziti, da je stopalni lok aktiven in da se čuti obremenitev po zunanji strani stopala. Prsti na nogah naj bodo čim bolj narazen, tako, da se čuti vsak prst. Gleženj mora biti poravnan in ne sme pasti navznoter. Ko poskušate občutiti težišče na stopalih, poskušajte občutiti, da je težišče enakomerno razporejeno na desni in levi nogi ter približno na sredini stopala. Ob prehodih v ležeči položaj, pazite, da se spuščate z razkorakom naprej in preko boka.

  • Vaja za krepitev mišic nog – POČEPI

Najpomembnejša vaja so počepi, osnovna varianta počepov je z drsenjem rok po stegnih. Najprej se spuščate z zadnjico nazaj, roke drsijo navzdol, potem pa potujete po isti poti nazaj. Ko greste navzdol, vdihnete, navzgor pa izdihnete. Pazite, da kolena ne gredo čez linijo prstov. Ko se dvignete navzgor, napnite noge in zadnjico. Ponovite 10 – 20-krat.

  • Vaja za krepitev mišic trupa – DLAN – KOLENO – POVEČAN UPOR

Ležite na hrbtu, stopala so v širini bokov, ledveni del hrbtenice je nevtralen (dvojna S oblika hrbtenice), ramena so sproščena, glava počiva na tleh. Vdihnete in dvignete desno koleno do linije kolka in z izdihom uprete obe dlani (prekrižane) ob koleno ter tako ustvarite dodatni upor, močno stisnite vse mišice v trupu. Vajo ponovite še na drugi strani (skupaj 10 – 20-krat).

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoča strokovnjakinja: Katja Zupan, prof. športne vzgoje, medicinska sestra, vodja FITPRO izobraževanj

Zivljenje 55+

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads