DomaZdravje & vitalnostPomembnost sluha za kakovostno življenje

Pomembnost sluha za kakovostno življenje

Raziskave so pokazale, da lahko pride do pešanja sluha že po 40. letu, kar imenujemo presbiakuza. Nina Božanić Urbančič, dr. med., specialistka otorinolaringologinja pojasnjuje: »Vzrok za tovrstno dogajanje je v degenerativnih spremembah vseh delov slušne poti, od notranjega ušesa (polžka), preko slušnega živca, do slušnih centrov v možganih. Zato ljudje s presbiakuzo kot osnovno težavo večkrat navajajo slabše razumevanje govora.« Vzroki za pospešitev takšnega stanja so izpostavljenost hrupu, poškodbe, določena zdravila in genetska nagnjenost.

Skrbite za svoj sluh in ravnotežje

Najbolje boste poskrbeli, če se boste izogibali izpostavljenosti hrupu. V tem primeru za zaščito uporabljajte čepke ali pa slušalke (v bližini glasnih strojev, glasbe, pri košnji trave). Trajne posledice hrupa vplivajo na kakovost življenja, obisk specialista otorinolaringologa pa je »potreben pri vseh nenadnih izgubah sluha, enostranskih izgubah ter v primerih, da si želite rehabilitacijo – slušni pripomoček,« svetuje strokovnjakinja. Za izboljšanje sluha ne obstajajo vaje, zato je preventiva pomembna. Ne izpostavljajte se hrupu višjemu od 85 decibelov (db). Pogovor poteka na glasnosti med 40 in 60 db, šepet 20 db, glasnost kosilnice je med 85 in 90 db. Tudi zdrava prehrana pomaga, da boste dlje časa ohranili dober sluh. Degenerativne spremembe pa vplivajo tudi na vaše ravnotežje, na katerega vplivajo še vid, zdravje sklepov in ohranjen občutek za dotik na stopalih. Posledica sta vrtoglavica in nestabilnost, zato je priporočljivo, da izvajate vaje za ravnotežje.

Nina Božanić Urbančič, dr. med., specialistka otorinolaringologinja, Avdiovestibulološki center, Klinika za ORL in CFK UKC Ljubljana

Zivljenje 55+

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads