DomaVzdrževanje domaPravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico

Pri načrtovanju prenove kopalnice se osredotočite na uporabnost in izkoristek prostora. Pravočasno prenovite kopalnico. Kopalnico uporabljate vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja. Zgolj kakšna prilagoditev je dovolj, da se v kopalnici počutite varneje, a ohranite všečen videz in udobje.

Kopalniški elementi

Velikost kopalnice določa dimenzije in število elementov, ki jih boste lahko umestili v prostor. Poskrbite pa, da pri načrtovanju tlorisa in izbiri opreme upoštevate osnovno pravilo – odvodni in dovodni kanali naj bodo čim krajši.

Pri prenovi postavite omarice nižje, kot so bile sedaj, da boste brez pripomočkov (pručka) dosegali višje police. Glavnino izdelkov za osebno nego pa shranite v predalih pod umivalnikom, ki naj bodo globoki in daljši, da lahko čim več izdelkov pospravite v omarice in vas ne ovirajo na pultu.

Tuš ali kad

Rob tuša ali tuš kadi naj bo čimbolj zravnan s tlemi. Priročna izvedba so prhe v nivoju talnih ploščic, ki so izvedene z odtokom v kanaleto. Pri izvedbi je osrednjega pomena natančna vgradnja, še posebej pri izpeljavi hidroizolacije tal. Izvedena mora bit tako, da se ne bi pojavilo, da bi voda odtekala skozi fuge ploščic v spodnje prostore. Izberete lahko velikoformatno ploščo v enem kosu in se na ta način ognete fugam, ki so šibkejši člen izvedbe prhe. V kolikor se v kopalnici odločite za talno gretje, se lahko uredi tudi pod ploščicami v prhi.

Namesto kadi razmislite o vgradnji večje prhe, saj je uporaba in čiščenje enostavnejše, hkrati pa je tudi varnejša, kot vstopanje in izstopanje iz kadi. Pri tuš kadi ali morebitnih pregradah roba tuša, predvidite dovolj prostora, da lahko vanj zapeljete voziček oz. vstopite s hoduljo.

Držala in sedišče

Ob in tuš kabini predvidite oprijemala, v tuš kabini pa namestite še sedež. Sedež je lahko tudi zložljiv, tako da ga uporabljate, le če ga res potrebujete. Lahko pa namesto sedeža v prhi naredite tudi iz stene izpostavljen del, ki deluje kot klop in ga odenete z enakimi ploščicami, kot stene ali tla kopalnice. Tako boste imeli priročno sedišče, tuširanje pa je sede lahko udobnejše.

Četudi boste obdržali kad za občasne kopeli, ob prenovi dodajte oprijemala za enostavnejše vstopanje in izstopanje. Ne dodajte jih le ob tuš kabini, ampak na vseh mestih, ki zahtevajo pogosto vstajanje, sklanjanje ali stanje (tuš kabina, wc, omarica). Pri izbiri bodite pozorni, da je držalo grobo polirano in vam omogoča trden oprijem.

Pralnica

Pralnica (priklop za pralni in sušilni stroj) naj bo, če vam kvadratura le dopušča v kopalnici. Še posebej, če imate trenutno pralnico po stopnicah v nižjem nadstropju. V kolikor v kopalnici ni prostora za pralnico, jo lahko uredite v prazni otroški sobi, še najbolje v sobi, ki je poleg kopalnice, saj je izvedba priklopov enostavnejša. Opremo, kot sta pralni in sušilni stroj ter omarico za čistila lahko prenesite v »utility« prostor (gospodinjski prostor) – namensko izkoristite manjši prostor v hiši, ki ga namenite izključno pranju perila ter shranjevanju čistil in košar za perilo.

Osvetlitev

Poskrbite za osnovno enakomerno porazdeljeno centralno razpršeno osvetlitev, ki ne povzroča močnih senc. Za osvetlitev pri ogledalu je pomembno, da imate dobro osvetljen obraz – izberite svetilo, ki sveti v obraz in ne gor ali dol. Poskrbite, da bo osvetlitev iz leve in desne strani, z razpršeno svetlobo, ki na obrazu ne bo ustvarjala senc. Priljubljena je led osvetlitev, s temperaturo svetlobe 3000K, ki je klasificirana kot topla bela osvetlitev. Imeti morajo zaščito proti vlagi, v tuš kabini največ IP 65, stropne in stenske luči pa vsaj IP 44. Za ambientalno svetlobo lahko dodate tudi kakšno indirektno osvetlitev, npr. za ogledalom ali indirektno osvetlite del pohištva

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.

6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste skupaj pripravili projekt prenove.
WordPress Ads