DomaOsebne financePodajte se na pot do finančnega izobilja

Podajte se na pot do finančnega izobilja

Kdo naj vodi partnerski proračun

Partnerja naj skupaj delata bilance in načrte v osebnem proračunu. Če to ne gre, ker so pogledi partnerjev zelo različni, potem je pametno mesečni proračun porazdeliti na področja in naj vsak od partnerjev skrbi za nekaj področij. Mesečni proračun naj obsega različna področja porabe: 

Prav je, da se razdelijo tudi dela v gospodinjstvu, da z odgovornostjo vsak skrbi za svoj prispevek v gospodinjstvu. Dominanten odnos kaj hitro zapelje enega od partnerjev v slabo počutje in v taki zvezi je težko računati na pametne finančne poteze, še manj pa pričakovati pasivne prihodke. Da ostane poraba vaših mesečnih prilivov v ravnovesju in s pozitivno bilanco, je dobro razmisliti prav o vseh koščkih zgornjega kolača, torej tudi o varčevalni komponenti, odstotke na sliki zgoraj določite sami, pomembno je, da upoštevate vse komponente ali pa vsaj čim več od njih. Nobena skrajnost pa ni koristna na dolgi rok.

7 korakov ravnanja s prihodki in prihranki  

  1. S tem, ko damo vsak mesec nekaj denarja na stran, smo zgled otrokom, vnukom in okolici.
  2. Vaši nasledniki se bodo počutili varno, ker vedo, da imajo trdno zaledje, preskrbljene starše za tiste dni, ko morda finančno ne bodo zmogli sami in jim hkrati predstavljate »finančno« varovalko.
  3. Vnukom boste z dajanjem žepnine in daril v obliki denarja ali pa kake druge naložbene oblike, kot so npr. zlato, srebro, razne druge oblike varčevanj, predstavljali vir prihodkov.
  4. Izobražujte se tako s področja odnosov kot denarnih zadev.
  5. Spodbudite vnuke in druge mlade k pomoči in jim kot nagrado za delo, ki ga storijo za vas, namenite plačilo.
  6. Bodite dobrodelni in pomoč, ki je prav tako nujna za kroženje pozitivnih energij, ki privabljajo v življenje denar, spoštovanje, plačilo … ter vanjo vključite mlade.

Primer: Babica uči vnuka sledenja in uporabe različnih finančnih orodij – babica je vnuku kupila srebrnik, namesto da bi mu dala denar. Cena srebra je v zadnjih mesecih od najnižje vrednosti 12,18 januarja narasla na 18,67 €/unčo. Koliko dobička bi pridelal v zadnjih mesecih? Dobiček najlažje izračunava po ključu »končna cena/začetna cena«, torej 18,67/12,18=1,53. Iz rezultata 1,53 lahko preberemo 53 % donos, če odštejemo še 22 % DDV, ki ga je treba plačati ob nakupu, je donos 33 %, kar je super, mar ne?

  1. Polnite varčevalni račun za vašega vnuka ali vnukinjo vsak mesec. Na voljo imamo oblike, na katere smo že desetletja navajeni, kot na primer:
3-letno mesečno varčevanje v banki
Vložek 100 €
Št. vložkov36
Celoten vložek 3.600 €
Končna vrednost3.782 €
Donos182  €
Donos v %2 %

Nihajoči trgi lahko prinesejo dobiček, če jih le uporabite. Na konkretnem primeru si oglejte rezultate 3-letnega mesečnega varčevanja v vzajemnem skladu. Na grafu je prikazano gibanje tečaja ob mesečnih vplačilih. Kupovali smo odstotke delnic vzajemnega sklada, kjer nismo upoštevali vstopnih stroškov ob vsakokratnem vplačilu.

Mesečno varčevanje
Št. vložkov36
Celoten vložek 3.600 €
Št. delnic 8,21
Končna vrednost4.947 €
Donos1.347  €
Donos v %37 %

 

Kaj spodbudi dotok denarja

Poti, kako priti do dobrega odnosa se nismo učili v šoli, je pa življenje v harmoniji ob razumevanju nekaj lepega in prinese tudi dobre finančne odločitve in več denarja v partnerski proračun. Zato gradite na lepem odnosu in spodbujajte dotoke denarja v vašo hišo. Ljudje, ki dosežejo delovno svobodo in večje zaslužke, dosežejo odprtje pravega dotoka denarja v sebi. Z lastnim umom dovolijo, da denar priteka hitreje in v večjih količinah. Ne dovolijo odtokov brez razmisleka, namena in kontrole.

Prava razrešitev vseh finančnih težav se začne v vas. Odprite tokove, razmislite, kaj želite in poskrbite za tehnično znanje o denarju. O ravnanju z njim nas v šolah niso učili. Zagotovo vas bo pozornost do denarja, sprotno beleženje izdatkov in prilivov pripeljalo do pogostejšega razmišljanja o denarju. Bi ga imeli več? Potem vam bo vsakodnevno ponavljanje afirmacije kot npr.: »denar prihaja k meni vsak dan v večjih količinah iz različnih virov« in »vreden/vredna sem dodatnih prilivov« pomagalo pri odpiranju novih poti denarja k vam. Spomnite se na prve tedne zaljubljenosti. Z enakimi občutki zaljubljenosti kličite in privabljajte k sebi denar. Denarne poti bo spodbudila tudi vaša dobrodelnost, lahko v obliki denarja  ali dobrih del. Ne verjamete? Poizkusite. Nič vas ne stane, če boste nekomu namenili pozdrav, lepo besedo, pomoč.

Z dobrimi deli, hvaležnostjo in darovanjem boste spodbudili krog prijetnih energij v vas in vaši okolici. Postali boste pozorni na možnosti, ki so okrog vas in izbirali prave in varčne poti pri uporabi denarja. Najprej preglejte, kje lahko spremenite mesečno porabo. Bi lahko kak strošek omilili in s tem zbrali sredstva, ki jih boste namenili varčevanju za jutri? Ali pa združili vaš hobi z zaslužkom. Kaj si privoščite zase? Zares zase? Če je vaš prihodek premajhen, prihrankov pa nimate, razmislite, kaj bi lahko prodali, da si boste omogočili skrb za lastno zdravje, razvajanje, srečo, izpolnitev želja. Lepo je, da delimo, si pomagamo in se imamo lepo zdaj. Pri vsem tem pa velja delati na sebi tudi v globljem smislu. Nikoli ni prepozno za dejanja, ki nam koristijo: izobraževanja, potovanja, razvajanje, hobije, uresničitev želja, samoiniciativnost. Denar je namenjen tudi vsemu naštetemu, ne le sprotni porabi in nepremičninskim naložbam.

Zdenka Čemažar Vrban

Zdenka Čemazar Vrban

Osebna finančna svetovalka, Par&Mat svetovanje, s. p.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Preudarno z denarjem

Prišel je čas, namenjen skrbi za zdravje, razvajanje, poslušanje svojega telesa, izpolnitve želja, za katere do sedaj niste imeli časa. Čas za uživanje v okolju, ki ste ga ustvarili. Če se ozrete nazaj, bi se verjetno strinjali, da ste ogromno ur in praktično celo življenje podredili denarju. Kako pa...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Čustveni odmik od financ v zreli dobi

Finance: Kadar je možno vnaprej predvideti, da se bo prihodek zmanjšal, se je s tem lažje soočiti.

Ni prepozno, da se podate v podjetniške vode

REGISTRACIJA S. P. poteka v 3. korakih. Opravite jo lahko fizično na točkah VEM ali elektronsko.

Delitev premoženja za čas življenja

Posameznik se lahko že za čas življenja, odloči za delitev in razpolaganje s svojim premoženjem...
WordPress Ads