DomaVzdrževanje domaS termostatski ventili lahko privarčujete

S termostatski ventili lahko privarčujete

Večina starejših stavb se ogreva z radiatorji, ki so nameščeni pod okna, saj je tam zaradi večjega prehoda toplote skozi ovoj stavbe zrak najhladnejši, ta se ogreje na vroči površini radiatorja in zaradi gravitacije (topel zrak je ima manjšo gostoto kot hladen) zaokroži po prostoru.

Radiatorje pritrdimo ob steno in/ali na tla. Od stene morajo biti oddaljeni najmanj 5 cm od tal pa 10 cm. Če je nad radiatorjem (okenska) polica ali kaj drugega, kar ovira pretok zraka okoli radiatorja  (npr. obleka, ki jo sušimo na radiatorju), to zmanjšuje oddajanje toplote v prostor.

Termostatski ventili

Termostatski ventil so različni, od elektronskih do tistih  z vrtljivo glavo s kapsulo, napolnjeno s tekočino, plinom ali voskom. Polnilo se razteza (strjuje) glede na temperaturo zraka v prostoru in vrti krogelni ventil, ki uravnava dotok ogrevane vode v radiator. Na ventilih so običajno zapisane številke 1–5, kar pomeni, da nastavitev na 3 označuje 20 oC (različni proizvajalci imajo lahko drugačne oznake, zato preverite navodila za uporabo). Če temperatura pade pod 20 oC , se ventil odpre in radiator začne ogrevati prostor. Če se je temperatura v prostoru dvignila nad  20 oC, na primer zaradi sevanja sonca skozi okno, se ventil zapre. Na ta način je temperatura v prostoru vedno v bližini nastavljene temperature, prostor se ne podhladi in ne ogreva prekomerno (prihranek energije).

Informativni položaj glave0*

proti zmrzovanju

12345
Zaprto8 oC12 oC16 oC20 oC24 oC28 oC

Priporočene temperature v bivalnih prostorih

  • dnevni prostori 21–25 oC,
  • spalnica in hodnik 17–20 oC,
  • kuhinja 18–20 oC
  • kopalnica 23–24 oC

Nasveti za namestitev in vzdrževanje termostatskih ventilov

  • Da bo termostatski ventil pravilno zaznal temperaturo zraka, ga ne smete pokriti z zavesami, predenj postaviti pohištva ali ga montirati v zidno nišo.
  • Za pravilno delovanje mora biti ventil odmaknjen najmanj 5 cm od prvega člena radiatorja in segati iz ravni okenske police (od okenske police oddaljen najmanj 20 cm in od zidu v okenski niši 15 cm), sicer je bolje, da se odločite za termostatski ventil z ločenim temperaturnim tipalom.
  • Kjer se le da, ventile vgradimo tako, da je termostatska glava pravokotna na radiator.
  • Termostatska glava mora biti čista, da se skoznjo lahko pretaka zrak, zato jo očistite z mehko krpo, tudi med režami.
  • Izven ogrevalne sezone, nastavite ventil na najvišjo številko. S popolnim odprtjem preprečite umazaniji iz cevovodov ali nabranemu vodnemu kamnu, da bi zamašila, zataknila ali celo poškodovala ventil.
  • Ventila ne odpirajte prek napisanih številk oz. oznak.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads