DomaZdravje & vitalnostPomen vaj za krepitev mišic medeničnega dna

Pomen vaj za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so mišice, ki sestavljajo medenično dno in podpirajo mehur, debelo črevo in pri ženskah tudi maternico. Te mišice so večino časa napete, s tem se preprečuje uhajanje vode in blata. Ko se pojavi potreba po uriniranju ali odvajanju blata pa se sprostijo.

Preventivna skrb

Tonus ali napetost mišic medeničnega dna je odvisen od različnih dejavnikov in se lahko zniža z leti, zaradi prekomerne telesne teže ali kot posledica dolgotrajnega težjega fizičnega dela, tudi zaradi stalnega kašljanja pri obolenjih dihal, po operativnih posegih in pri ženskah med nosečnostjo ter porodom (pri porodu se mišice raztegnejo, zaradi prehoda otroka skozi porodni kanal). Posledica zmanjšane napetosti mišic (šibkost mišic) je lahko nekontrolirano uhajanje urina.

S preventivno skrbjo za krepitev mišic medeničnega dna se lahko zmanjša uhajanje urina ali preventivno prepreči pojav šibkosti mišic. Krepitev mišic deluje ugodno tudi pri preprečevanju tako imenovanega prolapsa medeničnih organov, kar se lahko pojavi pri okvari medeničnega dna. Pri moških lahko z izvajanjem teh vaj preprečimo prezgodnji izliv semena, opisujejo pa tudi boljšo erekcijo.

Vaja za stisk mišic medeničnega dna

Za pravilno izvajanje vaj pri ženskah je treba najprej poiskati prave mišice. Način iskanja pravih mišic je palpacija mišic – v nožnico potisnemo en ali dva prsta in napnete mišice, ki stisnejo prsta. Ko se naučite stiskati prave mišice, lahko to vajo izvajate večkrat na dan. Prvi uspehi so vidni po parih mesecih redne vadbe, priporočljivo je, da jih delate tudi, ko težav še nimate.

Vaja za stisk mišic medeničnega dna 

  • pri ženskah: vaje lahko izvajate v vseh položajih: leže, na boku, na hrbtu, sede in stoje. Priporoča se stopnjevanje izvajanja vaj. V sproščenem položaju stisnite mišice medeničnega dna, poizkusite stisk zadržati čim dlje (vsaj 6 sekund), nato mišice sprostite in počivajte. Čas počitka naj bo enak času stiskanja. Vajo ponovite večkrat, če lahko vsaj desetkrat. Ko to usvojite, lahko vadbo stopnjujete in medtem ko imate mišice stisnjene, naredite še nekaj hitrih dodatnih stiskov.
  • pri moških: stisnite mišico zadnjega izvodila (podobno kot da bi želeli preprečiti izhod črevesnega plina), stisnjeno mišico zadržite nekaj sekund in nato sprostite. To vajo ponovite nekajkrat v zaporedju, intenziteto stiskanja povečujte.

Pomembno je, da je med stiskanjem mišic ne zadržujete diha (normalno dihanje).Stiskajte mišice tudi pred in med aktivnostmi, kot so napenjanje, kašljanje, dvigovanje težjih bremen in tudi smejanje.

 

doc. dr. Nataša Kos, dr. med.

predstojnica inštituta za medicinsko rehabilitacijo UKC LJ

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads