DomaZdravje & vitalnostSprejmite povabilo na preventivni pregled

Sprejmite povabilo na preventivni pregled

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Čeprav se počutite dobro, bodite pozorni na prve zdravstvene znake, povprašajte zdravnika za mnenje, predvsem pa se odzovite vabilu na preventivne preglede, katerih namen je pravočasno odkrivanje dejavnikov tveganja.

Državni preventivni programi

Program ZORA

ZORA je Državni program presejanja za raka materničnega vratu, ki je namenjen odkrivanju predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu, pri ženskah starih 20–64 let. Če v zadnjih treh letih niste opravile pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu, dobite na dom pisno vabilo na pregled, ki ga pošlje ali izbrani ginekolog ali center ZORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Več o programu ZORA lahko preberete na: zora.onko-i.si.

Program DORA

DORA je Državni program presejanja za raka dojk, ki je namenjen odkrivanju še netipnega raka dojk in vsaki dve leti vabi na mamografijo ženske, stare 50–69 let. To je namreč starostno obdobje, v katerem je največja verjetnost, da ženska zboli za tem rakom. Več o programu DORA lahko preberete na: dora.onko-i.si.

Program SVIT

Program Svit je Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki deluje na nacionalni ravni od leta 2009 v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Namenjen je odkrivanju predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka na debelem črevesu in danki, pri navidezno zdravi populaciji, ki nima simptomov ali znakov bolezni. V Program Svit se, z odzivom na vabilo, ki ga dobijo vsaki dve leti, lahko vključijo moški in ženske, med 50. in 74. letom starosti. S testom odkrivajo prikrito krvavitev v blatu (nevidna očem), ki lahko nakazuje na zgodnje znake bolezenskih stanj, ki so lahko dobro ozdravljiva, če so odkrita zgodaj, ko znakov bolezni še ne občutite. Za vse, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, je testiranje brezplačno, saj celoten potek presejanja financira ZZZS. Več o programu Svit lahko preberete na: program-svit.si.

Preventivni pregledi v referenčnih ambulantah družinske medicine in Program za krepitev zdravja (nadgradnja Programa svetovanja za zdravje)

V program za krepitev zdravja se lahko vključite po opravljanjem preventivnem pregledu, ki jih izvajajo vsi zdravniki specialisti družinske medicine, oziroma – če je že del njegovega tima – diplomirana medicinska sestra v ambulanti družinske medicine. Program preventive kroničnih  bolezni vključuje osebe od 30 leta starosti, ki so v okviru programa vsakih 5 leti povabljene na preventivni pregled. Osnovni namen programa je izboljšanje zdravja odraslih prebivalcev, aktivni vpogled v zdravje ljudi, preventiva kroničnih bolezni (bolezni srca in žilja, rak, sladkorna bolezen tipa 2, kronična obstruktivna pljučna bolezen, arterijska hipertenzija, debelost, depresija, osteoporoza, mišično skeletna disfunkcija) in pravočasno odkrivanje in uravnavanje dejavnikov tveganja (telesna dejavnost, prehrana, krvni tlak, sladkor v krvi, maščobe v krvi, kajenje, pitje alkohola, duševno zdravje – stres, depresija, anksiozne motnje) za razvoj bolezenskih stanj. Glede na rezultate preventivnega pregleda posameznika vključijo v program za krepitev zdravja, ki se izvaja v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji v zdravstvenovzgojnih centrih. Skrbijo za zagotavljanje aktivnosti krepitve zdravja in zdravstvene vzgoje za odrasle. Od leta 2019 bo Program za krepitev zdravja dostopen v 28-tih nadgrajenih zdravstvenovzgojnih centrih, ki se bodo preimenovali v Centre za krepitev zdravja. Osrednji namen programa je ozavestiti odraslo populacijo, s strokovnimi informacijami in veščinami za dolgotrajno izboljšanje in spodbujanje pri aktivni skrbi za lastno zdravje, seznanjanje o pomenu in navadah zdravega življenjskega sloga ter preventiva kroničnih nenalezljivih bolezni.

V okviru programa se izvajajo aktivnosti, skupinske delavnice in individualna svetovanja, na področju krepitve zdravja, življenjskega sloga, zdrave prehrane, gibanja, spoprijemanja s stresom in anksioznostjo, opuščanja kajenja in čezmernega pitja alkohola. Strokovnjaki (zdravniki, fizioterapevti, diplomirane medicinske sestre, profesorji zdravstvene vzgoje, psihologi) predajajo strokovne informacije in učijo veščine ter tudi nudijo podporo, za dolgotrajno spremembo življenjskih navad in krepitev duševnega zdravja. Glede na presojo zdravnika ali diplomirane medicinske sestre so na kontrolni preventivni pregled (čez 1 leto ali prej) vabljene osebe z izraženimi dejavniki tveganja za razvoj bolezenskih stanj, zdravi posamezniki pa vsakih 5 let.

Dodatni pregledi

Krvna slika je del informacije o vašem zdravju

Na krvno sliko in s tem na dobro počutje vplivamo z ustreznim življenjskim slogom, kamor sodi tudi prehranjevanje. Priporoča se uživanje mešane hrane (meso in zelenjava). Pri osebah, ki se držijo določenih diet (presnojedci, vegetarijanci) in po 50. letu starosti je priporočljivo občasno opravljati kontrole krvne slike pri osebnem zdravniku, da se ugotovi morebitno pomanjkanje železa in nekaterih vitaminov. V zrelem življenjskem obdobju ni dovolj, da zdravnik pri pomanjkanju železa predpiše pripravek železa, marveč je treba ugotoviti tudi vzrok pomanjkanja. Vzroki za blage spremembe so predvsem različna vnetja, kronične bolezni, pomanjkanje železa ali vitamina B12, zelo redka pa so obolenja krvi. Na majhna prehodna odstopanja v krvni sliki lahko vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so hidriranost, vnos hrane, napor ali povišana telesna temperatura.

Krvni tlak v zrelejših letih

Normalen krvni tlak v zrelejših letih je določen za vsakega posameznika, glede na njegovo zdravje. Z zdravim načinom življenja – izogibanje prekomernemu uživanju soli, zadostno uživanje zelenjave in sadja, vzdrževanje telesne teže in izogibanje pitju alkohola ter primerna telesna dejavnost, bo vaš krvni tlak ostal v normalnih mejah. Zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja, za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, kamor sodijo bolezni srca in žilja, vpliva pa zvišan krvni tlak tudi na obolevnost ledvic. Simptomi, kot so glavobol, vrtoglavica ali slabovidnost so opozorilo, da se odpravite na preventivni pregled, saj zvišan krvni tlak praviloma nima izrazito opaznih simptomov, zato ga v zgodnji fazi zdravniki iščejo s preventivnimi pregledi, opisanimi zgoraj.

Raven holesterola v krvi

V organizmu je holesterol nujno potreben za rast in razvoj celic, pa tudi za proizvodnjo žolča, nekaterih hormonov ter vitamina D. Z vsakodnevnim gibanjem, vzdrževanjem telesne teže, zdravo prehrano (nemastna hrana) ter opustitvijo kajenja boste vzdrževali raven holesterola in ohranili zdravo srce in ožilje. Če holesterola v krvi ni preveč, se ta tudi ne začne kopičiti v arterijski steni, ki se tako ne zoži ali začne zapirati.

Kako se čuti visok krvni sladkor

Povišan krvni sladkor, kadar je tako visok, da je diagnoza sladkorne bolezni potrjena, ima lahko različne posledice: na očeh, prekrvavitvi in ožičenju stopal ter na ledvicah. Visoka raven sladkorja (več kot 10 mmol/l) se kaže kot povečana žeja, pogosto uriniranje in nenamerna izguba telesne teže. Če traja dlje, še utrujenost oziroma oslabelost, meglen vid ter okužbe sečil. V primeru, da zaznate katerega od navedenih znakov, se odpravite na pregled.

Pulmološki pregled

Pregled lahko opravite pri vašem izbranem družinskem zdravniku. Namenjen je vsem, ki imajo dalj časa trajajoči kašelj, težave z dihanjem in povišano telesno temperaturo, kadilcem in tudi bivšim kadilcem.

Alergološki pregled

Alergološki pregled je namenjen vsem, ki se prekomerno odzivajo na vpliv okolja, in vsem, ki imajo astmo, alergijo na hrano, senen nahod, težave s solzenjem, nosnimi polipi in kožnimi izpuščaji. Praviloma je potrebna napotitev k specialistu alergologu.

Srčno-žilni pregled

V nacionalni program preventive srčno-žilnih bolezni so vključeni moški med 35. in 65. letom ter ženske med 45. in 70. letom. Namen programa je zgodnje odkrivanje tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni in pravočasno ukrepanje. Del pregleda je tudi svetovanje o zdravem življenjskem slogu, ki je najpomembnejši element pri ohranjanju zdravega telesa. Preventivni pregled se izvaja pri osebnem zdravniku v ambulanti družinske medicine oziroma v sklopu delovanja referenčnih ambulant družinske medicine.

Marjana Glaser

prim. izr. prof. dr. Marjana Glaser, dr. med.

specialistka interne medicine in hematologije, UKC Maribor

Jelka Zaletel

dr. Jelka Zaletel dr. med.

Predsednica Diabetološkega združenja Slovenije

Alenka Borovnicar

dr. Alenka Borovničar, dr. med.

Nacionalni inštitut za javno zdravje

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Kaj pomenijo podatki v krvni sliki

Spremembe zdravstvenega stanja se pogosto odrazijo v spremembi krvne slike. Na pregled krvne slike vas bo napotil zdravnik, lahko pa ga preventivno (samoplačniško) opravite tudi sami.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads