DomaOsebne financeSeniorji, zaslužite si ugodnosti

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

Pri številnih storitvah in produktih ste deležni komercialnih popustov in drugih ugodnosti. Slednje lahko uveljavljate s Kartico upokojenca, ki jo ZPIZ, brez, da bi za to morali zaprositi, razpošlje vsem novim upokojencem. Preko omenjene kartice lahko pridobite tudi informacije o pokojnini oziroma o drugih morebitnih prejemkih.

Ugodnosti štejejo

Ne glede na to, ali želite potovati po vsej državi ali izven, izbrati nekaj novega za svoj dom ali si privoščiti izlet v kino, najdete ugodnosti za vsakogar. Vedno se splača preveriti, preden rezervirate ali kupite, morda vas čaka popust. Na prvi pogled se sicer 10 % ne zdi veliko, vendar lahko razliko, ki vam je prinesel popust odvedete na vaš osebni varčevalni račun in po pol leta ali enem letu preverite privarčevan znesek in ga namenite za uresničitev vašega cilja (počitnice, razvajanje ali kakšno drugo posebno priložnost).

Popusti v trgovini

Popustov boste deležni v živilskih in neživilskih trgovinah (pri nakupu oblačil, bele tehnike, elektronskih naprav) ter tudi specializirane trgovine. Najpogosteje vam ponudijo približno 10 % popust pri nakupu določenega izdelka ali na celotni nakup. Trgovine s prehrano, oblačili, kozmetiko in malimi gospodinjskimi aparati imajo določene dni, v katerih nudijo posebne popuste. Višina popusta je okrog 10 %, ta pa se bodisi obračuna takoj bodisi dodeli v obliki bonusa na kartico ali bona za naslednji nakup. 

Čas imate za obilico kulture

Cenejše vstopnice boste senjorji deležni tudi ob obisku kinematografov. Nakup je navadno možen na blagajni, poleg pa morate imeti Kartico upokojenca (ali drugo ustrezno potrdilo). Popust lahko za vas velja vsak dan v tednu, vstopnice pa niso prenosljive.

Koristite popuste tudi pri ogledu gledaliških predstav, znamenitosti, muzejev, razstav, galerij: na blagajni pokažite kartico in povprašajte po popustu. Na primer:

  • V ljubljanski Drami si predstave lahko ogledate z 10 % popust za vstopnice predstav v Mali drami.
  • V ljubljanski Operi upokojenci lahko z dokazilom kupite vstopnice z 10%  popustom. Uveljavite jih lahko le osebno pri blagajni Opere.
  • V Mestnem gledališču Ljubljana morate upokojenci, ki želite uveljavljati popust, dokazati status s potrdilom in osebnim dokumentom pri blagajni ob plačilu.
  • V SNG Maribor upokojencem nudijo 10% popust za redne predstave. Popust ne velja za gala dogodke, premiere, silvestrski in novoletni koncert ter silvestrsko predstavo.
  • V SLG Celje upokojenci dobite 50 % popusta pri nakupu abonmaja razen pri premierski predstavi v času predvpisa, 30 % popusta pri nakupu in 20 % popusta pri nakupu neabonmajskih vstopnic.
  • V Prešernovem gledališču v Kranju upokojenci ob nakupu abonmaja prejmete 5 € popusta.
  • V Anton Podbevšku Teater upokojenci za nakup vstopnice odštejete 5 €.

Ugodnosti pri bančnih storitvah

Pred vami je tudi čas, ko vam bodo poslovne banke za svoje storitve zaračunavale manj denarja. Denimo cenejše plačilo položnic, ugodna posojila in nižje cene drugih storitev. Nekatere banke ponujajo ugodnosti ob odprtju računa, znižano članarino za kreditne kartice in različne vrste varčevanja (rentno, za vnuke). Starejši imate dodatne popuste pri avtomobilskem in premoženjskem zavarovanju.

Ugodne nastanitve doma in po svetu  

Seniorji se lahko vpišete tudi v upokojenska društva in klube, kjer boste poleg dobre družbe deležni popustov in paketov ugodnosti za razne delavnice, tečaje, izlete, potovanja, športne aktivnosti, zabave, dogodke, prireditve, prevoze in izobraževanja. Posebne pakete za generacijo izkušenih ponujajo tudi terme, velnesi ter hotelske nastanitve, za potovanja in križarjenja. Odločite se lahko za sodelovanje v hotelskih klubih in koristite dodaten popust. Nekateri hoteli ponujajo pakete za določene dni: npr. od nedelje do srede in do hotela ali zdravilišča ponujajo celo prevoz. Tudi pred nakupom letalskih vozovnic ponudbe za seniorje.

Športne aktivnosti

športnih ustanovah preverite termine skupinskih vadb in možnosti cenejših vstopnic (npr. bazen, joga, pilates, nordijska hoja). Ob zakupu celoletne vstopnice vam številne ustanove nudijo nekaj odstotni popust. Izbirate lahko med enkrat tedensko udeležbo ali dvakrat tedensko. Številna društva ponujajo strokovno vadbo, namenjeno prav senjorjem. Vključujejo vadbo moči kot eno iz med bolj varnih oblik vadbe ter vadbo za ravnotežje in vitalno telo v zrelem obdobju. Takšne vadbe običajno prispevajo k boljšemu psihofizičnemu počutju ter vzdrževanju kondicijske pripravljenosti. Vaditelji poskrbijo, da so vadbe raznolike in zanimive, sestavljene iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojene starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih.

Umske aktivnosti

Če se želite nadalje izobraževati, se lahko vpišete v jezikovni tečaj, kuharski, računalniški tečaj, nova področja znanja, ročna dela, ustvarjalnice in še mnogo več. Te organizacije ponujajo posebne programe po znižanih cenah in prilagojene termine. Sicer je za ohranjanje umske aktivnosti priporočljivo reševanje sudokujev in križank, najrazličnejše naloge je mogoče najti tudi na spletu. Spomin in umsko kondicijo krepite tudi s povsem vsakdanjimi aktivnostmi, denimo, da si poskušate zapomniti nakupovalni seznam, računate »peš«. Tudi številni dnevni centri po Sloveniji ponujajo program, v katerega je vključenih vrsto miselnih aktivnosti.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

Vid kot v rosnih letih – operacija sive mrene

Operacija sive mrene je v razvitem svetu eden najpogosteje izvajanih operativnih posegov v oftalmologiji in medicini nasploh.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Čustveni odmik od financ v zreli dobi

Finance: Kadar je možno vnaprej predvideti, da se bo prihodek zmanjšal, se je s tem lažje soočiti.

Ni prepozno, da se podate v podjetniške vode

REGISTRACIJA S. P. poteka v 3. korakih. Opravite jo lahko fizično na točkah VEM ali elektronsko.

Delitev premoženja za čas življenja

Posameznik se lahko že za čas življenja, odloči za delitev in razpolaganje s svojim premoženjem...

Smernice za varčevanje in investiranje v zrelem obdobju

Ob prehodu v novo življenjsko obdobje, se bodo vaši prilivi in odlivi nekoliko spremenili....
WordPress Ads