DomaZdravje & vitalnostPogoste laboratorijske meritve

Pogoste laboratorijske meritve

S polnovredno prehrano poskrbite, da bo vaše telo močno. Z leti se sposobnost absorpcije in proizvajanja vitaminov v naših telesih naravno zmanjša. Dolgotrajnejše pomanjkanje vitaminov in mineralov v telesu lahko sčasoma vpliva na kakovost življenja, počutje, utrujenost, koncentracijo, pri hujših oblikah pomanjkanja pa tudi na bolezenska stanja. Obkrožajo nas tudi toksične kovine, saj se nahajajo v hrani, oblačilih, kozmetičnih izdelkih, vodi in lahko vstopajo tudi v naše telo. Laboratorijske meritve so vse pomembnejše, zakaj?

Preventivne preiskave – laboratorijske meritve

V referenčnih ambulantah, kjer je poudarek na preventivi, preverijo raven sladkorja v krvi, lipidni status (holesterol HDL in LDL, trigliceridi) in osnovno krvno sliko, ki vsebuje podatke o eritrocitih – rdeča krvna slika, levkocitih – bela krvna slika, trombocitih – krvne ploščice. Med preiskavami pogosto opravijo tudi jetrne teste, teste ocene ledvične funkcije, prisotnost železa in preiskavo ščitničnih hormonov, medtem ko druge hormonske preiskave prepustijo ginekologom, urologom in endokrinologom.

Pregled najpogostejših laboratorijskih preiskav

Vrsta preiskaveKaj se s preiskavo testira  
Hematološke preiskavehemogram oziroma krvna slika (levkociti, eritrociti, hemoglobin, trombociti), sedimentacija (prikazuje hitrost posedanja rdečih krvničk oz. eritrocitov v krvi,  rezultate uporabljajo pri postaviti diagnoz bolezenskih stanje z akutnimi ali kroničnimi vnetji), diferencialna krvna slika (določi vrednosti posameznih vrst levkocitov – nevtrofilci, eozinofilci, bazofilni granulociti, limfociti in monociti)
Urinske preiskaveglukoza, glivice, pH, proteini, ketoni, bilirubin, urobilinogen, nitriti, sediment
Preiskave blataOxiuris (podančice), paraziti v blatu, blato-prebava, okultna kri v blatu
Biokemične preiskavesladkor v krvi, holesterol v krvi, alkalna fosfataza, trigliceridi v krvi, vitamini, minerali, proteini, albumini, sečnina, kreatin
Imunološke in hormonske preiskavevitamini (na primer D vitamin ali B9 – folna kislina, vitamin B12), progesteron, estradiol, testosteron, kortizol, feritin (protein),  T3 in T4 prosti (ščitnični hormoni), luteinizirajoči hormon (LH) – zdravje reproduktivnega sistema (spremlja ovulacijo), hormon FSH (napovednik menopavze), hormon nadledvične žleze
Alergeni in intoleranca na hranoIntoleranca na posamezna živila

Na nekatere vas napoti osebni zdravnik, druge opravite oz. se odločite samoplačniško. Laboratorijski izvid je standardiziran, to pomeni, da ne glede na to ali gre za samoplačniško preiskavo ali preiskavo, naročeno s strani zdravnika, bodo na izvidu vedno podane enake ugotovitve ter ustrezne referenčne vrednosti za starost in spol preiskovanca. Zato je še toliko bolj pomembno, da se pred in po opravljenih preiskavah posvetujete s strokovnjakom, da izberete ustrezno preiskavo za vas in vam tudi pomaga pri interpretaciji rezultatov. Kadar rezultat laboratorijskih preiskav odstopa od referenčnih vrednosti, je obisk osebnega zdravnika nujen.

Vsebnost vitaminov in mineralov v telesu

Z meritvami prisotnosti vitaminov in mineralov – s krvnimi testi, diagnostičnimi aparati, mineralnim testom las (mineralogram) lahko pridobite napotke o uživanju hrane, ki so najbolj optimalni za vaše telo, za ohranjanje ravnovesja mikrohranil v telesu.

Kakšna je vsebnost mineralov v telesu in kako deluje presnova znotraj celice, lahko pove mineralna analiza las. Z analizo dobite povratno informacijo o vsebnosti mineralov znotraj celice, medtem ko vam analize krvi, blata in urina podajo podatke o zunajceličnih stanjih.

Poznajte tudi razlikovanje med vitamini topnimi v maščobah (npr. D, A, E in K) in topnimi v vodi (npr. C, H, B-kompleks):

  • vitamini topni v maščobah potrebujejo za prehod iz črevesja v kri tudi nekaj maščobe (hkrati zaužijte mastno hrano), če jih zaužijete preveč, se skladiščijo v jetrih in mišičevju;
  • vitamini topni v vodi se v telesu ne skladiščijo, ampak odvečne količine telo izloči skozi ledvice v seč.

Med pregledi vitaminov je za zrelejšo populacijo pogosto preverjanje prisotnosti vitamina D v telesu, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, med drugim tudi povečuje delovanje oz. sposobnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz hrane. Med mikrohranili, ki jih osebam v zrelih letih lahko primanjkuje, je kalcij. Zadosten vnos kalcija iz prehrane je potreben za zadrževanje upadanja kostne mase. Pri ženskah v zrelih letih se lahko pojavijo potrebe po mineralih kalcij, železo, cink in magnezij, pri moških pa po vitaminih C in D. Povečane potrebe lahko izhajajo iz zmanjšanja absorpcije, prebavnih težavah, bolezenskih stanj, jemanja zdravil. Vendar se pred začetkom jemanja prehranskih dopolnil posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pojasnil primerno dopolnjevanje oz. kombiniranje prehranskega dopolnila in hrane.

Na krvno sliko in s tem na dobro počutje vplivamo z ustreznim življenjskim slogom, kamor sodi tudi prehranjevanje. Priporoča se uživanje pestre in raznolike prehrane. Potrebe telesa po mineralih in vitaminih so odvisne od posameznika, vendar ob rednem vsakodnevnem vnosu polnovrednih hranilnih snovi, je verjetnost za pomanjkanje manjša.

Interpretacija rezultatov

Krvno sliko (hemogram) in druge laboratorijske meritve vsebnosti vitaminov in mineralov ter prisotnosti težkih kovin v telesu boste težko interpretirali sami. Referenčne vrednosti veljajo za celotno odraslo populacijo, a je treba pri interpretaciji upoštevati tudi klinično sliko, vitalne funkcije, morebitna sočasna obolenja, uživanje zdravil ipd. Če boste opravili preiskavo samoplačniško, se pred tem posvetujte z vašim osebnim zdravnikom, prav tako pa se za razlago obrnite na usposobljene strokovnjake.  

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads