DomaZdravje & vitalnostS to metodo boste ohranili mladostno kožo

S to metodo boste ohranili mladostno kožo

Takšne kreme ne vsebujejo nobenih kompleksnih sintetičnih sestavin, kot sta kolagen in elastin. Vsebujejo pa veliko rastlinskih izvlečkov, ki spodbujajo kožo, da  molekule, ki prispevajo k elastičnosti in čvrstosti kože, izgradi sama.

Pripravki rastlinskega izvora za kožo

Zelo primeren za nego kože v tretjem življenjskem obdobju je navadni rakitovec, ker vsebuje ogromno antioksidantov. Prav tako je primerna tudi hialuronska kislina, ki je rastlinskega izvora in pomaga pri napenjanju zgubane kože. Zadnje čase se uporablja tudi akmela, naravna alternativa botoksu, pridobljena iz rastline Acmella oleracea, ki s topičnim nanosom zmanjšuje napetost mišic in zmanjšuje obrazne gube. Bodite pozorni, da bodo kozmetični izdelki, ki jih boste uporabili, vedno vsebovali vsaj enega od ekoloških certifikatov, kot so BDIH, NaTrue, Eco Cert, saj boste s tem svoji koži zagotovili nego s kakovostnimi izdelki.

Mirjam M. Korez kot najboljšo domačo nego svetuje vsakodnevno abjango: oljenje s hladno stiskanimi ekološkimi rastlinskimi olji. Najboljše je sezamovo olje, saj se hitro vpije do kosti (v manj kot 6 minutah) in telo greje. Na ta način nahranite kosti, mišice in notranje organe, da se z leti ne izsušijo preveč. Obenem boste z nanašanjem toplega olja pomirili živčni sistem, nahranili telo in ga očistili toksinov. Po dobrem jutranjem oljenju, ki naj traja vsaj 10 minut, se stuširajte s toplo vodo, da toksine sperete s telesa. Milite se le v kožnih gubah, uporabljajte naravno milo, kupljeno ali narejeno doma. Po takšni negi boste sproščeni, ogreti, celotno telo bo nahranjeno in koža bo sčasoma postala mladostnejša.

Priprava abjange s sezamovim oljem: v olje dajte kapljico vode in ga grejte na štedilniku, dokler kapljica ne zacvrči. Takšno olje prelijte nazaj v steklenico in ga v manjših količinah pogrejte vsako jutro pred oljenjem celega telesa (npr. na radiatorju).

Nega lasišča in močni lasje

Olje lahko uporabite tudi na lasišču, če želite preprečiti izpadanje las, prhljaj ali prekomerno maščenje, dodaja Korezova. Na lasišču ga pustite od  10 min do 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Če so vaši lasje tanki, jih je treba  šamponirati vsaj 3–4-krat. Rezultat je boljši, če si lase barvate le s 100 % rastlinskimi pigmenti in ne uporabljate kemičnih barv.

K zdravju kože pa pripomore tudi ustrezna uravnotežena, predvsem rastlinska prehrana. Izogibajte se velikim količinam hrane živalskega porekla in rastlinam iz rodu razhudnikovke (Solanaceae): paradižniku, papriki, krompirju, jajčevcem in tobaku. Ta živila zakisajo telo, kar negativno vpliva na stanje kože.

Notranji nasmeh

Strokovnjakinja Mirjam M. Korez zaključuje, da je najboljša vaja, ki jo lahko izvajate ves čas, vaja notranjega nasmeha. Pravi, da nasmeh na obrazu v mislih širite z zaprtimi očmi na vsak organ posebej, se osredotočite na dihanje in na nasmeh. Dobra volja, radost, želja po življenju in sproščenost obnavljajo telo in dvigajo človeka v nebo.

5 obraznih vaj za boljši videz:

– sredinec postavite na notranjo stran obrvi, s kazalcema pa pritiskajte na zunanjo stran,

– skrijte zobe za ustnico in usta oblikujte v črko O; široko se nasmehnite,

– položite dlani na čelo in ga masirajte v smeri od preče navzven,

– položite kazalce pod oči, skrijte zobe pod ustnice in raztegujte kožo proti dnu,

– poglejte v strop, roke položite na dno vratu in rahlo nategujte kožo.

Mirjam Korez

Mirjam M. Korez, univ. dipl. biol.

Živa Center za nego telesa, odnosov in okolja

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads