DomaVzdrževanje domaPostanite vrtnarski strokovnjak

Postanite vrtnarski strokovnjak

Pripravite vrt in rastline na hladne mesece

S prihodom hladnih mesecev na vrtu postorite še zadnja opravila, lončnice in občutljivejše rastline prestavite v notranje prostore. Pazite, da rastline temeljito pregledate in očistite, da ne prinesete v notranjost neželenih žuželk. Opravite čiščenje listja, okrasne trave povežete in ovijete občutljivejše trajnice, pri katerih je to potrebno, da jih zaščitite pred bližajočim mrazom. Na zelenjavnem vrtu poberete še zadnje pridelke in zimsko zelenjavo pokrijete.

Na okenske police dajte nove jesensko-zimske nasade, ki bodo nadaljevali z obilnim cvetenjem spomladi. Za največji cvetni spektakel svetujemo viseče mačehe v kombinaciji z reso in zelenimi strukturnimi rastlinami. Čez zimo prav tako zalivajte oz. pazite, da se rastile ne presušijo, to velja tudi za grme v posodah, na terasah, pred vhodom ali pod streho.

Idealno za sajenje sadnega drevja

Obdobje hladnih mesecev je tudi idealno za sajenje sadnega drevja (npr. jablane, hruške, breskve nektarine) jagodičevja (npr. kosmulja, malina robida ribez aronija) ali mediteranskega sadnega drevja (npr. kaki ali kivi). Se pa v hladnejših mesecih lahko bolje posvetite notranjim rastlinam. Ker je dan čedalje krajši, premaknite tiste rastline, ki potrebujejo več svetlobe na svetlejše mesto in pazite, da niso izpostavljene prepihu. V primeru, da imate v domu talno ogrevanja premaknete oz. dvignite rastline, da se jim korenine ne pregrevajo. V teh mesecih tudi pregledujte sobne rastline zaradi škodljivcev, ki se radi množijo v sobnih pogojih. Posamično rumenenje spodnjih listov je v zimskih mesecih pri sobnih rastlinah povsem običajno, saj tudi imajo tudi one nekakšno svojo jesen.

Ne pozabite na načrt za prihodnje obdobje

Pripravite si načrt za naslednje leto. Sestavite si lahko kolobar za vaš zelenjavni  vrt, pripravite material za spomladansko setev ali očistite vse odslužene lonce in material, ki ga boste spomladi spet potrebovali.

V kolikor nimate vrtička, notranjih ali zunanjih nasadov, vseeno prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak. Lahko se spustite v zbirateljske vode in začnete zbirati redkejše rastline. Lahko se odločite zbirati kaktuse in sukulente, morda orhideje, sobne praproti ali pa vas morda zanima novi val zbiranja rastlin, kot so filodendroni, monstere, singoniji in se pridružite tej veliki družini zbirateljev.

Rzbohotite vrt in rastline v pomladno-poletnem obdobju

Zgodaj spomladi porežete okrasne trave in trajnicam odstranite odmrle ostanke. Na grmovnicah odrežete le suhe in polomljene veje. Ker so se narcise in tulipani, ki ste jih posadili v jeseni, že prebudili, jim dodajte za lepo spomladansko vzdušje še kako primulo, marjetico in spominčico. V sadnem vrtu pa zgodaj spomladi še poskrbite za pozno zimsko škropljenje in obrezovanje. Prav tako je še vedno čas za ponovno sajenje novih sadik.

Priprava vrta na novo sezono

Zelenjavni vrt pripravite na novo rastno sezono, dobro poskrbite za zemljo in jo obogatite, pripravite grede in začnete s sajenjem sadik ali s setvijo semen. V primeru nizkih temperatur zunaj sadite le zelenjavo, ki to prenese (npr. zimske solate listnati ali brstični ohrovt), s pomočjo kakšnih tunelov ali pregrinjal. Zelenjavne sadike in okrasne rastline, ter balkonsko cvetje prestavite na prosto šele v sredini maja. V aprilu in maju, se lahko lotite tudi kakega konkretnega vrtnega projekta, kot so preureditev vrta, izdelava skalnjakov, zeliščnega vrta ali morda vodnega motiva. Lahko se odločite tudi za obnovitev okrasnih posod, v katere nasadite čudovite kombinacije. Okrasno travo tudi redno dognojujte in kosite, ali pa jo na novo pogrnete oz. ustrezno dosujete. Prav tako je to obdobje nakupa balkonskih rastlin, ki jih kar zasadite po svoji domišljiji. Lahko se odločite za tradicionalne zasaditve pelargonij ali bršljankami v kombinaciji z strukturnimi rastlinami, ali pa se odločite za bolj pisano zasaditev iz dipladenij, milijon zvončkov ali surfinij v kombinaciji s travami ali črnooko suzano.   

Uživanje v pridelkih

V poletnem obdobju pa že uživate pridelek iz zelenjavnega vrta, občudujete cvetje na balkonu, pobiramo prve sadeže jagodičevja in morda tudi že sadnega drevja. Vrt vzdržujete, rastline redno zalivate, skrbite da so zdrave in odstranjujete plevel. Po potrebi tudi lepo dognojujete, da pridobijo vsa potrebna hranila, da vam lahko ugodijo tako z lepoto kot s plodovi.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste skupaj pripravili projekt prenove.
WordPress Ads