DomaVzdrževanje domaSamostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Bivanje v domačem okolju se pogosto povezuje s kakovostnim in dostojnim staranjem. Stanovanja pa vašim staršem lahko predstavljajo marsikatero oviro, saj domovi niso prilagojeni bivanju v poznejših obdobjih življenja. Prilagoditev domov je finančni zalogaj, ki se ga lahko lotite postopoma. Možnost je tudi selitev v manjše prilagojeno opremljeno enoetažno stanovanje z vso pomembno infrastrukturo v bližini ali v oskrbovano stanovanje, čeprav raziskave v Sloveniji nakazujejo, da so starejši manj naklonjeni selitvi in želijo čim dlje samostojno živeti v poznanem bivalnemokolju.

NAČRT PRILAGODITVE ZA VARNO BIVANJE

Pri prilagoditvi bivalnega okolja imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost – tako naravno kot umetno, komunikacijsko opremljenost ter fizično in psihično stanje uporabnika.

Zaradi navade na trenutno razporeditev se za prilagoditev stanovanj pogosto odločamo prepozno, in ko je treba nekaj na hitro preurediti, to lahko prinese zapleteno izvedbo in visoke stroške. Na prvem mestu naj bo pri prenovi in montaži vedno pravilna izvedba, saj lahko hitre in začasne rešitve ustvarijo ravno nasprotni rezultat. Razmisleku o prilagoditvi prostorov v stanovanju bi bilo smiselno pozornost nameniti že ob upokojitvi, ko ste še aktivni in gibčni, in ne šele ob izgubi samostojnosti ali poškodbah, saj je takrat obdobje privajanja na spremembe daljše. Prilagoditev stanovanja ne pomeni nujno velike enkratne finančne investicije, lotite se je postopoma in smiselno, po nekaj korakov na enkrat.

PREPROSTI UKREPI ZA PRILAGODITEV PROSTOROV

Pri prilagoditvi tlorisov se obrnite po nasvet arhitekta, da zadostite upoštevanju gradbenih lastnosti hiše ali stanovanja. V prenovi upoštevajte navade in želje vaših staršev, prilagoditve pa naj gredo v smeri lajšanja življenja. Osnovni nasvet je, da so uporabni elementi na dosegu roke in prostori dobro osvetljeni. Motorične sposobnosti se z leti zmanjšujejo, zato težje uporabljamo opremo in prostore v stanovanju, ki so običajno razporejeni in prilagojeni na aktivni del življenja in družino. Stremite k temu, da se vse potrebne prostore uredi v eni etaži, skupaj. Oprema in prostori naj bodo enostavni za vzdrževanje. Oteženo bivanje pa sproža občutke nemoči in nesamostojnosti ter večjo odvisnost od pomoči. Najpogosteje se nesreče pripetijo v kuhinji in kopalnici, zaradi zdrsov in spotikanj.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.

6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste skupaj pripravili projekt prenove.
WordPress Ads