DomaZdravje & vitalnostSprostitev z aromaterapijo

Sprostitev z aromaterapijo

Moč za izboljšanje zdravja telesa, uma in duha

Eterična olja so v terapevtske namene uporabljale že stare kulture pred 6.000 leti, današnja aromaterapija pa se je rodila, ko je francoski kemik René-Maurice Gattefossé po naključju odkril zdravilne moči sivke in začel z raziskovanjem kemičnih lastnosti eteričnih olj. Leta 1928 je tako začela nastajati današnja aromaterapija.

Raziskovalci verjamejo, da receptorji za vonj v nosu komunicirajo z možgani, predvsem z amigdalo in hipokampusom, kjer so shranjena čustva in spomini. Ko vdihnete eterično olje, spodbujate te dele možganov, kar privede do fizičnega, čustvenega in mentalnega ugodja. Eterična olja naj bi imela moč, da v telesu sprožijo samozdravljenje.

Začetniki naj previdno posegajo po eteričnih oljih in naj se pred uporabo posvetujejo z izkušenim aromaterapevtom. Eterična olja namreč vsebujejo aromatične molekule z različnimi farmakološkimi učinki.

Eterično olje v izparilniku ustvarja razpoloženje

Aromaterapija ima močan vpliv na telo in počutje. Strokovnjakinja predlaga, da v izparilnik kapnete nekaj kapljic eteričnega olja bergamotke in že boste v prostoru ustvarili povsem drugačno vzdušje in dvignili kvaliteto življenja. Ker vonj deluje na čustva in na dan privabi spomine, bodo eterična olja delovala na več nivojih. Zaradi protimikrobnega delovanja vas bodo v času gripe in prehladov ščitila pred virusi in bakterijami, obenem pa bodo pozitivno vplivala na vaša čustva, znižala stopnjo stresa in uravnala hormone.

Popolni začetniki naj eterična olja uporabljajo samo v prostoru

Samostojno lahko izdelate razpršilo za prostor. Izdelava je zelo preprosta: v 100 ml destilirane vode (ali vodke) kapnemo 30 do 60 kapljic eteričnih olj. Pred uporabo ga dobro pretresite in razpršite po prostoru. Za zaščito pred virusi in bakterijami kombinirajte eterična olja evkalipta globulus, čajne mirte (čajevec) in limone (vsakega po 20 kapljic). Prav tako lahko eterična olja povonjate neposredno iz stekleničke ali kapljico kapnete na robček in večkrat vdihnete.

Aromaterapija spodbuja zdravje in razpoloženje

  • Pri težavah s koncentracijo in izgubi spomina je posebej učinkovito eterično olje rožmarina cineol.
  • Za dvig razpoloženja si pomagajte s citrusi, na primer z bergamotko, sladko pomarančo in limono.
  • Pomirila vas bodo eterična olja nerolije, pelargonije, sivke in sandalovega lesa.
  • V primeru nespečnosti lahko posežete po sivki, rimski kamilici, mandarini ali nardi.
  • Če želite okrepiti imunski sistem, si pomagajte z eteričnimi olji kadilne bosvelije, rožmarina cineol, limone in čajne mirte.

V aromaterapiji je čedalje večji poudarek na uporabi rastlinskih olj in hidrolatov, ki so veliko varnejša od eteričnih olj. Za nego suhe in razpokane kože sta odlična avokadovo olje in karitejevo maslo, za blaženje srbečice pa hidrolat poprove mete ali sivke.

Poskrbite za varnost pri uporabi

Ker na spletu kroži ogromno informacij o eteričnih oljih, ki so pogosto pomanjkljive ali celo škodijo, je zelo pomembno, da se pred uporabo eteričnih olj seznanite z varnostjo. Eterična olja so namreč zelo skoncentrirane substance, ki imajo številne kontraindikacije, zato je pri uporabi treba upoštevati varno koncentracijo. Osnovna pravila:

  • Eteričnih olj nikoli ne jemljite oralno in nerazredčenih ne nanašajte na kožo. Čeprav so naravna, lahko sprožijo alergične reakcije.
  • Posebna previdnost velja pri uporabi eteričnih olj za otroke, nosečnice, starejše, za ljudi z občutljivo kožo in epileptike.
  • Če jemljete zdravila, se pred uporabo eteričnih olj obvezno posvetujte z zdravnikom.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads