DomaZdravje & vitalnostSkrb za pravilno držo telesa

Skrb za pravilno držo telesa

Prepričanje v lastno ravnotežje je pomemben del vzdrževanja zavzetosti za telesno aktivnost in gibanje, s katerim ohranjate skeletno-mišični in srčno-žilni sistem. Poskrbite za ohranjanje gibčnosti, vitalnosti in elastičnosti telesa, da boste s stabilnim korakom opravljali vsakodnevne naloge in redno telesno aktivnost. Dobro ravnotežje je povezano z največjim senzoričnim organom, fascijo, ki je pravzaprav organ telesne drže.

Vitalne in elastične fascije

Področje fascij je bilo že v preteklosti raziskovano področje, vendar so bile predvsem obravnavane kot vezivno tkivo, ki nima posebne vloge v telesu.


Fascija določa našo obliko. Tudi če bi iz našega telesa izločili vse mišice, kosti, organe, bi še vedno ostala naša oblika. Je najbogatejši senzorični organ, v katerem se nahaja največ proprioceptorjev (čutov za ravnotežje), za katere so najprej mislili, da se jih največ nahaja v mišicah in sklepih, vendar jih je največ pravzaprav prav v fascijah.

Fascije rišejo našim možganom naš telesni zemljevid, preko njih občutimo, kako se gibamo v prostoru in kako se na primer giba naša roka v odnosu na telo, ali imam glavo naprej ali nazaj, ali imam lopatice skupaj ali narazen, v kakšni legi imamo medenico, v kakšni pa noge. Fascija je tridimenzionalna mreža (iz vezivnega tkiva), kot pajčevina iz želatine, ki določa obliko našega celotnega telesa. Ne ovija samo naših mišic, ampak tudi naše organe, žile, živčne končiče – vsako celico v našem telesu. Primarno je sestavljena iz vode. Ima tudi fibroblaste, to so celice, ki ustvarjajo kolagenska vlakna, torej kolagen in tudi celice, ki sestavljajo hialuronsko kislino, ki pomaga vodi vstopiti v celice (hitrejše zdravljenje, če se npr. urežemo ali poškodujemo). Med fascije spada tudi medcelična tekočina, kamor celice izložijo odpadne produkte (limfni oz. filter sistem telesa) in iz nje dobijo hranila.

Gibanje ustvarja naše proprioceptorji, in tisti, ki se več ukvarjajo z gibanjem, tudi s plesom in podobnimi dejavnostmi, imajo bolj vitalne in viskozne (več vode v njih) fascije. Posledično fascije bolje drsijo med seboj in so tudi bolj elastične in zato imajo boljši nadzor nad svojim telesom, delajo manj napak pri gibanju in imajo manj možnosti, da se poškodujejo (pri vsakodnevnih gibih, športnih aktivnosti, ko so starejši), saj so njihovi gibi bolj kontrolirani in natančni.

Gibajte se pravilno

Fascija ima to pomembno lastnost, da se lahko krči brez soudeležbe mišic. V njih se ustvarja elastični potencial telesa, t. i. katapult efekt, kot na primer, če bi imeli lok in puščico – z malo energije ustvarjate veliko gibanja. Pomembo je, kako to razumemo pri našem vsakodnevnem gibanju. Če hodimo z lepim tempom, lahko hodimo ure in ure, in se ne bomo močno utrudili. Pri takšni hoji nismo uporabljali toliko mišic, vendar bolj elastični odboj fascij, preko katerih v sami osnovi recikliramo svojo energijo, saj se lahko do 93 % kinetične energije vrne nazaj. Z »uporabo« fascij lahko tako prihranimo toliko energije, da tečemo maratone, skačemo v višino. Pri lastnih fascijah moramo poskrbeti za ohranjanje elastičnega odboja, saj ga z leti začne primanjkovati, ko korak postaja manj odbojen, krajši in hodimo s počasnejšim tempom.


Ni pomembno samo, da se gibamo, ampak tudi kako se gibamo.

Na primer pri hoji, je idealen tempo 100-110 korakov na minuto – pri takšnem tempu lahko resnično koristimo naš elastični potencial, če pa hodimo počasi (t. i. muzejska hoja), takrat pa je naše telo bolj odvisno od mišičnih kontrakcij in nas noge začnejo boleti, ker se mišice na stopalih in nogah utrudijo, saj samo one delajo, medtem ko fascije na nek način stojijo oz. zgubljajo svojo elastičnost.

Ali so vaše fascije elastične

Sodobni človek s sodobnim načinom življenjem, lahko telo pripelje do tega, da je fascija kronično zakrčena in manj fluidna ter lepljiva, kar so z najnovejšimi raziskavami leta 2018 tudi dokazali. Predvsem ledvena fascija postane toga, lepljiva in zakrčena. To naj bi pravzaprav prispevalo k primarnim bolečinam v križu, ki naj bi jih imelo 80 % ljudi. K temu prispeva tudi telesna neaktivnost, čustveni stres in slaba drža, šele kasneje se lahko razvijejo kronični izzivi v tem delu telesa.

Fascija se preoblikuje drugače kot mišica

Fascije se da preoblikovati, predvsem pa potrebujejo dalj časa, od 1 do 2 let, da se resnično preoblikujejo. Medtem ko če želimo preoblikovati mišico, jo lahko že v nekaj tednih, vendar če prenehamo z vadbo, mišica ponovno popusti. Po drugi strani pa fascija, ko jo preoblikujemo, veliko dlje zdrži v »novem« stanju. Fascije oblikujemo tudi z našim načinom življenja (sedenje, stres, način gibanja), zato bi morali spremeniti tudi naš način življenja – večkrat prekiniti sedenje z razteznimi vajami, več hoditi, delati raztezne vaje.

Na eni strani so to raztezne vaje, ki vsebujejo gibanje celotne linije fascij v enem gibu – na primer sprednja linija ali veriga fascij poteka od čela preko trupa do stopal, zadnja veriga fascij pa od zatilja preko hrbta, vse do stopala.

Pri takšnih vajah se spodbuja tudi nastajanje kolagena, vendar ga tudi ne želimo preveč, saj moramo spodbuditi tudi nastajanje hialuronske kisline, da nam pomaga do več vode. Zato je pomemben tudi trening, ki spodbuja odbojnost ali elastičnost – npr. če stojimo (ali gremo na vse štiri) in se odbijamo od tal. Pomembno je tudi, kako sprostimo fascijo, pri tem potrebujemo fizični pritisk, z nekim predmetom pritiskamo in hkrati spodaj vrtimo, da tkiva drsijo v dve nasprotni smeri. To lahko naredite s samomasažnimi pripomočki ali z obiskom pri terapevtu, ki pozna takšen način masaže, saj to ni »navadna« masaža.

Nasvet
Trening fascij izvajajte 1–2 krat na teden, saj ima telo določene zakonitosti, kdaj proizvaja kolagen in kako se obnavljajo mikropoškodbe, ki se pojavijo. Preostale dni v tednu pa se vseeno gibajte in naredite kakšne druge raztezne vaje.
Alja Malis

Alja Malis

Ustanoviteljica Vadbene klinike

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Moč pravilne drže

Sami lahko prispevate k ohranjanju mišično skeletnega sistema. Pomembno je, da se naučimo pravilno gibati skozi naša dnevna opravila. Na primer, ko tipkamo po telefonu, ga držimo v višini oči in ne v višini prstnega koša. S tem hrbtenico vzdržujemo v pravilnem položaju. Za krepitev sklepov (in mišic) je priporočljivo izvajati funkcionalne vaje...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads