DomaVzdrževanje domaSproščujoča vrtna oaza

Sproščujoča vrtna oaza

Ureditev zunanjih bivalnih prostorov postaja skoraj enako pomembna ureditvi notranjih. Način življenja nam pripisuje, da večino časa preživimo v zaprtih prostorih, zato nam skrbno urejeni kotički na vrtu prinesejo prijetno popestritev. Za sproščujoče preživljanje dni na zraku si uredite zunanjo dnevno sobo


Uporabljajte čim več naravnih in kvalitetnih materialov, ki zdržijo različne vremenske vplive.

Namenite pozornost 5 ključnim točkam

Izberite prijetne in naravne talne obloge, in poskrbite za zaščito, za njihovo dolgotrajno obstojnost. Za talne obloge zunanjih površin se še vedno priljubljen – lesen pod, sledijo kamen (naraven/umeten), keramika ali betonske plošče. Ekološko neoporečne so obloge iz lesa, saj so zaradi naravnih snovi odporne proti trohnobi, insektom in plesnim, brez uporabe kemikalij. Sčasoma pridobijo srebrno patino, pred tem pa jih lahko zaščitite z uporabo naravnih olj (tikovo, bengkirajevo). Uporabite lahko panelni parket, lesno kompozitne deske,  sibirski macesen, macesen deske, vinilne plošče, hrastov les in hrastove deske. Najbolj primerne so tropske vrste lesa, priporoča se predvsem tik, pri teh vrstah je pomembno rastišče, saj plantažni, hitro rastoči lesi niso dimenzijsko tako stabilni kot npr. burmanski.

Nego namenite tudi vrtnemu pohištvu. Če izbirate (ali obnavljate) pleteno ali leseno pohištvo ter tudi železno, ga (ponovno) zaščitite pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Les in kovino zaščitite z različnimi premazi, globinskimi in pokrivnimi. Posebno skrb posvetite vremensko neodpornemu trstičju, negujte ga z limoninim oljem ali detergentom z limono.

Za osvetlitev so najpriročnejša solarna svetila, pri katerih so vir energije solarni moduli. Preko dneva zbirajo sončno energijo, jo shranijo v akumulatorju in nato zopet uporabijo.Svetilke naj bodo skrite in ne pozabite, manj je več. Pozornost pa namenite tudi električni napeljavi. Napeljava naj bo čim krajša(da porabite čim manj kabla) in ne na mestih, kjer pogosto prekopavate.Kupite kabel za zunanjo uporabo v zaščitnem ovoju, ki mora tesniti. 

Sedaj se boste lahko več časa posvetili vrtnarjenju. Uredite si prostor za hrambo vseh pripomočkov in postavite vrtno uto.


Vse bolj so popularne vrtne pergole, preproste lesene konstrukcije, ki lahko stojijo samostojno ali kot del obstoječe stavbe.

Otroška razposajenost na zraku

Z igralnim kotičkom na vrtu razveselite tudi vaše vnuke. Del terase opremite s premičnimi otroškimi igrali, kot so gugalnik, otroška kuhinja, šotor, mizica in stoli. Če se igralna površina nahaja na leseni terasi, dodatna zaščita ni potrebna, saj les nudi primerno toplotno izolacijo in je prijeten za sedenje ter hojo z bosimi nogami, a pazite, da ne poka in na njem ne nastajajo iveri ter imejte v mislih, da po dežju drsi. V primeru, da je terasa izdelana iz keramike, kamna ali betona, lahko preko tlaka namestite sestavljive blazine, preprogo iz umetne trave, plošče iz reciklirane gume, ki ublažijo padce in preprečujejo zdrse, še boljše je če kombinirate, saj otroci obožujejo različne teksture –  tu trava, tam pesek. Če imate v bližini drevo lahko na njem zgradite hiško, ki bo atraktivna tudi, ko otroci že odrastejo. Igrala naj spodbujajo otrokovo domišljijo in gibanje.

Tomaž Kejžar

Tomaž Kejžar

arhitekt, Scorpio studios (igralni kotiček za otroke)

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads