DomaOdnosi & družinaPriprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev starša v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce. Vsaka sprememba življenjskih navad lahko povzroči posamezniku stisko, posebej pa sprememba življenjskega okolja. V Sloveniji prevladuje institucionalizirana oblika pomoči starostnikom, ki nudi zdravstveno nego in socialno oskrbo.

Kako vašemu staršu olajšati prehod

Ključen pomen pri pripravah na življenje v domu starejših ima odkrit pogovor, ki zajema želje vašega starša, njegove psihofizične potrebe, pričakovanja, finančne in druge zmožnosti ter morebitne dvome in tveganja. V drugi fazi je dobrodošel informativni obisk izbranega doma, saj na ta način pridobite potrebne informacije in se seznanite z dinamiko domskega življenja.

Številni domovi se približajo prosilcem na način, da organizirajo informativne sestanke, dneve odprtih vrat. Prijaznejši obliki prehoda v domsko življenje sta tudi dnevno varstvo in namestitev za določen čas, saj v obeh primerih posameznik dobi neposredno izkušnjo bivanja v domu. Starša ne obremenite s predpostavko, da je namestitev v dom dokončno in nepreklicno dejanje ter pustite prostor za iskanje drugih oblik pomoči (npr. pomoč na oskrbovalca na domu), v kolikor z bivanjem ne bo zadovoljen.

Vzpostavite rutino

Ohranjanje stikov z vami, in primarnim okoljem bo vašim staršem še naprej nudila občutek povezanosti in pripadnosti družini in tudi družbi. K temu pripomorejo pogosti obiski, vzpostavitev nove rutine komunikacije (telefonski pogovori, video klici). Za tiste posameznike, ki jim zdravstveno stanje dopušča, pa tudi skupno načrtovanje izhodov iz doma (vikendi, družinska praznovanja, morda skupne počitnice). 

Vloga in naloge socialnih delavcev

V zaupanja vredno oporo so socialni delavci že ob samem vključevanju v novo okolje, kjer s pomočjo individualnega načrta opredelijo posameznikove potrebe, želje in zanimanja. Socialni delavci tako stanovalcem kot svojcem nudijo potrebne informacije, sočutno oporo in opolnomočenje, rešujejo morebitne zaplete, nastopajo v vlogi zagovornika, delujejo multidisciplinarno in skupaj s stanovalci in svojci stremijo k izboljšavam.

Kako se soočiti s prehodom vašega starša v novo okolje

Odrasli otroci oz. svojci se pogosto srečujejo z občutkom krivde, ker ne zmorejo sami poskrbeti za svojega starša doma. Stiska je najbolj izrazita ob samem sprejemu. Socialni delavci so vam na voljo za odkrit pogovor in vpogled v novo življenjsko okolje vašega starša. Zavedajo se, da  uspešna vključitev starša za otroka pomeni čustveno razbremenitev.

Ozaveščali vas bodo z uporabnimi napotki za obvladovanje čustvenih stisk, organizirali poučna predavanja z aktualnimi vsebinami, vezanimi na starost in življenje v domu.

5 nasvetov za vaš občutek pomirjenosti, ko starša predate v novo življenjsko okolje ali oskrbo:

  • ob sprejemu v ustanovo zaposlene seznanite z vsemi podatki , da bodo vašega starša globje spoznali,
  • vzpostavite redno rutino komunikacije in starša pogosto obiščite,
  • opazujte in sprašujte ga o njihovem počutju in potrebah ter na te opozorite osebje,
  • vzdržujte zavedanje, da ima vaš starš zagotovljeno ustrezno nego, oskrbo in je na varnem,
  • zavedajte se, da so vaši občutki posledica velike življenjske spremembe in da v tem niste sami, na voljo so vam sorodniki, prijatelji in svetovalni delavci v domu.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads