DomaZrela letaStatus seniorja vam prinaša popuste

Status seniorja vam prinaša popuste

Na trgu lahko izkoristite veliko ugodnosti, ki so namenjene prav vam. Pri vsakem nakupu preverite ponudbo in povprašajte osebje, če vam lahko ponudijo še ugodnejšo varianto.

Ugodnejši prevoz

  • Vozovnica Slovenija rdeče barve omogoča brezplačne vožnje na medkrajevnih avtobusih. Do brezplačne vozovnice javnega potniškega prometa so upravičeni upokojenci, starejši od 65 let, vojni veterani in invalidi z evropsko kartico ugodnosti za invalide.
  • Imetniki Evropske kartice ugodnosti za invalide, vojni veterani in osebe starejše od 65 let, pod pogojem, da niso v delovnem razmerju, ter imetniki Vozovnice Slovenija rdeče barve so upravičeni do brezplačne vozovnice za mestne linije LPP (Ljubljanski potniški promet). Čeprav je prevoz brezplačen, je vozovnica veljavna le, če jo uporabnik ob vsakem vstopu na avtobus validira.
  • Prevoz z mariborskimi mestnimi avtobusi je za vse upokojence, imetnike invalidske evropske kartice, vojne veterane in starejše od 65 let brezplačen. Enako je v primeru uporabe mestnega prometa v Kopru, Celju, Kranju, Krškem in Novem mestu. Za pridobitev brezplačne vozovnice morate izpolniti vlogo. Izjema so potniki, imetniki t. i. rdeče vozovnice, ki omogoča brezplačne vožnje z medkrajevnimi avtobusi po Sloveniji.
  • V centru Ljubljane (od pobočja Grajskega griča do Slovenske ceste in od Kopitarjeve ulice ter Zmajskega mostu do Šentjakobskega mostu in Gornjega trga) se lahko med 8. in 20. uro popeljete z električnim vozilom Kavalirjem. Brezplačen prevoz naročite na telefonski številki 031 666 331 in 031 666 332. Kavalirjem podobne storitve pa lahko najdete tudi v drugih mestih, npr. Kranj, Grosuplje, Koper, Novo mesto, Maribor itd.
  • Če ste aktivni voznik, lahko ponudite svoj prevoz (ali ga koristite) v okviru projekta PRoSToFER. Prijavite se tako, da pokličete na brezplačno tel. št. 080 10 10. Voznik in potnik se sama dogovorita za prevoz. Več informacij dobite na njihovi spletni strani: prostofer.si
  • Popuste za seniorje nudijo tudi nekateri taksisti.

Lastnikom jeklenih konjičkov nekatera podjetja nudijo cenejši tehnični pregled vozila. Preverite popuste pri družbi, ki vam dobavlja energente (npr. kurilno olje), saj vam ob določeni količini priznajo popust.

POPUSTI V TRGOVINAH, NA PRIREDITVAH, DOGODKIH …

Trgovine s prehrano, oblačili, kozmetiko in malimi gospodinjskimi aparati navadno določijo dan v tednu, ko nudijo poseben popust. 10% popusta lahko prejmeta v diskontnih prodajalnah Ljubljanskih mlekarn dvakrat v mesecu. Višina popusta je okrog 10 %, ta pa se bodisi obračuna takoj bodisi dodeli v obliki bonusa na kartico ali bona za naslednji nakup.

Kulturne predstave in koncerti: za ogled opere ali baleta v Ljubljani boste dobili 10 % popust, za enkratni ogled predstave v Drami pa 10 % (tu po posebnih cenah prodajajo tudi aranžmaje). Popust vam nudijo v MGL-ju ter 10 % pri nakupu vstopnic za Festival Ljubljana in 5 % v Cankarjevem domu (ob vhodu morate pokazati upokojensko izkaznico). Popust vam odobrijo v SNG Maribor, Slovenskem ljudskem gledališču in Kulturnem domu Nova Gorica. Popust lahko koristite pri nakupu rednega abonmaja v Prešernovem gledališču Kranj in pri nakupu abonmaja v gledališču Koper. V gledališču Park v Murski Soboti je posamezna predstava cenejša. Cenejše vstopnice vam ponekod pripadajo tudi za ogled kino predstav.

Koristite popuste pri ogledu znamenitosti, muzejev, razstav, galerij: na blagajni pokažite kartico, ki jo izdaja ZPIZ in povprašajte po popustu.

ČLANARINE IN UGODNOSTI

Ugodnosti so za vas pripravile tudi nekatere banke. Znižale so stroške plačevanja položnic, omogočajo izredni limit, zmanjšale stroške vodenja računa ali stroške plačevanja. Preverite možnost upravljanja s svojim računom na bankomatih, poslujete lahko v spletni banki. Nekatere banke ponujajo ugodnosti ob odprtju računa, znižano članarino za kreditne kartice in različne vrste varčevanja (rentno, za vnuke). Starejši imate dodatne popuste pri avtomobilskem in premoženjskem zavarovanju.

Tisti, ki radi berete, izkoristite dodatne popuste na letno naročnino za revije ali časopise. Pri mobilnih operaterjih se pozanimajte o posebnih paketih. Akcije so pripravili tudi ponudniki televizijskih in internetnih storitev.

Posebne pakete za generacijo izkušenih pa ponujajo tudi za terme, velnese ter ugodne počitnice in potovanja. Odločite se lahko za sodelovanje v hotelskih klubih in koristite dodaten popust. Nekateri hoteli ponujajo pakete za določene dni: npr. od nedelje do srede in do zdravilišča ponujajo celo prevoz. Za določene storitve popust ponujajo tudi frizerski in kozmetični saloni. Lahko se včlanite tudi v društvo upokojencev v svojem kraju in se udeležite kakšnega organiziranega izleta. Ponekod si lahko privoščite tudi cenejše kosilo ali malico – povprašajte v gostilni oziroma restavraciji.

Če se želite nadalje izobraževati, se lahko vpišete v jezikovni tečaj, kuharski, računalniški tečaj, ročna dela, ustvarjalnice in še mnogo več. Te organizacije ponujajo posebne programe po znižanih cenah in prilagojene termine. V športnih ustanovah preverite termine skupinskih vadb in možnosti cenejših vstopnic (npr. bazen, joga, pilates, nordijska hoja …).

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

Dodatek za pomoč in postrežbo

Kdo lahko prejme dodatek za pomoč in postrežbo? Uživalci starostne, predčasne, invalidske, vdovske ali...

Izplačevanje pokojnine, dela pokojnine in letnega dodatka

Začetek izplačevanja pokojnine - pokojnina se uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja.

Digitalne storitve ZPIZ

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije si prizadevajo za sodobne, učinkovite ter strankam in okolju prijazne storitve.
WordPress Ads